Ostalo / Intervjui

ususret festivalu

Ivan Stiblik: Vraćamo se s još više snage, energije i volje odraditi ovogodišnji Zadar Wine Festival!

Ivan Stiblik: Vraćamo se s još više snage, energije i volje odraditi ovogodišnji Zadar Wine Festival!
Bojan Bogdanić

Relaksacijom epidemioloških mjera, vraćamo se polako i manifestacijama. Jedna od njih omiljena je ljubiteljima vina. O Zadar Wine Festivalu 2021. razgovaramo s organizatorom Ivanom Stiblikom.


Ne treba posebno naglašavati kako je Zadar wine festival upao u prvi lockdown 2020. godine. Vjerujem da je bilo teško otkazati, možeš li nam reći nešto o tome, kako se taj prvi lockdown odrazio na projekt?

- Da, nakon što smo pauzirali jednu godinu, vraćamo se s još više snage, energije i volje odraditi ovogodišnji Zadar Wine Festival.

Prateći koji su se sve manifestacije odgodile, bio sam svjestan da će doći red i nas iako je duboko u meni tinjala nada da ćemo ipak odraditi Festival. Odrazilo se tako da sam shvatio da će u godinama koje dolaze, manifestacije sličnog karaktera biti jako tražene i da tu moram još podići kvalitetu ako želim opstati sa svojim Festivalom. 

06d21f2a8bdb69ee074bb07496fa54ed.jpg?v=2Uspjeli ste se ''vratiti'' u sklopu Street food festivala, makar na kratko i u drugačijem, opuštenijem izdanju?

- Street food festival je događaj koji je trebao gradu, a posebno u godini koja je iza nas. Tamo smo, u dogovoru s organizatorom, predstavljali vina isključivo zadarske županije što je manje poznatim vinarima bila dobra platforma za promociju a sugrađanima prilika za upoznati što se radi u našem kraju.

Posljednje izdanje festivala imalo je i međunarodni touch, hoće li se suradnja nastaviti?

- Na dosadašnja tri održana festivala, uvijek smo imali izlagače iz susjednih zemalja, Slovenije, Mađarske, i Bosne i Hercegovine. Teško je procijeniti da li će i u ovoj godini biti mogućnosti putovanja vinara iz drugih zemalja iako za ovu godinu dogovoramo s nekoliko vinara iz Austrije.

Kakva je, prema vašem saznanju, zadarska sommelier scena?

- Kao Povjerenik Hrvatskog Sommelier Kluba, sretan sam što mogu reći da sommelier scena u Zadru jako dobro napreduje. Imamo nekoliko osoba koje puno vremena i truda ulažu u učenje, posjete vinarijama i ono najvažnije, prenose svoje znanje zaljubljenicima u vino.

U kontaktu ste s vinarima, za ovogodišnje izdanje vjerujem da ste se pripremali već dulje vrijeme. Kakva je sada situacija, epidemiološke prilike, vjerujem da će biti drugačije nego inače?

- Svi već neko vrijeme živimo u "novom normalnom" tako da i Festival pripremo u tom smjeru. Svjestan sam i ja i vinari da ćemo se morati pridržavati mjera ali svi su s oduševljenjem dočekali najavu za ovogodišnji festival i vesele se ponovnom dolasku na Zadar Wine Festival.

Kao do sada, i ove godine odraditi ćemo stručne radionice o pojedinim sortama, vinima, sljubljivanju hrane i vina... I uz sve to, naravno glazbeni program za poboljšanje ugođaja jer vino želi uživati u glazbi. Datumi su 23. i 24. travnja.

d297515eb7a03b968b50a9dc840c0e57.jpg?v=2


Reci što misliš!