Ostalo / Intervjui

drama +

Od Dubrovnika preko Petrinje do Slavonskog broda - mladi glumci u Zadru rješavaju "Slučaj Mersault"

Od Dubrovnika preko Petrinje do Slavonskog broda - mladi glumci u Zadru rješavaju

Sedam mladih akademskih glumaca ovih dana dva puta na dan dolazi u zadarsko kazalište. Deset je sati ujutro i promatram kako se okupljaju ispred zgrade, spremni zaploviti u "Slučaj Mersault". O čemu se radi?

Drama plus pod vodstvom Vinka Radovčića 1. srpnja ima premijeru nove predstave, u koprodukciji s HNK Zadar.

- Bit će to do sad i najzahtjevnija i najskuplja predstava, otkriva Vinko koji potpisuje ovaj autorski projekt s Ninom Pavlović.

- Projekt podupiru Grad Zadar i Zadarska županija. A naš ansambl je baš zanimljiv i dinamična se tu energija stvorila... Od Dubrovnika preko Petrinje do Slavonskog broda - mladi glumci stižu sa svih strana Hrvatske! Na samu audiciju se prijavilo preko 90 kandidata, kaže nam Vinko.

Na sceni se pojavljuju Konstantin Haag, Pavle Matuško, Marko Kasalo, Kim Končar, Lucija Alfier, Luka Čerjan.

- Video projekcije radi nam Ivan Lik, u suradnji s majstorom svjetla Franom Papićem, scenografiju Luka Lang, a kostime Anita Goreta. "Slučaj Mersault" vjerni je prikaz procesa koji se sasvim sigurno nekad i negdje, možda ne tako davno od sada i ne tako daleko od ovdje, vodio protiv nekog čovjeka, i temelji se, obećajem, na istinitim događajima. Tužiteljsko tijelo sastavljeno je od susjeda, poznanika, bivših ljubavi i ljudi koji su optuženog vidjeli samo jednom, ali bez sumnje, osuda koju će sud donijeti bit će izrečena u duhu pravde. Nečije pravde, to jest. Naposljetku, ne sudi se njemu za ubojstvo čovjeka - to se, uostalom, svakome može desiti - nego jer je alarmantno pomirljiv sa životnim stanjima. Nedokučiv, dakle opasan. Stran. Ubit će ga kao što su ono jednom ubili Krista, a činjenica da ne znaju što čine ostala je ista. Što se Mersaulta tiče, on ususret giljotini zaista ide kao što se ide ususret nekoj osobi - sa smješkom na licu i figom u džepu.

Istraga na sceni bit će prikazana u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta.

 

 

 


Reci što misliš!