Ostalo / Intervjui

bravo, maturanti!

Kako su mladi Zadrani svoj grad pretočili u crteže i motive za maskice?

Kako su mladi Zadrani svoj grad pretočili u crteže i motive za maskice?

U moru negativnih vijesti i napetosti uzrokovane svima poznatom globalnom "situacijom", pronašli smo lipu zadarsku priču čiji su glavni protagonisti mladi Zadrani.

Profesorica Mirna Oštarić Kerr s učenicima je odradila sjajan umjetničko turistički posao! Projekt nosi naziv Visit me again...love, Zadar i već pet godina provodi se u Školi za primjenjenu umjetnost i dizajn. I vi možete vidjeti što su to kreirali naši mladi, ovih dana u predvorju Gradske knjižnice Zadar, gdje je postavljena video izložba. O svemu smo porazgovarali s prof. Oštarić Kerr.

- Pripreme za izložbu su započele negdje u listopadu 2020. godine. Projekt 'Visit me again...Love, Zadar' je aktivan već pet godina, te je izložba jedan dio planiranog predstavljanja, no postoji još planiranih aktivnosti za provedbu unutar projekta za ovu godinu, kazala nam je Oštarić Kerr.

Tema je grad Zadar, njegova prošlost, sadašnjost, baština, vizualni identitet, ljudi, običaji...

- Svake godine odaberemo nešto na što se fokusiramo. Prošle godine su to bili detalji koji se kriju po gradu, a ove godine smo se fokusirali na ulice grada Zadra. S učenicima četvrtih razreda imala sam terensku nastavu, te su prve crteže crtali vani, na ulicama. Nastavak je slijedio u razredu, ali i kod kuće, s obzirom na online nastavu.

126a3f93a543d62b554e13092c4ad11e.jpg?v=2Zanimalo nas je kako je cjelokupna situacija s nastavom i prelaskom na digitalno okruženje utjecala na rad i na sam projekt.

- Dosta smo se dobro snašli za vrijeme online nastave, jer smo dobar dio odradili dok smo bili u školi, tako da su svi bili upućeni što i kako, te kako dovršavati započeto. Učenici su divni, no teško je održati motivaciju za vrijeme online nastave. Pokušavam nastavu učiniti što zanimljivijom, te novonastale radove primijeniti na uporabne predmete koje će učenici dobiti za uspomenu. Na taj način prolaze kroz proces od skice do stvarnog proizvoda. 

5a3509227f2b462836f186705649660f.jpg?v=2A upravo taj dio nam je bio posebno zanimljiv. Možda su naši učenici prvi u gradu koji su se dosjetili kako maskice, koje baš nitko ne voli nositi, ali eto, takva su vremena, učiniti svojim ''platnom'' za eksploziju kreativnosti.

- Baš su nam sada i dovršene zaštitne maske s motivima redizajniranih crteža koje možete pogledati na izložbi u Gradskoj knjižnici. Između ostalog to je i cilj projekta. Da Zadar promoviraju ljudi koji žive u njemu. Nadam se da će nas oni koji prepoznaju kvalitetu projekta kontaktirati za suradnju, zaključuje Oštarić Kerr.

d6702a0e48798d20b7f4d204548e064a.jpg?v=2

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti