Ostalo / Intervjui

razgovor s magistrom kineziologije

Frane Potočnjak, trener tića u HNK Zadar: Zadar i njegovo okružje imaju golemi nogometni potencijal

Frane Potočnjak, trener tića u HNK Zadar: Zadar i njegovo okružje imaju golemi nogometni potencijal
Nenad Opačić

Stručni stožer Škole nogometa i mlađih natjecateljskih kategorija u HNK Zadar sastavljen je od niza licenciranih trenera među kojima je i Frane Potočnjak, magistar kineziologije usmjerenja nogomet.

On se prije nekoliko mjeseci uključio u djelovanje stručnoga stožera pred koji je klub postavio niz ciljeva u kontekstu održivoga razvoja svih polaznika škole nogometa i svih mladih natjecateljskih selekcija.

- Zadužen sam za dvije selekcije u kategoriji tića – kaže Frane Potočnjak.

U HNK Zadar, kaže, stigao je na poziv Raphaela Sušića, voditelja Škole nogometa i jednog od trenera.

- Radio sam s jednom mladom kategorijom nogometaša u HV Posedarje i prilikom jedne utakmice u Stanovima, kad su igrale ta moja momčad i suparnik iz HNK Zadar, Raphael Sušić mi je predložio razgovor o mogućnosti angažmana u stožeru mladih kategorija u HNK Zadar. Tada sam izložio svoja stajališta i na to kako gledam na nogometnu igru, na njezin razvoj i slično i brzo smo se dogovorili, a klub je to i potvrdio i postao sam dio stožera.

Frane Potočnjak igrao je nogomet, prošao je mlade selekcije u Posedarju i u Zadru.

- Da, iz Posedarja sam na poziv Josipa Miočića došao u Zadar. Bio je to naraštaj Luke Begonje, Ante Sarića, Domagoja Mujića, Ivana Tokića... Prvi mi je trener bio Zvonimir Jurić, poslije i drugi treneri sve do kraja juniorskoga staža. Poslije srednje škole odlučio sam se za Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje sam i diplomirao i magistrirao, a nešto sam i igrao u nekoliko zagrebačkih klubova.

HNK Zadar klub je koji je svoje djelovanje počeo na novim zasadama, uz potporu Grada Zadra, primarno želeći pravilno razvijati svoje mlade kategorije i tako sustavno stvarati bazu iz koje će se, uz ostalo, u danom trenutku početi crpsti prvotimci.

- Zadar i njegovo okružje imaju golemi nogometni potencijal, veliku količinu darovitosti, te sklonost nogometnoj igri. U klubu smo uspostavili i održavamo jedinstvenu stručnu politiku, a svaki trener u svojoj kategoriji radi sve što je moguće da bismo potencijal pretočili u kvalitetu. Kako vodim dvije selekcije tića (2010. i 2011.) mogu reći da u objema imamo darovitih i perspektivnih dječaka s kojima valja sustavno raditi da se pravilno razvijaju u svim segmentima. U bliskoj budućnosti HNK Zadar treba se etablirati kao klub nositelj kvalitete u Zadru i u Zadarskoj županiji. Već smo uspostavili izvrsnu suradnju s nizom klubova i u dobroj vjeri i tako ćemo i nastaviti.

U svojoj praksi, a tako je i u klubu općenito, Frane Potočnjak koristi se suvremenom literaturom, objavljenim znanstvenim i stručnim radovima, suvremenim metodama i oblicima treninga i slično.

- Treba neprekidno biti u tijeku svega za što je znanstveno potvrđeno da pridonosi boljim rezultatima treninga. S mladim kategorijama nužno je dobro raditi i s pedagoške strane, a velika je stvar što klub u svom stožeru ima i sportskoga psihologa Tonija Gautu. Mi djecu ne učimo samo nogometnim tehnikama nego ih i odgajamo, što je velika odgovornost.

Nakon magisterija na temu „otvaranja napada" Potočnjak ne misli stati kad je riječ o stručnom usavršavanju.

-  Nikako! Odlučio sam i to ću i napraviti, poslije licencije EUFA Pro ići ću prema još višem stupnju. Moj je životni cilj u danom trenutku biti trener neke seniorske momčadi. Svjestan sam da to ne može tek tako doći, ali vrijeme je preda mnom, motiva imam, a ovaj angažman u HNK Zadar izvrsna je polazna točka – zaključuje Frane Potočnjak koji je u HNK Zadar ujedno i tajnik, te član Upravnoga odbora.

Stručni stožer Škole nogometa i mladih kategorija u HNK Zadar čine Raphael Sušić (UEFA A), Zoran Erlić (UEFA Pro), Frane Potočnjak (Nacionalni Pro), Dragan Blatnjak (UEFA A), Damir Pankasz (UEFA A, nacionalni PRO), Dejan Butić (UEFA A), Franko Ćurković (UEFA B), Krešo Jaklin, trener vratara (UEFA B), te Toni Gauta, mag. psych.

 


Reci što misliš!