Ostalo / Intervjui

ususret koncertu u arsenalu

Ivan Dečak: Glazbena scena puno nam je zdravija i ozbiljnija od političke

Ivan Dečak: Glazbena scena puno nam je zdravija i ozbiljnija od političke
Mare Milin

Dvadeset godina na sceni zaista nije malo! Ivan Dečak, frontman grupe Vatra, koja nastupa u zadarskom klubu Arsenal zajedno s grupom Pavel, za eZadar govori o stvaranju, biografiji, iskustvima u nemirnim glazbenim vodama.

Dvadeset godina - impresivna brojka! Jeste li u bendu već došli do toga da se šalite ''na svoj račun'', je li vam ''proletjelo''?

- Znam da zvuči kao floskula ali u dobrom društvu vrijeme uistinu leti, a mi smo kroz Vatru u ovih 20 godina postali i ostali ne samo dobri prijatelji, nego u međuvremenu kumovi, šogori, šogorice. Volim reći u šali, ali to je i istina,  postali smo Glazbeno Obiteljsko Gospodarstvo.

Dvadeset godina - deset albuma! Koliko ste se na svakom albumu igrali, jeste li s godinama počeli još više eksperimentirati sa zvukom, dolazi li ta odvažnost u stvaranju s iskustvom?

- Igramo se od kada smo krenuli na ovu ekspediciju. Sa svakim novim albumom pokušavamo zaigrati neku novu igru ne bi li nama samima bilo zabavnije i interesantnije, a onda se nadamo da to u konačnici osjeća i primjećuje i publika.

Koncertno ste aktivni, ma radioaktivni, nikada se niste odrekli žive svirke na račun drugih aktivnosti.

- Kakav je to bend kojemu žive svirke nisu na prvom mjestu?! Zamislite npr. jednog nogometaša koji bi se zadovoljio grijanjem klupe i rijetkim istrčavanjima na teren, nije li najveći gušt u našem pozivu upravo izravan kontakt i prijenos naše energije i emocija na publiku, te istovremeno uzvraćanje iste.

15607e30ae60ead92dab58d88d3b6779.jpg?v=2Možeš li nam malo opisati kako to izgleda kada ste na turneji, o čemu se najviše vodi računa?

- Budimo realni, pojam turneja odavno je na ovim prostorima izgubila pravo značenje. Premda godišnje održimo između 50 i 70 koncerata, kako koje godine, ne možemo govoriti o turnejama u pravom smislu riječi ili ako bas hoćete mogli bismo reći da su bendovi i izvođači s ovih prostora na vječnoj turneji, a koncerte održavamo vikendima, te eventualno ljeti i u doba Adventa i preko tjedna.

U svakom slučaju trudimo se biti profesionalni, uvijek i svugdje stizati na vrijeme, te zajedno s našom “posadom” (tehničari, vozač, tonac), svakom nastupu pristupiti krajnje profesionalno.

Bilo je riječi i o biografiji koju radi naš kolega iz Šibenika Marko Podrug. U kojoj je fazi, hoće li dočekati Interliber?

- Jako smo sretni da u godini kada slavimo 20. rođendan izlazi biografija iz pera novinara Marka Podruga. Biografija “20 godina s preprekama” biti će premijerno predstavljena na Interliberu te odmah drugoga dana i u Arsenalu u Zadru. Inače ove smo godine objavili i tri albuma, “Nama se nikud ne žuri”, “Ultramix”, album remiksiranih pjesama koje smo identično izveli ove godine u Splitu na Ultra Europe Festivalu, te “Vatra XX uživo”, album sa ovogodišnjeg koncerta u Domu Sportova, a koji izlazi kao dodatak biografije. Moglo bi se reći da smo ove godine aktivniji od Beatlesa u njihovim najsjajnijim danima, oni su naime izbacivali “samo” dva albuma godišnje (smijeh) !

Na pozornicu Arsenala stižete s grupom Pavel s kojima vas veže prijateljstvo i suradnja. Što nas sve očekuje, imate li neki koncept ili idete na improvizaciju?

- Nema improvizacije, ali biti će jako puno glazbe i siguran sam odlične vibre.

Posljednji spot u režiji legendarnog Gonza ujedno je bila i najemitiranija pjesma u eteru 2018. "Nama se nikud ne žuri". Ima li taj naziv pjesme i nekakvu poveznicu s bendom, za kojega često voliš reći da ne trči sprint nego maraton? 

- Da... imamo još toliko toga za naučiti, vidjeti, probati, pročitati, pogledati, osluhnuti, ali i stvoriti, tako da uistinu, nama se baš nikud ne žuri.

Kako gledaš na općenito koncertnu i festivalsku scenu u Hrvatskoj, koliko se uopće možemo mjeriti s većim zemljama i većim projektima? 

- Glazbena scena puno nam je zdravija i ozbiljnija od političke!

Jesi li gledao film Bohemian rhapsody i nakon knjige, tko zna, možda jednog dana snimi se dokumentarac / film i o Vatri?

- Gledao sam film, najbolji dio tog filma meni je koncert s Live Aida, uistinu su ga reproducirali vise nego vjerno, a o dokumentarcu Vatre, tko zna, nikad ne reci, ne znam!

a27deb1b942b02216ce29f20a7b764ee.jpg?v=2

 


Reci što misliš!