Ostalo / Intervjui

umjetnici u doba korone

Matija Šango-Šimurina: Nova predstava je veliki umjetnički izazov i pomicanje kreativnih granica

Matija Šango-Šimurina: Nova predstava je veliki umjetnički izazov i pomicanje kreativnih granica

Vrijedna kazališna udruga "Igrajmo se" u ova za umjetnike izazovna vremena marljivo radi. Pripreme za predstavu "Zapisi s igrališta" su u tijeku, a kako teku probe i na koji način uopće funkcionira rad s djecom i mladima provjerili smo s redateljicom Matijom Šango Šimurina.

Kada će biti premijera?

- Iskreno se nadamo da će se ostvariti 16. studenog u HNK ZADAR. Razmišljamo pozitivno i sve su nam misli usmjerene na predstavu i stvaranje.

Znate li već sada koliko smijete imati publike?

Obzirom da su promjene prisutne svakodnevno, razradili smo različite scenarije i pripravni čekamo premijeru. Koliko će biti publike i na koji način će se odvijati sama premijera, odlučit će, vjerujemo, okolnosti pred samu premijeru.

Kako teku probe, koje su grupe /uzrast djece, jesu li ovo najluđa vremena za praviti predstavu?

- Nastupaju sve naše grupe, četiri grupe glumaca uzrasta od 7 do 18 godina. U ovoj školskoj godini do završetka planiranih projekata nismo pridruživali nove glumce kako ne bi povećavali broj sudionika i time  svjesno povećavali rizik od nemogućnosti izvedbe. 

Probe teku pod maskama, pridržavamo se svih potrebnih mjera.  Nema zajedničkih proba i miješanja grupa na način na koje smo to do sada navikli, ali prigrlili smo to kao umjetnički izazov i guranje kreativnih granica.

Od svih glumaca, ali ponajprije najmlađih to svakako zahtijeva dodatnu fizičku, psihičku i emotivnu spremnost, ali želja za ostvarenjem izvedbe dovoljna je motivacija. 

Riječ je o autorskom projektu koji je dozvoljavao potrebne izmjene i prilagodbu, iako je tako prvotno zamišljen da nije bilo potrebno većih intervencija.

U fokusu predstave je igra. Koja pitanja otvarate na sceni?

- Zapisi s igrališta autorski je projekt koji progovara upravo o važnosti igri, načinima igranja i rada Igrajmo se, o preprekama za igru te o ishodima jednog i drugog. Što se događa i što se može dogoditi kada se djeci oduzme pravo na igru, prostor za igru kao i suprotno? Na koje ih načine svjesno ili nesvjesno zakidamo za to pravo, za slobodu? Što jest prostor za igru, tko ga određuje ili polaže pravo na to, tko ga čini? 

Ova kazališna predstava sastavni je dio programa ''ciklus odgojnog kazališta 2020., kojega čini i  7. NOBI 2020.,projekt koji je u pripremi za prosinac.

***********************************************************************************************

AUTORSKI TIM:

asistentica redateljice ANA ŠARIĆ 

scenski pokret JOSIPA ŠTULIĆ 

autor fotografije / oblikovanje plakata ROBERT BRKLJAČA 

kostimografkinja MARINA SVAGUŠA 

scenograf JOHN ČOLAK 

glazbu odabrali i uredili MATIJA ŠANGO ŠUMURINA  ROBERT BRKLJAČA  LUKA KLEČINA  

majstor tona MATE PETRIČEVIĆ 

majstor svjetla FRANE PAPIĆ 

autor stihova pjesme Igralište MATEJ TIČIĆ

Na fotografiji
MATEJ TIČIĆ I IVANO KRSTIĆ

tisak i obrada promidžbenog materijala DPI GRAFIKA, KATARINA ORUČ  

izvođači GLUMCI IGRAJMO SE ZADAR

 


Reci što misliš!