Ostalo / Intervjui

zadarska Strip majstorica

Ena Jurov: Zadar mi je omogućio najdraže projekte i najveću kreativnu slobodu

Ena Jurov: Zadar mi je omogućio najdraže projekte i najveću kreativnu slobodu

Baviti se ''devetom umjetnošću'' i to još na otoku poput Silbe, zaista je zanimljiv i čudesan način oslobađanja kreativnosti. Mlada Ena Jurov susrest će se s polaznicima radionice na Silbi, kako bi zajedno obogatili časopis "Crtice s otoka"!

Kako je došlo do suradnje sa SEA Silba?

Zvala me Natasha Kadin, koja na Silbi između ostalog radi i Crtice s otoka, otočke novine. Uskoro treba izaći četvrti broj, pa je mislila da bi bilo super napraviti radionicu za djecu (ali i sve ostale!) na kojoj bi polaznici ilustrirali tekstove koji će biti objavljeni u Crticama, i možda napravili neke svoje stripove. Meni je to bilo fora jer nisam nikad u životu bila na Silbi, djed mi je iz Molata, pa mi se nikad nije dalo ''bezveze'' ići kad mogu ići na Molat, a sad mi je ovo prilika!

Kada si u sebi prelomila i odlučila se baviti ilustracijama i dizajnom, da to bude tvoja profesija?  Je li Zadar premala sredina za lov na kreativne prilike i projekte?

Ne znam, oduvijek sam crtala. Nakon srednje sam upisala Studij dizajna u Zagrebu jer mi je to djelovalo pametno, pa sam tako postala dizajnerica, ali mi dizajn zna biti dosadan, pa sam se uvijek trudila ilustracijom rješavati dizajnerske zadatke jer mi je tako zabavnije. Zadar mi je omogućio najdraže projekte i najveću kreativnu slobodu, plakate za koncerte u Nigdjezemskoj, u najljepšoj suradnji s Dizajn studiom Plejs. 

Možeš li nam otkriti neke zanimljivosti sa studija u Stockholmu?

Studiranje u Stockholmu je bilo zabavno i korisno, hvala roditeljima! Sad kad je prošlo već nekoliko godina od diplome, mislim sam najbitniji dio obrazovanja prošla u OŠ Petra Preradovića i da sam tamo naučila najviše o životu, a i o likovnosti, hvala Ljubici, nastavnici likovnog!

Kako je počela tvoja suradnja s Komikazama?

Na Komikaze sam naletila na internetu nekad početkom srednje škole, svidjeli su mi se stripovi, pa sam nacrtala jedan i poslala i bila iznenađena kad je objavljen u webzine-u. Od tada su moji stripovi manje-više redovito objavljivani i u online i u tiskanim izdanjima Komikaza, a urednica Ivana Armanini radi odličan posao i neumorno organizira radionice, izložbe i posjećuje strip-sajmove, pa i mene ponekad zove da se pridružim.

Još 2016. godine je izložba ‘Femicomix’ je na moj poziv gostovala u Zadru u Nigdjezemskoj, gdje smo se uz izložbu dobro zabavili na radionici bedževa i koncertu.

Prošle godine, taman pred drugi lockdown, je u sklopu strip festivala ‘Tinta’ u galeriji Dobra vaga u Ljubljani održano novo izdanje ‘Femicomix 2020’ na kojoj sam održala radionicu iz koje je nastalo džepno strip izdanje ‘Street girls’, koje kao i sve druge stripove možete naći na web-u www.komikaze.hr.

Komikaze dogodine slave 20. godišnjicu postojanja, a do sad je izašlo 56 online izdanja webzine-a i 19 tiskanih strip antologija.

Koji su stripovi obilježili tvoje odrastanje? 

Corto Maltese, na njega sam imala (a i imam) mega-crush oduvijek. 

Kako je zamišljena radionica na otoku?

Opušteno, crtamo u subotu 1.5. od 16 do 19h, i u nedjelju od 11 do 14h na platou ispred škole, ako ne bude kiša, ako bude onda ćemo unutra! 


Reci što misliš!