Ostalo / Intervjui

ususret predstavi

Ana Šarić: Pokazat ćemo kako aktivnosti na društvenim mrežama ostavljaju posljedice u stvarnom životu

Ana Šarić: Pokazat ćemo kako aktivnosti na društvenim mrežama ostavljaju posljedice u stvarnom životu

Ana Šarić mlada je Zadranka koja po prvi put autorski potpisuje predstavu za kazališnu udrugu "Igrajmo se", a ususret premijeri mi smo provjerili kako su protekle pripreme, te kako je to raditi s mladima u novonormalnim uvjetima!

Pred nama je plakat za predstavu IRL, imamo i simbole koji su nam poznati s društvenih mreža (avatare), sve je nešto high tech,...možeš li nam otkriti barem djelić predstave bez spoilera

- Možemo reći da se radnja predstave premješta u virtualni svijet, odnosno ovisna je o tome. Likovi se suočavaju s nestankom interneta i onda pokušavaju osmisliti svoje vrijeme u to bezinterenetsko doba, dok s druge strane pratimo djevojčicu kojoj društvene mreže donose samo probleme. Ono što sam pokušala pokazati jest kako su društvene mreže, iako nekad koristimo avatare, nickove i slično, zapravo samo produženi život i naše aktivnosti itekako ostavljaju posljedice u stvarnom životu, odnosno in real life, odakle onda i naziv predstave. Tema je aktualna i situacija je dosta životna, i mislim da će se moći prepoznati u nekom dijelu. 

Fokus udruge je na djeci i mladima. Rad s njima zaista je ispunjavajuci, a kako bi ti opisala rad s njima pod ovim novonormalnim uvjetima?

- Rad s djecom stvarno je poseban, volim njihovu otvorenost i iskrenost. Ova je godina bila prilično teška, imali smo jako puno stanka, ali ipak smo uspjeli odraditi veliki posao. Jedan smo dio godine posvetili samo učenju kazališnih tehnika i pojedinačnim improvizacijama, kako su to nam dopuštale mjere. Na ovoj smo predstavi radili manje od dva mjeseca, isto u restriktivnim uvjetima, ali mislim da smo na kraju izvukli najbolje. Jedva čekamo povratak normalnom, nedostaje nam pravi kontakt s djecom i nesmetan rad.

Tko su naši mladi glumci? Kako su prošle podjele uloga?

- Glumci u predstavi su polaznici od prve do treće grupe, odnosno učenici od prvog do šestog razreda osnovne škole. Podjela uloga je prošla, čini mi se, prilično lako. Predstava je uglavnom sastavljena od grupnih scena koje predstavljaju prijateljsko druženje, situacije su im bile jako poznate pa je i uživljavanje išlo glatko. Na predstavi smo radili manje od dva mjeseca pa je tekst u početku bio kraći, što im se nije svidjelo, ali zajedničkim smo radom osmislili dodatne scene, scenski pokret i ostale detalje. Na kraju smo dobili produkt timskog rada i mislim da su na kraju svi zadovoljni. 

Ovo je tvoja prva režija, jesi li i autor teksta?

- Ovo mi je prva režija i prvi autorski tekst, moram priznati da nije bilo lagano, ali veselio me svaki dio, od pisanja prve rečenice pa sve do biranja glazbe i namještanja scene pred samu premijeru.

Kako teče suradnja s drugim udrugama u Zadru, pripremate li se za ulazak u Centar za mlade? 

- Ove godine zbog radnih okolnosti neka ostvarenja i planovi stavljeni su na čekanje, ali suradnja i međusobna podrška je uvijek prisutna. Pred kraj smo školske godine ostvarili lijepu suradnju s Centrom nezavisne kulture gdje su naši polaznici glumili u filmu najave za ljetnu Kino Zonu, na što smo jako ponosni. Suradnja se nastavlja i kroz tehničku podršku za obje nadolazeće predstave. Također, trudimo se raditi i s mladim zadarskim umjetnicima, za ovu predstavu to je bila Nadja-Matija Fatović, mlada filmašica koja nam je osmislila i dizajnirala plakat. Svakako se nadamo da će Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade uskoro zaživjeti u punom svjetlu i da će zadarske udruge imati svoj prostor, svoj dnevni boravak u kojem su uvijek dobrodošle. Svakako svojim idejama i radom možemo dati svoj doprinos i tomu se iskreno radujemo. 
 


Reci što misliš!