Ostalo / Intervjui

reper kojega vrijedi čuti

Živac Maradona: Repam o strani Dalmacije koje nema na turističkim brošurama, međutim jednako je stvarna!

Živac Maradona: Repam o strani Dalmacije koje nema na turističkim brošurama, međutim jednako je stvarna!

Tvrde rime, dobar beat, brutalno iskrene pjesme, nitko nije pošteđen, a ponajmanje ideja Dalmacije kao rajskog mjesta koju prodajemo turistima. Glavni i odgovorni krivac je - Živac Maradona! S Vojkom V, Krešom Bengalkom, Gršom i Živcem rap je prešao bliže mainstreamu.

S ovim mladim reperom iz Makarske razgovarala sam povodom izlaska njegovog albuma ''Slom živaca'' sa sjajnim stvarima na koje neće ostati ravnodušan ni roker, punker, metalac...univerzalne poruke i beskompromisna energija ponukale su me da provjerim kako stvara i koji su mu planovi.

Kada bi nekome brzinski željela predstaviti tvoj opus, onda bi mu rekla da pjevaš o Dalmaciji koju ne viđamo u turističkim brošurama (HTZ-a...), na Instagramu (#sunset, #croatiafulloflife), već daješ onaj najsirovije, istinske stvari s kojima mi u Zadru kao i vi doli živimo svaki dan. Jesam li na dobrom putu?

- Pa da, moglo bi se tako reći... repam o strani Dalmacije koje nema na turističkim brošurama, međutim jednako je stvarna kao i ona češće prikazivana i prethodno spomenuta.

Reklo bi se da je s Vojkom, Krešom, Gršom i tobom rap prešao bliže mainstreamu. Koliko je to točno? Kakva je scena? Zašto kažeš ''mrzim repere, volim hip hop''?

- Jedini od izvođača koje si nabrojala čija je muzika bliže mainstreamu, točnije puno bliže, je Vojko...Iako rep kao žanr je sam po sebi puno, punoo bliže mainstreamu nego prije pet ili deset godina, ali daleko je to još uvijek od Huljića, Graše, Severine i sličnih.

Rap scena se rapidno razvija, postaje sve veća, bogatija izvođačima i publikom, mislim da nas u narednih pet godina očekuje zlatno doba hrvatskog hip hopa..."Mrzim repere, volim hip hop" je toliko "u glavu" i nedvosmisleno izrečen stih da zaista mislim da ga nema potrebe dodatno objašnjavati. 

Izbacio si album baš u vrijeme kada ga je teško koncertno promovirati, naravno, zbog svima nam znanih razloga ali - ima li nade da se to promjeni, hoćemo li ovo ljeto ipak na koju svirku?

- Nisam siguran da sam prava osoba za postaviti to pitanje, mogu samo nagađati što će biti sa epidemijom i mjerama stožera, ali kad bi morao pogađati, rekao bi da će mjere popustiti i da bi moglo biti ponešto koncerata prije jeseni i novog lockdowna.

Neznam hoće li to baš biti moji koncerti, jer opet ne ovisi o meni, već o organizatorima, ali koncerti kao takvi zasigurno da.

Moramo spomenuti Reptile, odnosno zajednicu oko Podcast inkubatora koja gušta kada spomeneš interne stvari kao Bađuna ili Petraka. Jesu li oni tvoja baza, publika? Općenito, kako gledaš na hrvatske medije, jesmo li još i dobri kakvi su tabloidno bolesni u Srbiji?

- Sigurno da Reptili čine značajan dio moje publike, jer sam i sam jedan od njih, naime pratim Podcast Inkubator religiozno od prve epizode pa sam jako dobro upoznat sa svim shemama, šalama i pošalicama koje se događaju oko te popularne emisije. Prirodno dolaze razne reference na to u mojoj muzici. Ako od dva zla moram birati manje, onda zasigurno da ste bolji od srpskog žutila, ali daleko od toga da o medijima i novinarima imam ikakvo pozitivno mišljenje.


 Ne libiš se onoga što u poeziji kažemo ''autobiografski elementi'', tvoje stvari natopljene su osobnim, kako kažeš - makarski sam Tupac, a što kaže mater? I nju često spomeneš.

- Cijela ideja moje muzike je da kroz svoj mikrosvemir prikazem i makrosvemir i zbog toga je zaista prepuna autobiografskih elemenata, stvarnih osoba i događaja...A mater kao mater, moli Boga da se uozbiljim i unormalim (smijeh), ponosna je na sve moje glazbene uspjehe, gleda sina u svim emisijama, podcastima, sve prati, tako da joj vjerojatno ni ovo neće promaći...pozdrav mami!

Svakako, pozdrav mami ! Otkrij nam još - gdje si snimao album, tko su bili suradnici i u kojem dobu su nastali tekstovi, primjetila sam da si jedan od rijetkih koji je spomenuo Covid!

- Album je nastao najvećim dijelom u posljednjih godinu dana, pod paskom "novog normalnog" što se dosta i osjeti kroz žestinu i ljutnju kojom zrači, sa iznimkom od dvije pjesme, "Dalmacija HC" i "Bonus track" koje su nastale nešto prije.

Sniman je hektično (kakav je otprilike i moj život), na različitim mjestima, u raznim studijima i raznim okolnostima. Na albumu je osim mene radio tim producenata, nekoliko mladih još široj javnosti relativno nepoznatih (Dj Duje Dugiš, Torichelli, ProdKush) i jedan veteran scene - Vojko V. Mix i master kompletnog albuma potpisuje Osječko "čudo od djeteta, "Z++".

I za kraj - je li ti dosadilo pitanje - kad će ti se javiti Mimi Mercedes? 

- (Smijeh) Nikad ne postavljaj pitanja na koja znaš odgovor! Javit ce se Mimi kao i svaka, kad bude kasno !


 


Reci što misliš!