Ostalo / Intervjui

mladi zadarski medijski tehničari

Danas dio školskog zadataka, a sutra karijera

Danas dio školskog zadataka, a sutra karijera
Iva Pejković

Na Poljani Šime Budinića mlada ekipa sa opremom za snimanje "lovi" svoje prve sugovornike. Za njih danas je to dio školskog zadataka, a sutra, nadaju se, karijera. Kako se mladi Zadrani snalaze u anketama, snimanju i montaži?

Roko, Ivan, Aneta i Elena naši su mladi sugovornici, polaznici Prirodoslovno grafičke škole u Zadru. Imali su zadatak postavljati pitanja Zadranima i Zadrankama, odnosno, raditi anketu ''na terenu'' s pitanjima o tome što je to kreativnost i kako je povezati sa industrijom. 

- U Zadru je otvoren Centar kreativne industrije, pa je ovo za nas i prilika da djelujemo u svom gradu. Nadamo se da će se naša ljubav prema snimanju i novim medijima pretvoriti u posao, kaže Elena. 

Ivan nam objašnjava kako se kroz školski kurikulum dosta radi i na praktičnoj nastavi. Škola ima opremu, koju su ponijeli sa sobom, Canonov fotoaparat i stativ, mikrofon, sve potrebne dodatke, a kada se materijal snimi, učenici krenu u obradu, montažu i sve što je potrebno da bi na kraju dobili ''svoj'' proizvod - video.

Tada ga planiraju plasirati na društvenim mrežama i web stranici škole. 

Svi su u trećem razredu smjera Medijski tehničar, a u ovoj školi još su otvoreni ekološki, kemijski i grafički tehničar, web dizajner i grafički dizajner.

- Medijski tehničar djeluje na području audio-vizualne tehnologije i proizvodnje medijskih sadržaja. U radu upotrebljava suvremenu računalnu opremu i programske alate pomoću kojih oblikuje sliku i zvuk. Sudjeluje pri postavljanju rasvjete, snima i montira jednostavne audio-video sadržaje, reproducira audio-vizualne zapise, te ih priprema za objavu na različitim medijskim platformama, pojašnjavaju nam naši mladi sugovornici i nadaju se - budućnost je u njihovim rukama. Vide se u području informacijskih tehnologija i multimedijskih komunikacija.

Želimo im što više novih ideja, proizvoda i projekata.


Reci što misliš!