Ostalo / Intervjui

25 godina aktivnosti

Katja Pijaca, voditeljica zadarskih "Relaksica": Sportska rekreacija trebala bi biti dostupna svima!

Katja Pijaca, voditeljica zadarskih

Sportska rekreacija trebala bi biti dostupna svima, kaže nam Katja Pijaca, žena koju će brojni Zadrani povezati s ''relaksicama''. Skupina ovih žena postala je mali brend grada Zadra i Zadarske županije, a kako je sve počelo? Prije četvrt stoljeća.

Upravo tako - prije 25 godina u Viru osnovana je udruga sportske rekreacije za žene ''Relaks'', kasnije transformirana u društvo, a kroz nju je prošlo reći će Katja tisuću žena. I sve s istim ciljem - zdravlje prije svega, ali i potreba za komunikacijom, onom stvarnom, živom, lišenom moderne tehnologije, iskrenim razgovorom i bonusom - putovanjima na brojna mjesta Lijepe naše ali i dalje! 

"Tijelo se mora pokrenuti od malih nogu. Da, uvijek će u razredu biti onih koje ćete pamtiti kao profesionalce, vrhunske sportaše, ali nismo svi Luka Modrić, ne trebamo to ni biti. Nama je tijelo stvoreno za kretanje i jedino kretanjem uspostavljamo ravnotežu fizičkog dijela našeg bića, ali i onaj skriveni dio, onaj iznutra, možete to nazvati ravnotežom tijela i duha'', kaže nam Katja Pijaca.

b9dbdcbfe4cb6bb74f6ca07968973562.jpg?v=2Planovi su već tu. Na Dan Relaksa polaznice će nam pokazati 25 vježbi na Pozdravu suncu. Bit će to 8. lipnja, kada će krenuti u ''đir'' s Ravnica prema Pozdravu suncu, gdje će izvesti 25 vježbi, a snimat će ih i dron za jednu predivnu i posebnu snimku.

Relaksice vježbaju gotovo cijelu godinu, uzimaju pauzu samo tijekom ljetnih mjeseci. I uvijek su otvorene za svakoga tko se želi priključiti. Ako netko dođe na trening kasnije, primjerice tek u travnju, ritam će uloviti vrlo brzo.

Zahvaljujući Relaksu ove žene su odlične i u nordijskom hodanju i boćanju.

Odazivaju se na brojne humanitarne akcije i darivanja krvi, putuju po cijeloj Hrvatskoj, bile su u brojnim gradovima Europe, još samo nisu prošle skandinavske zemlje. 

"Kada sam se počela baviti ovim prije 40 godina čula sam komentare kao ''ma kuda ova ide?'' a danas napokon imamo to pravo i svjesne smo kao žene da je sport naša potreba a ne gubljenje vremena. Sjedimo, previše sjedimo, a naš Zadar je savršen za šetnju. Relaksice se na treninzima bave strechingom, malo smo probali i yoga vježbe, pokušava se preventivno djelovati, a posebno smo sretne kada obilježavamo akcije poput 1000 koraka kroz 1000 ulica, Svjetski dan zdravlja, Svjetski dan pješačenja...u ožujku smo sudjelovale na susretima žena, pridružujemo se na Danu narcisa, Danu ružičaste vrpce...''

"Pitate me kako smo opstali sve te godine?'' odgovara na naše pitanje Katja iza koje je 40 godina rada u rekreaciji.

"Možda je najjednostavnije reći - skupa smo i kada se smijemo i kada smo tužne. Među nama vlada takva energija da se tu brišu razlike u godinama ili profesijama. I svjesne smo da radimo nešto pozitivno za sebe, a time i za sve one oko sebe. Naša najstarija relaksica je Nevenka Benini, u 88-oj je jako aktivna. To je zaista vrijedno divljenja.''

Relaksice inače vježbaju u SC Ravnice i osnovnoj školi Stanovi. Članarina je najniža u cijelom gradu usporedite li je s teretanama i fitness centrima. Vježba se sa nešto skromnijom opremom, no Katja kaže da je najbolja oprema - vlastito tijelo. 

 


Reci što misliš!