Ostalo / Intervjui

naše junakinje

Josipa Zekanović: Želimo savjetima i iskustvom pomoći svim ženama kojima je dijagnosticirana hipermeza

Josipa Zekanović: Želimo savjetima i iskustvom pomoći svim ženama kojima je dijagnosticirana hipermeza

Zadranka Josipa Zekanović, nakon izrazito teške trudnoće, ekstremne hiperemeze koja ju je pratila svih devet mjeseci, te ostavila I vidnog traga na njenom zdravlju, odlučila je osnovati grupu na Facebooku posvećenu ovoj problematici. I pokrenula lavinu.

Hyperemesis Gravidarum (HG) -  prva asocijacija na ovu riječ mogla bi se odnositi na težinu izgovora, lomi se jezik, teško se izgovara. Što je to zapravo? Onoliko koliko se teško izgovara, toliko se teško i proživljava, o čemu svjedoči velik broj žena okupljenih u prvoj hrvatskoj Facebook grupi o hiperemezi.

Riječ je o trudničkoj hiperemezi, stanju, dijagnozi, kod koje se javlja kontinuirano učestalo povraćanje koje može trajati do drugog tromjesječja ali i do kraja same trudnoće.

- Nažalost, garancije o tijeku hiperemeze i njezinoj težini nitko ne može s preciznom točnošću predvidjeti. Svaka žena je priča za sebe tu, ali zajednička im je upravo ova dijagnoza, kaže nam Zekanović.

Stanje je to koje je okarakterizirano gubitkom kilograma, narušenim nutritivnim vrijednostima u organizmu, stresom, dehidracijom, iscrpljenosti, te  još mnogim popratnim i težim uzročno posljedičnim tegobama koje se javljaju usred hiperemeze.

bc8b57130141ac386966d32b85f894b7.jpg?v=2[Josipa Zekanović]

Definicija kaže kako je Hyperemesis Gravidarum zdravstveno stanje koje utječe na trudnice i odlikuje se teško mučninom I povraćanjem.  Iako gotovo 70 do 80 posto trudnica može doživjeti redovite jutarnje mučnine, samo 1 posto njih proživi ekstremne simptome hiperemeze.

Teorija je jedno, no praksa je sasvim drugo. Kako prepoznati i preživjeti hiperemezu, kako si pomoći, od kuda krenuti? 

- Primarna stvar je utvrđivanje dijagnoze, a tada kreće sve ostalo. U svijetu postoje mnoge neprofitabilne organizacije, udruženja, a u posljednje vrijeme sve više je i virtualnih grupa koje se bave upravo ovom dijagnozom.

Tako je prošle godine i Hrvatska dobila svoju prvu Facebook grupu Hyperemesis Gravidarum Support Group Croatia, koju  je osnovala Zadanka Josipa Zekanović, te takodjer i prva Facebook stranica potpore Hyperemesis Gravidarum-stranica podrške koju je osnovala Ana Modrić.

d4850ff8782ae6e01fe7c2ea175b8583.jpg?v=2[Ana Modrić]

Danas su grupa i stranica povezane i djeluju zajedno, a sve u cilju poticanja svijesti o hiperemezi, grupu adinistriraju Josipa i Ana,  a dužnost moderatora pripada članici grupe Josipi Mustapić. Iako nosi u nazivu ime Croatia, grupa okuplja članice sa područja cijelog Balkana, koje nastoje svojim savjetima i iskustvom pomoći svim onim ženama koje su suočene s ovim stanjem i pružaju im potporu.

- Nas oko 340 okupljeno je u ovo grupi i svakodnevnim angažmanom nastojimo olakšati život onima koje se po prvi put susreću sa hiperemezom, te i onima na čije je mentalno i fizičko zdravlje  hiperemeza ostavila posljedice i nakon trudnoće.

Širenje svjesnosti i empatija okoline i struke

Kada se govori o svijesti i hiperemezi, mjesec svibanj je posvećen upravo tome, a 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o trudničkoj hiperemezi, stoga su se i članice ove grupe odlučile aktivirati u promotivnoj on line kampanji.

- Koliko je grupa narasla govori i činjenica kako imamo i podršku ostalih grupa i udruženja na svjetskoj razini, te krovne organizaciije HER Foundation, Hyperemesis Education and Research, svjetske neprofitne organizacije, koja  promovira svjesnost o hiperemezi i bavi se istraživanjem iste.

Josipa je bila članica stranih HG grupa gdje je naučila tek tada što je zapravo ekstremna hiperemeza, s kojom se treba boriti, te preživjet svih tih devet mjeseci.

- Ovo je bila moja druga trudnoća, u prvoj sam također patila od ekstremne hiperemeze svih devet mjeseci. Stoga sam se nakon svega toga odlučila prihvatiti posla i uraditi nešto po tom pitanju, ne samo za sebe, već za sve žene koje su suočene s tom dijagnozom. Također priča  Ane Modrič je slična, tijekom prve HG trudnoće, u cilju svjesnosti i informiranja o hiperemezi, osnovala je svoju sranicu potpore.

Kako prepoznati bolujete li od hiperemeze?

- Najčešće se opisuje da je to jednako osjećaju kao da si na brodu usred najveće oluje sa najgorim mogućim oblikom morske bolesti, kaže nam Zekanović.

- Posljedice hiperemeze uspoređuju se sa gladovanjem, boravkom u pustinji, obzirom da hrana i probavljanje u ovom slučaju ne idu nikako zajedno pod ruku. Zamislite da bolujete od viroze par dana, povraćate, ne možete jesti, malaksali se, nemate snage, dehidrirani, sve vas boli… Upravo tako žive žene koje se bore sa hiperemezom. Definitivno nije ugodno, a ni zdravo povratiti po 20 ili 30 i više puta u danu, 24 sata.

Ne jedete ništa, jer ni ne možete zadržati ništa, sve ide van. Takozvana sigurna hrana ograničena je na minimalan izbor namirnica, a kod nekih taj termin uopće ne postoji.

I taj mali gutjaj vode koji bi vas možda prividno spasio, neke  može koštati kontnuiranog povraćanja po par sati u komadu. Priče kako na primjer đumbir, bademi, i ostale namirice pomažu, olakšavaju stanje, kod ekstremne hiperemeze ne drže vodu.

U ovom slučaju jedini spas je u medicinskoj terapiji, liječenju. Medicinska terapija podrazumijeva uzimanje lijekova, hidracijom u vidu infuzije, te u najtežim slučajevima uvođenje nazogastrične sonde, što je najčešće praksa u stranim zemljama.

- Hrvatska i susjedne zemlje su daleko od toga, možemo s pravom reći svjetlosnim godinama poznavajući sustav, te vodeći se svjedočanstvima žena okupljenim u hrvatskoj HG grupi. Infuzija je u najčešćim slučajevima jedina dostupna opcija, a sve naravno ovisi o procjeni struke.

Žena koja pati od hiperemeze također se nerijetko bori i protiv depresije, anksioznosti.

- Mentalno zdavlje u ovakvim situacijama je vrlo krhko. Okolina, pa i struka u nekim slučajevima ponekad ne pokazuju dovoljnu dozu empatije ili interesa za bavljenjem ovakvim slučajevima, a tu upravo uskače ova virtualna kampanja.

Preživjeti hiperemezu, posebice onu ekstremnu je izazov života, dani su doslovno odbrojavani, svaki je isti, jako težak, čovjek tek tada shvaća kolika je granica boli i koliko se mora boriti za život. U takvim danima ukoliko dolazi do depresije, anksioznosti nerijetko se javljaju suicidalne misli, treba izdržati povraćanje po cijeli dan i noć, i to preko 200 dana kod nekih žena. Prisutan strah za nerođeno dijete, kako uopće prospavati noć ili preživjeti sljedeći dan, jedna su od mnogih pitanja s kojima se suočavaju žene koje pate od hiperemeze.

Studije o hiperemezi

Nedavno je rađena studija u kojoj se ukazuje kako je hiperemeza još teža za izdržati u doba pandemije, usporedba izolacije za vrijeme hiperemeze može se usporediti s izolacijom u doba korone, te rezultira negativnim utjecajem po ljudsko zdravlje.

Problem se javlja ukoliko žena nema dostupnost terapiji, lijekovima, koja je u ovom slučaju primarna zaštita  prevencija hiperemeze, dok bi infuzija trebala imati ulogu post akta, ona bi trebala popraviti  I nadoknaditi štetu koja se javila uslijed silnog povraćanja.

Hormonski disbalans koji se javlja uslijed ovakvog stanja radi štetu na organima kao što su štitnjača, također se uslijed jake dehidracije javljaju se i bolne kontrakcije, priča nam Zekanović:

- Hiperemeza je nešto što je prisutno, nešto pred čime se ne bi smjele zatvarati oči i stavljati pod tepih. Osobe koje boluju od HG-a trebale bi imati maksimalnu podršku i razumijevanje partnera, struke i okoline. To nisu žene koje su lijene, koje su slabe ili u najgorem slučaju kako ih se nekad, zbog manjka razumijevanja, prikazuje kao preosjetjivima.

Bolujući od HG možete slobodno zaboraviti na normalan život, najosnovije stvari poput oblačenja, tuširanja, odlaska na wc predstaljaju izazov, te su takve žene ovisne o pomoći okoline. Ukoliko ne nailaze na to, tada mentalno zdravlje postaje upitno. Bol koja je prisutna u cijelom tijelu, nemogućnost kretanja zbog vrtoglavica i slabine, povraćanja, obolijevanja bubrega zbog dehidracije, oštećenje probavnog trakta uslijed ekstremnog povraćanja želučane kiseline, krvi, konstipacija uslijed nemogućnosti konzmiranja hrane, … Sve ovo prati hiperemezu.

Ponekad HG nije završio činom poroda, tegobe se nastavljaju, povraćanje može biti prisutno I dalje, a može trajati mjesecima, ali i godinama, štitnjača otkazuje poslušnost, zubi,kosa I nokti također obolijevaju…Isto tako prisutan je strah od hrane, tako da kod ponekih se javlja averzija prema hrani, dok neke nadoknađuju unošenjem enormnih količina hrane, kao nadoknada onoga što nije bilo moguće za vrijeme trudnoće. U oba slučaja dolazi do metaboličkih poremećaja gdje je potrebna medicinska intervencija.

Toliko je bilo govora kako HG nužno ne ostavlja posljedice na nerođeno dijete, no neki stručnjaci tvrde drugačije. Poneka takozvana HG djeca najčešće imaju problema sa motorikom i govorom, neurorizična su, javljaju se problemi sa refluksom, kožna oboljenja u vidu dermatitisa, sklonosti alergijama i još čitav niz dijagnoza.

Znanstvenici su uspijeli dokazati kako je upravo jedan gen u ljudskom tijelu odgovoran za pojavu trudničke hiperemeze.

- Svaka žena koja je proživjela ovo  zna barem jednu uzročno posljedičnu vezu koja je nabrojana ovdje, a tiče se hiperemeze. Budući da je grupa koja pomaže ovim ženama isključivo društvena, nije medicinskog karaktera, u grupi u su prisutne članice čija je profesija povezana sa medicinom, te psihologijom, tako da se može reći kako djeluju kao jedan mali virtualni SOS centar, jer i nečija lijepa riječ može učiniti čuda, pogotovo u trenucima kada misliš da ne možeš više izdržati, da si gotov i da nema dalje.

U hrvatskoj grupi apeliraju kako žene sa HG-om imaju prava na liječenje I medikaciju, imaju pravo na dijagnozu, imaju pravo na informacije, senzibilnost okoline I struke, imaju pravo na zdravlje.

Podržimo ih i pokažimo 15. svibnja da smo uz njih!

 


Reci što misliš!