Ostalo / Intervjui

razgovor s ravnateljem hnk zadar

Renato Švorinić: Očekuje nas bogato i raznoliko kazališno ljeto

Renato Švorinić: Očekuje nas bogato i raznoliko kazališno ljeto
HRT/Radio Zadar

Očekuje nas 26. izdanje Zadarskog kazališnog ljeta, a čak pedeset posto programa ponudit će domaći izvođači i ansambli. Što nas sve očekuje provjerili smo s ravnateljem HNK Zadar, Renatom Švorinićem.

Epidemija koronavirusa "blokirala" je kulturna događanja u Zadru, no s poboljšanjem situacije ponovo se otvaraju mogućnosti, a to znači da nam je HNK Zadar priredilo tradicionalnu poslasticu za ljetne dane.

Očekuje nas 26. izdanje Zadarskog kazališnog ljeta, a čak pedeset posto programa ponudit će domaći izvođači i ansambli. Što nas sve očekuje provjerili smo s ravnateljem HNK Zadar, Renatom Švorinićem.

Napokon smo dočekali ljeto, a time i kazališne predstave i koncerte na otvorenom u sklopu manifestacije Zadarsko kazališno ljeto i Jazz & Blues festival. Kako ste koncipirali manifestaciju, jeste li već prije korone imali potvrđen program?

- Iskreno, kakva je situacija u jednom trenutku bila - nisam se ni nadao da će biti Zadarskog kazališnog ljeta. Mi smo imali definiran program već u veljači, ali onda se dogodila epidemija i sve smo morali povući. Hvala Bogu, nešto će se ipak događati. Osnovno je to da će biti pedeset posto naših izvođača. Naravno, i prije su bili zastupljeni na Ljetu, možda u manjoj mjeri. Mi smo se držali naputka Ministarstva kulture da sada angažiramo domaće umjetnike s programima, i to što više, treba reći da su samostalni umjetnici posebno pogođeni ovom krizom. Sam sam bio samostalni umjetnik niz godina, razumijem što je to, to ne bi poželio nikome. 

Što je s umjetnicima koji su nam trebali doći iz inozemstva?

- Strani izvođači sada nam nažalost ne mogu doći. Trebali smo imati velika imena ovog ljeta, ali eto, oni uopće ne mogu doći u Europu. Velike predstave su zahtjevne. Neke stvari smo morali reducirati iz tehničkih razloga. 

Ipak, pogledala sam program i mislim da će biti zanimljiv i sadržajan. Gdje će se sve izvoditi predstave?

 - Treba naglasiti da program nije zakinut ni kvantitativno ni kvalitativno, cijene ulaznica ostale su iste. Imamo i dvije premijere. Ipak, očekujemo manji broj publike. Lokacije izvođenja programa su prilagođene naputcima epidemiologa. Npr. ako dođete na predstavu s prijateljicom ili suprugom, ne morate sjediti udaljeni jedan od drugoga, znači ići će se na sjedenje po dvije osobe koje su došle zajedno. Lapidarij Narodnog muzeja nam ima kapacitet oko 120 osoba, a nešto veći je na terasi Muzeja antičkog stakla, oko 250 ljudi. U slučaju kiše program selimo u HNK Zadar i Kazalište lutaka.

Možete li nas malo bolje upoznati sa predstavama?

- Lani smo zatvorili Zadarsko kazališno ljeto "Kabanicom". Ova sjajna nagrađivana predstava će nam otvoriti 26. Kazališno ljeto koje započinje u četvrtak, 2. srpnja i trajat će do 29. srpnja. Predstava je doživjela veliki uspjeh te je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2019. za najbolju predstavu u cjelini. "Kabanica" je do sada mala deset izvedbi uz odlične reakcije publike i medija.

Zadarski plesni ansambl ima premijeru predstave "Portret: Zlatan Jakšić" u koreografiji Sanje Petrovski. Kratka predstava je hommage pjesniku i profesoru Zlatanu Jakšiću, jednom od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća. U njoj se prepliću mediji suvremenog plesa, imaginarnih tijela i poezije uz pratnju originalnog glasa autora.

Matea Bilosnić s ansamblom predstavlja "GOZD".  Ovo je prva predstava Zadarskog plesnog ansambla u kojoj se Matea Bilosnić predstavlja kao idejni začetnik koncepta predstave, koreograf i dio tima autora glazbe. Predstava je inspirirana slikovnim povijesnim zapisima vezanih uz rituale životnih ciklusa interpretiranih na plesni način u prvom dijelu predstave, da bi u drugom dijelu, podržavajući zajedništvo i empatiju, imaginarna plesna tijela na sceni stvarala nove, osobne i suvremene. Vinko Radovčić i Filip Jurjević predstavljaju "Pazi što govoriš" (režija V. Radovčić). 

Ali to nije sve - zadarske snage nam predstavlja i mlada Paola Slavica režijom "Važnije polovice", o čemu se radi u predstavi?.

- ''Važnije polovice'' su rezultat isprekidano-kontinuiranog rada u kojem su se dvije žene, Beatrica i Mirna nalazile srijedom, spajajući ugodno s korisnim – uz druženje, bilježeći crtice iz svojih života kroz prozne fragmente i osobnu prepisku u inboxu. Dodajući fikciji navedene dokumentarističke elemente, izgradili su dva ženska lika – dvije pripadnice ove širokoobuhvatne generacije koju tumače višestruko nagrađivana hrvatska glumica Judita Franković Brdar uz mladu i talentiranu zadarsku glumicu Paolu Slavicu kojoj je ovo ujedno i prva režija kazališne predstave. Zadarskoj publici naša Paola poznata je po ulozi Pavice u jednoj od najizvođenijih predstava HNK Zadar – Vlaho Stulli, Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica u režiji Dražena Ferenčine.

Dvadeset je godina od monodrame "Američka papisa" naše velike glumice Jasne Ančić. 

- Tako je. Tom predstavom zatvaramo ovogodišnje Ljeto. Nastala je prema  djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski  jezik preveo Andrija Seifried.  Predstava je to koja progovara iz same  suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene koja je u prilici obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. Američka papisa tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.

Jazz and blues festival također će biti u znaku domaćih glazbenika?

- 22. srpnja gostuje nam Ratko Zjača, suvremeni gitarist, skladatelj, izvođač i pedagog s nizozemskom adresom. Surađivao je s brojnim vrhunskim jazz glazbenicima današnjice – Reggiejem Workmanom, Randyjem Breckerom, Johnom Patituccijem, Alom Fosterom, Ronom Carterom itd. Simone Zanchini je jedan od najvećih harmonikaša današnjice, član orkestra milanske scale nastupao je na najznačajnijim međunarodnim jazz festivalima te surađivao s brojnim priznatim umjetnicima.

23. srpnja nam dolazi Damir Kukuruzović Django group, a 24. srpnja AJ Trio i Elena Stella, te Martine Thomas i INSD Enterprise. Poznata zadarska pjevačica haićanskih korijena nakon povratka iz Amerike predstavit će zadarskoj publici i gostima novi projekt.

ULAZNICE

Ulaznice su u prodaji online na croatia-tickets.com. Kupnjom ulaznice dobit ćete 50 posto popusta za razgledavanje Muzeja antičkog stakla i 20 posto popusta na suvenire iz muzejske ponude. 


Reci što misliš!