Ostalo / Intervjui

mlada zadarska umjetnica

Maruška Aras: Pandemija kao da nam je svima dala neku novu energiju, i glumcima i publici

Maruška Aras: Pandemija kao da nam je svima dala neku novu energiju, i glumcima i publici

S mladom Zadrankom Maruškom Aras razgovarali smo uoči realizacije filmskog projekta koji se snimao ni manje ni više nego u Benkovcu.

Flaubertovih 200 je projekt koji je pokrenula Danijela Petrić, pijanistica iz Zagreba, a Maruška sudjeluje u snimanju kratkog filma po motivima djela Gospođa Bovary. 

- Ove godine obilježava se 200. godišnjica rođenja Gustavea Flauberta i povodom toga Petrić je predložila da snimimo kratki film po motivima Gospođe Bovary uz prilog dva predavanja o Flaubertu. Namijenjen je prvenstveno mladima, studentima i srednjoškolcima, ali i široj zainteresiranoj javnosti. Spada u format prilagodbe umjetničkih sadržaja digitalnim medijima koje sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, kazala nam je Aras.

52cea4e46cc05d098e171fc44dcc5f6c.jpg?v=2Projekt uključuje predavanja književnice i književne pedagoginje Staše Aras i dr. Željke Matijašević, stručnjakinje za francuski realizam s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Umjetnički dio projekta je multimedijalno djelo „Album gospođe Bovary“ nastalo prema istoimenoj glazbenoj suiti francuskog skladatelja Dariusa Milhauda.

Zanimalo nas je tko je sve radio na filmu koji se snimao u Benkovcu. 

- U realizaciji filma, kao umjetničke reinterpretacije sa suvremenim pristupom sudjelujemo pijanistica Danijela Petrić, Juraj Aras kao producent, redatelj Dražen Krešić i ja, u ulozi glumice, odnosno Emme. Direktor fotografije je veliki Tome Marčina, a njegov asistent kamere je Mirsad Mahmutović.

Osim nas, u ulogama Emminih ljubavnika našli su se Pavle Matuško, Matija Grabić i Marko Kasalo, a imali smo i niz statista koji su uskočili u Benkovcu. Dražen je napisao scenarij koji pokušava Flaubertov književni stil pretočiti u filmski jezik.

U svakom slučaju fantastična ekipa, zahvalna sam svima koji su sudjelovali i bilo mi je veliko zadovoljstvo surađivati s tim ljudima.

A zašto baš Benkovac?

- Za Benkovac smo se odlučili tako što smo u jednom trenutku shvatili da bi za sve bilo najjednostavnije da snimamo u Karinu i okolici, budući da moj otac, producent projekta, uglavnom živi u Karinu. Tako se cijelo snimanje pretvorilo u jedan četverodnevni kreativni izlet.

Poznata je izreka - Najbolji izlazak i pizza u Zadru je u Benkovcu u pizzeriji Pape, kaže Maruška, pa je ekipa tako s Papom dogovorila snimanje jedne scenu upravo kod njega.

- Njegova terasa je bila prikladna za scenu koja nam treba, ekipa koja nam se tamo pridružila je bila odlična, i Pape je naš prijatelj tako da se, uz Papinu podršku i podršku udruge Vlajternativa to sve dobro poklopilo.

Pitamo Marušku kako je zadovoljna sa studijem glume i projektima koji su joj se pružili kao dobra prilika da se okuša na sceni.

- Jako sam zavoljela film tokom studija na Akademiji, a nije me prije interesirao. Ali ovakvi projekti su mi posebni zato što nisam samo u ulozi glumice i naučim puno više, upoznam se s procesom rada na filmu iz druge perspektive. Ovdje smo Dražen i ja dosta surađivali u smislu organizacije svega, ja sam se bavila i kostimima, pozivima, rasporedima... Dražen i ja smo se tu nekako podijelili, ali u principu ekipa filma je mala i svi smo se svime bavili, što je zapravo super, opuštenije je i zabavnije. A opet je sve na profesionalnoj razini, u smislu priprema i samog rada.

Projekt bi trebao biti gotov do početka srpnja, u tom periodu bi već trebao izaći na internetu, svima dostupan, a nakon toga, sljedeće školske godine krenula bi promocija u suradnji sa srednjim školama.

Maruška Aras pojavila se u filmu Nun of your bussines Ivane Marinić Kragić (režija) kojega smo u Zadru imali priliku gledati u Kino Zoni. To je priča o dvije mlade časne sestre koje se upoznaju na katoličkom okupljanju u Zagrebu i zaljubljuju. Razočarane Crkvom i seksualnim i psihičkim zlostavljanjem unutar institucije, a vođene svojom ljubavlju, donose najtežu odluku svog života – napustiti samostan i započeti novi zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka gdje se nadaju da će ih tradicionalna lokalna zajednica prihvatiti.

- To mi je jako drag film. Uživala sam gledajući ga i neovisno o tome što igram u njemu. Reakcije publike su i bolje od očekivanih. Mislim da je Ivana napravila odličan film koji govori prvenstveno o ljubavi i slobodi i iako ne ulazi direktno u političku kritiku i aktivizam doprinosi promjeni društvene svijesti. Ponosna sam što sam dio toga.

Pitamo Marušku koliko prati svoje kolege glumce/ice diljem regije. 

- Teško je to odrediti. Nekoga ću sigurno izostaviti. Ali mislim da ne trebamo strahovati, ima jako kvalitetnih mladih glumaca i glumica, pa redatelja, kostimografa, producenata, glazbenika, scenografa, oblikovatelja rasvjete, plesača… Toliko je ljudi koji su potrebni da se napravi dobra predstava ili film. U zadnje vrijeme imam osjećaj da sve pršti energijom i talentom kad odem u kazalište, valjda nam je ova pandemija dala nekog žara, i kao gledateljima i kao izvođačima.

A na kraju, neizostavna tema - ljeto u Zadru ili Zagrebu?

Ljeto uvijek blizu mora! Uglavnom Zadar, osmi mjesec u Zadru je tako bogat kulturnim sadržajem da je šteta ne biti dolje tada. Imamo Zadar snova koji zna dovesti dosta dobre predstave, pa Monoplay koji rastura sa svjetskim programom i na kraju Nosi se festival na kojem se gledaju dobre predstave a onda se po cijele noći razgovara o viđenom u najzavidnijem društvu hrvatskih i regionalnih kazalištaraca i mislioca. 
 


Reci što misliš!