Ostalo / Intervjui

intervju

Anita Predovan Maraš, prva i posljednja donačelnica Općine Vrsi

Anita Predovan Maraš, prva i posljednja donačelnica Općine Vrsi
Screenshot/Facebook

Uslijed izmjena Zakona o lokalnim izborima, lokalne samouprave s manje od 10.000 stanovnika ostaju bez dogradonačelnika i donačelnika

Sredinom svibnja, u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori, peti u povijesti Općine Vrsi. Praznik demokracije ove godine održava se u skladu s novim Zakonom o lokalnim izborima koji propisuje nova pravila. Naime, gradonačelnici i načelnici lokalnih samouprava s manje od 10.000 stanovnika ostaju bez svojih zamjenika.

Od 2017. godine, dužnost zamjenice načelnika Općine Vrsi obnašala je Anita Predovan Maraš, a slijedom zakonskih promjena, ulazi u povijest kao prva i jedina žena na funkciji donačelnice. Anita je magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci - smjer poduzetništvo, a nakon završetka studija zbog nemogućnosti zapošljavanja u struci sa današnjim suprugom odlučuje se na život u inozemstvu, točnije u SAD-u.

Nakon nekog vremena, shvatili su kako ni jedni novci ne mogu nadomjestiti toplinu i slobodu koju pruža rodna gruda. Vraćaju se u svoje Vrsi, gdje zasnivaju obitelj te žive mirnim obiteljskim životom. Sunčani, proljetni dan iskoristili smo za ležeran razgovor uz kavu, te se osvrnuli na događanja i zbivanja koja su obilježila protekle četiri godine.  

Na prošlim lokalnim izborima postali ste prva Vrška donačelnica, jeste li ikad pomislili da će te biti i posljednja? 

- (lagani smijeh) Da budem potpuno iskrena, nikad o tom nisam ni razmišljala. Od prvog radnog dana nakon lokalnih izbora do danas, naši sumještani mi predstavljaju veliku motivaciju da što bolje i kvalitetnije obavljam dužnost koju su mi povjerili. I nakon prestanka mandata, usmjerit' ću jednaku snagu i energiju za što bolji i kvalitetniji život svih nas.

Prije 2017. godine niste imali nikakvih doticaja s politikom, što Vas je tad potaknulo na politički angažman?

- Potaknuo me politički nepotizam i vođenje lokalne politike na način «samo za odabrane». Moram napomenuti kako ni danas politika nije nešto čime se želim baviti i čime sam se bavila, nego smatram kako je zadatak svih dužnosnika koji se nalaze na čelnim pozicijama služiti građanima, a ne stvoriti sustav da građani služe za političke igrice i prepucavanja.

Kako je izgledao vaš prvi radni dan?

- Uh, pomalo kaotično. Načelnik i ja stigli smo potpuno nadobudni te spremni zasukati rukave i suočiti se s pravim problemima koji su mučili naše stanovnike, ali nažalost prvi mjesec utrošili smo na uspostavu normalnog funkcioniranja i rada Jedinstvenog upravnog odjela. Često se sjetim tih početaka koji danas u meni bude posebne osjećaje ali i ponos na sve što smo postigli kao lokalna samouprava u proteklo vrijeme.

Koji je po Vama najvažniji program ili projekt ostvaren u Općini Vrsi zadnjih godina?

- Zasigurno program socijalne politike. Povećali smo naknade za novorođenčad, obnovili smo te udvostručili prostorije dječjeg vrtića koji je i dalje besplatan. Naši osnovnoškolci na početku školske godine dobivaju radne bilježnice te pribor za likovnu i tehničku kulturu. Povećane su stipendije, nastavili smo s programom Božićnica – sve u svemu, mještane smo stavili na prvo mjesto, gdje i zaslužuju biti!

Od početka 2020. godine i eskaliranja COVID-19 virusa na funkciji ste načelnice Stožera civilne zaštite Općine Vrsi. Kako ste doživjeli taj period koji nažalost i dalje traje?   

- Na samom početku pandemije, u ožujku 2020. godine bila sam zabrinuta u kojem će se smjeru cijela situacija razvijati. Tih dana, provodila sam puno vremena na sastancima te na terenu s postrojbom civilne zaštite. Obilazili smo starije mještane, opskrbljivali ih namirnicama, pazili da se ne krše, tada stroge epidemiološke mjere. Nažalost, svjedoci smo kako je i u ovogodišnjem ožujku broj zaraženih sve veći, što dodatno pojačava strah ljudi koji žive od turizma. Nadam se kako će cijepljenje i pridržavanje mjera pridonijeti svladavanju pošasti koja nas je zadesila.  

Još kratko vrijeme vas dijeli do kraja mandata, kakvi su planovi za dalje? 

- Definitivno planiram iskoristiti svaku ljetnu zraku sa svojim suprugom i djecom. Dužnost donačelnice iziskuje mnogo vremena i u nekim trenutcima pomalo zapostavite druženja i prijatelje. 


Reci što misliš!