Ostalo / Intervjui

Srđan Cvitan (Osvrtnik): Sretan sam što sam uspio okupiti fantastičnu zajednicu zaljubljenika u filmove

Srđan Cvitan (Osvrtnik): Sretan sam što sam uspio okupiti fantastičnu zajednicu zaljubljenika u filmove

Njegova su strast filmovi, njegov You tube kanal broji već 10 tisuća pretplatnika, način na koji se "osvrće" na filmove je uistinu specifičan, zabavan, informativan i pitak, svake nedjelje vodi live stream susret sa svojom publikom. Upoznajte Srđana Cvitana aka OSVRTNIK!

Koliko dugo vodiš kanal Osvrtnik koji je, barem sada, jedinstven u Hrvatskoj i koliko se promijenio od onih prvih videa? Danas imaš svoj setting i očito bolju opremu.

Osvrtnik krajem studenog puni tri godine i u te tri godine se dramatično izmijenio. Počelo je tako da me moja draga snimala mobitelom koji je držala na koljenima. Ja sam pričao iz glave, bez ikakvog teksta i svaki put kad bi provalio nešto njoj smiješno, onda bi se zahihotala i zatresla mobitel. Pokušao bi to umanjiti u montaži, ali krajnji rezultat je bio nešto što lako može izazvati morsku bolest (smijeh). Danas, tri godine kasnije, svaki osvrt se skriptira, u međuvremenu sam uredio dijelove stana da mogu dublirati kao set, nabavio svjetla mikrofon, kamera…. I stativ, nikud bez stativa. Inače morska bolest.

Preferiraš li neki filmski žanr (znam da si obožavatelj LOTR-a)?

Jako volim LOTR, i generalno taj “vitez na livadi” đir, ali ako pričamo o žanrovima, najviše volim SF-ove. Osim što su često vizualni slatkiši, njihove priče su često samo platforma za slanje neke snažne, često vrlo humane poruke. 21. stoljeće je bilo jako plodonosno. Samo u posljednjih nekoliko godina smo dobili vrhunske filmove kao što su Interstellar, Ex Machina, Arrival, Blade Runner 2049... 

Svaki tvoj video nije došao ''iz vedra neba"! Što je ono što mi ne vidimo - kako pripremaš video? Koliko ih već ima, do koliko si pretplatnika dogurao?

Prvo pogledam film ili seriju o kojoj ću pričati. Zatim se napiše tekst. Ponekad ga izvodim doslovno, ponekad samo pomoću natuknica. Zatim preokrenem stan naglavačke, postavim svjetla i kameru, snimim, pa vratim sve kako je bilo da me cura ne ubije, i onda slijedi nekoliko sati montaže, izrada thumbnaila i upload. Nakon 10.000 subscribera 300 videa, smatram da sam se solidno ispraksirao u tome. 

Ovakav kanal je definitivno jedan ugodan hobi, nema cenzure, nema naloga od šefa, urednika...Smatraš li se vlogerom, influencerom, s obzirom da te prati velik broj ljudi, a nisi Severina čiji se video tj.pjesma može vrtjeti više puta? Činjenica je da format recenzije/osvrta nakon jednog gledanja nije video kojem se baš tako vraćamo.

Smatram se likom koji jako voli filmove i dovoljno je narcisoidan da javno priča o tome (smijeh). U ovo sam ušao isključivo iz tog razloga, nisam se zamarao što će iz toga izaći, samo sam želio napraviti onaj sljedeći video. Itekako sam svjestan da je format osvrta jednokratan, ali to je priroda kanala koji se bave ovakvim sadržajem, ne mogu iz ove kože, niti želim.

S kim surađuješ na kanalu i kada si se odlučio za live stream?

E to je pitanje! To je nešto što zaista nisam očekivao kad sam počeo s kanalom, ali nekako se prirodno dogodilo. Za početak, suradnja s HCL gaming portalom zahvaljujući kojem sam uspio prvi put doći do malo šire publike. Redovito se moje tekstove sada može čitati i na BlogBusteru. Zatim je tu bila moja prva (i za sada jedina) kino projekcija za novinare na koju me pozvao portal Netokracija.

Povremeno surađujem i sa srodnim kanalima iz regije: Filmovi s ruba, Svijet filma, Shtrebear Videos. Međutim, najsretniji sam što je kanal okupio fantastičnu zajednicu zaljubljenika u filmove. Koja sada ima valjda jedinu tjednu emisiju u regiji koja se bavi filmovima. Ona je nastala poprilično stihijski i i tek u zadnjih nekoliko mjeseci je dobila nekakvu strukturu. Pa tako pokrijemo aktualne vijesti iz svijeta filma i serija, pogledamo preporuku za neki manje poznati film, odgovorim na pitanja...s vremenom ćemo uvesti još segmenata, ovisno kako uvjeti budu dozvoljavali.

Ne možemo ne prokomentirati i pojavu Režiserke...za one koji ne znaju tko je to, reci nam koliko kantuna kuće drži?

To je moja djevojka i bez nje i njezine podrške ovaj kanal sigurno ne bi postojao. Nadimak je dobila jer me dobrih 4-5 mjeseci ''drilala'' pred kamerom. Pred kamerom trebaš biti nešto energičniji nego što si inače i ona me “trenirala” u tom smjeru jer mi to nije prirodno dolazilo. Njena podrška je sveprisutna i danas. Treba istrpiti konstantno seljakanje namještaja u malenom stanu radi snimanja. I to što stalno pričam o kanalu i Youtubeu. U filmovima se jako slažemo, ali YouTube i izrada videa nju ne zanimaju i u tom smislu je njena podrška još i više vrijedna.

Što bi volio dalje, kako bi volio da se razvija tvoj kanal i jesi li razmišljao o titlovima na engleski jezik kako bi proširio "publiku"?

Ono što zaista želim je doprijeti do čim više ljudi s prostora bivše Jugoslavije. U više puta sam razmišljao o engleskoj verziji kanala, ali tamo već postoji tona kanala koji se time bave. Plus što uz posao jednostavno ne bi bilo vremena istovremeno voditi dva kanala. 

Na našim prostorima nema mnogo takvog sadržaja pa tu vidim priliku za širenje. Inače, imam jednog fana (shoutout pyro.pirografija) kojem sam i previše dužan, a koji mi titluje videe za ekipu koja ih nije u mogućnosti slušati. Google ih automatski prevede na engleski, ali smatram da moj sadržaj nije toliko poseban da bi netko tko ne  zna jezik gledao moje videe.

Koje kanale pratiš osim filmskih i montažerskih, a koji ne spadaju u klasične medijske kanale?

Moja velika ljubav je gaming za koji imam sve manje i manje vremena, ali upućen sam u sve što se događa. Od domaćih kanala, pratim HCL,  Duki420, kanal Aleksa Curaća Šarića, već spomenutu Netokraciju i Good Game Show. Osim njih, pratim i tech kanale. Subscribean sam na preko 100 kanala. Imam li problem? Recite vi meni.

Koji te film oduševio u posljednje vrijeme? Kako u tolikoj hrpi ponude serija i filmova uopće biti "upoznat", odustaješ li npr.od serija nakon prvih par epizoda?

Dnevnik Diane Budisavljević. Fantastično je kako je uspio ispričati tako bolnu i tešku priču, ali opet poslati tako pozitivnu humanu poruku. Na žalost, ne bavim se ovime profesionalno, full time, pa se onda moram naslanjati na one najrazvikanije naslove koji će interesirati publiku. Konstatno pokušavam naći balans između onoga što ja želim gledati i ono što zanima moje gledatelje, to je vječita borba. A što se serija tiče sam puno stroži, ako me ne “kupi” u prvih 10 minuta, ne gledam dalje. Nekada je to bilo par epizoda, ali vrijeme je postalo luksuz.

Da imaš priliku režirati svoj film, s kim bi volio da te usporede? 

Kako da ja ovo odgovorim na ovo, a da ne ispadnem pretenciozan i arogantan, haha? Trenutno mi je najdraži aktualni redatelj Denis Villeneuve, ali s druge strane, Fincher mi je fantastičan radi razine kontrole i pažnje na detalje koje on uloži u svoje filmove. Vrhunski je vizualni pripovjedač i njegovi filmovi jasno imaju njegov pečat. Malo se redatelja može time pohvaliti.

S druge strane, kad ste vidjeli da je neki glumac ispao loš u nekom Tarantinovom filmu? Ako ikad budem u takvoj prilici, volio bih da moj film bude miš-maš ove trojice.

*** Ako još niste, trk na LINK i pretplatite se na Osvrtnikov kanal! ***


Reci što misliš!