Ostalo / Intervjui

#intervju

Željko Žilavec otvoreno o financijama, sponzorima i utjecaju politike na Košarkaški klub Zadar

Željko Žilavec otvoreno o financijama, sponzorima i utjecaju politike na Košarkaški klub Zadar

U razgovoru za eZadar, direktor Košarkaškog kluba Zadar, Željko Žilavec, otvoreno je progovorio o klupskim financijama, sponzorima te utjecaju, ili izostanku istog, lokalne politike na klub.

Kakav je direktorov pogled na eventualno ispadanje u ABA 2 ligu, zbog kakvih se apsurda sve plaćaju kazne, te što smatra svojim najvećim uspjehom, a što neuspjehom pročitajte u nastavku teksta...

Potpuno otvoreno: Kakvo ste financijsko stanje zatekli u klubu preuzevši dužnost direktora u rujnu 2017. godine?

Kao što već znate, zatekli smo dugovanje u iznosu od oko 40 milijuna kuna, ali bio je i zaostatak od tri neisplaćene plaće radnoj zajednici. Neka dugovanja vukla su se iz davnih razdoblja, pa ću samo spomenuti Uroša Zadnika, Aleša Pipana (iz prvog mandata nap.au.), Jozu Brkića, Romea Travisa... Ne želim ovdje govoriti ništa protiv svojih prethodnika, svi su oni radili najbolje što su znali. Međutim, tu treba pohvaliti posljednju upravu koja je odradila ''krvavi'' posao predstečajne nagodbe, bez koje kluba danas možda i ne bi bilo. 

U trenutku kad sam došao u klub bilo je poprilično ''škakljivo'', ali puno se toga posložilo, od odlične suradnje s Nadzornim odborom i predsjednikom Mijolovićem, do suradnje s Gradom. Svi su pružili ruku i meni i klubu zahvaljujući čemu su pronađeni i novi sponzori, a zadržani neki stari. U tom djelu se puno toga pokrenulo. Uspjeli smo prošlu sezonu zatvoriti bez duga igračima i radnoj zajednici, a uspjeli smo i vratiti oko tri milijuna kuna dugovanja samo za ranije navedena imena.

Kako biste ocijenili trenutno stanje? Kasne li plaće igračima, trenerima i radnoj zajednici?

Na današnji dan klub nije blokiran, nemamo nikakvih dugovanja prema Poreznoj upravi, a neke predmete rješavamo u našu korist. Zaostataka prema igračima, treneru i radnoj zajednici nema i sve je podmireno. Možemo reći da su sada stečeni uvjeti gdje svatko u klubu može biti zadovoljan i smatram da smo u hrvatskim okvirima na vrhu po podmirivanju obveza, izuzev Cedevite.

Poštuje li se plan predstečajne nagodbe, odnosno isplaćuju li se vjerovnicima rate prema dogovorenom ritmu isplate?

Tu nažalost malo ''kaskamo'', sve se odvija usporenim ritmom. Teško je na svim kolosijecima voziti u petoj brzini. Ali to nam je jedan od prioriteta u budućnosti jer te obveze je potrebno servisirati.

Klub je kao dioničko društvo dužan po slovu zakona javno objaviti financijsko izvješće. Zašto to još nije učinjeno?

Kao sportsko dioničko društvo imamo drugačije vremenske rokove. Nama poslovna sezona završava u srpnju. To bi trebalo biti objavljeno, o čemu će biti govora na Skupštini. Inače, financijsko izvješće je odobreno od strane Nadzornog odbora i nema zapreke da bude objavljeno. 

Budžet za prvu momčad - 6 milijuna kuna godišnje

Možete li otvoreno reći koliko iznosi budžet za prvu momčad (uključujući stručni stožer) u aktualnoj sezoni? Usporedbe radi, koliko je iznosio prošle sezone te postoji li već projekcija za sljedeću?

Igrači i glavni trener, jer pomoćnici spadaju pod radnu zajednicu, na mjesečnoj razini nas koštaju oko 550 tisuća kuna. Tu još moramo uračunati i agencijske provizije koje su najčešće oko 10 posto. Dakle, to je negdje oko 6 milijuna kuna godišnje. Budžet se kreće otprilike u istom rangu kao i prošle godine. Gledajući taj budžet u okvirima naše sredine i naših mogućnosti, on se čini dobar, no gledamo li ga u rangu jedne abaligaške momčadi, on nije na toj razini. Primjera radi, samo jedan igrač Budućnosti mjesečno košta 340 tisuća kuna. To je nama nezamislivo.

Ako radimo projekciju budžeta za sljedeću sezonu, možemo povući paralelu i s prošlom. Naime, s gotovo istim budžetom kao i ove sezone imali smo manje stresnu sezonu, namjerno neću reći uspješnu ili neuspješnu. Stvar je toga da s ovim ili nešto većim budžetom nema garancije uspjeha. Mi se u svojim okvirima moramo snaći najbolje što možemo.

Koliko su čvrsti ugovori s najvećim sponzorima, a pritom mislimo na Tommy, Crodux i OTP banku?

S Croduxom imamo ugovor još ovu i sljedeću sezonu. S Tommyjem smo prošle godine imali jednogodišnji ugovor, koji je produžen na još dvije sezone, tako da su i oni s nama iduće sezone. S OTP bankom se vode razgovori i vjerujem da će suradnja biti produžena. Dakle, svi ovi veliki sponzori, na čelu s Gradom, su čvrsti i stabilni za sljedeću sezonu.

Kad kažete ''veliki sponzori'', koliko godišnje neka tvrtka mora izdvojiti za klub kako bi dobila taj epitet?

Meni je veliki sponzor i onaj koji uloži 100 tisuća kuna. Ali ovi, hajdemo ih nazvati ''zlatni sponzori'', to je rang od milijun kuna pa na gore. Danas je takve jako teško naći, ali nadamo se zakonskim promjenama koje će tvrtkama olakšati ulaganja u sport, pa će i to biti lakše. Ipak, realnije je pronaći 10 sponzora od 100 tisuća kuna nego jednog od milijun. Upravo u tom smjeru i planiramo svoje djelovanje. 

Primjera radi, smještaj i prehrana u đačkom domu za jednog mladog igrača je povoljna. Mi sada tražimo po jednog sponzora koji bi stao iza takvog igrača. Drago mi je da mogu javno reći kako smo takav jedan ugovor sklopili s brijačkom radnjom Mr. Razor koji će biti ''mecena'' jedom mladom igraču i on će podmirivati mjesečne troškove tog igrača. Želja nam je pronaći još četiri do pet takvih obrtnika koji bi stali svaki iza jednog igrača. Ne seniora, nego isključivo mladog igrača. Inzistirao sam na tome da obrtnik ne plaća klubu, pa klub đačkom domu, nego da se cesijom sve direktno plaća đačkom domu. Zašto? Pa da u slučaju neke blokade klupskog računa ti novci ne bi nestali. To je puno korektnije prema sponzoru i igraču.

Kazna za "gazi, gazi Purgere"

U godinu i pol koliko ste na funkciji direktora, koliko je kazni klub platio zbog nedoličnog ponašanja publike?

U prošloj sezoni smo platili oko 400 tisuća kuna, možda nešto manje. U ovoj sezoni imamo bolje ''prolazno vrijeme'', međutim bili smo kažnjeni zatvaranjem tribina što je propuštena dobit. Ali drago mi je da je manje pirotehničkih sredstava i tu treba pohvaliti dečke iz Tornada, bez imalo podilaženja. Ovim putem bih apelirao i na navijače s ''juga'' da malo porade na svom navijanju jer su bliže parketu i lakše im se dobaciti do terena i rukom i ustima. Nadam se da će se to pozitivno shvatiti. 

Ali pazite sad situaciju s utakmice protiv Cibone u ABA ligi. Dobili smo kaznu od 3 tisuće eura, a meni se činilo da je sve proteklo u najboljem redu. Međutim, zabilježen je jedan tvrdi predmet na parketu, potom vikanje sucima ''cigani, cigani'', kao i skandiranje ''gazi, gazi Purgere''. To po meni nije uvredljivo ni zlonamjerno, ali ABA liga onaj dio ''gazi, gazi'' smatra pozivom na nasilje, a oni tu imaju nultu stopu tolerancije.

Prati vas glas jako štedljivog klupskog direktora. Po pitanju financijske stabilizacije to je svakako pozitivna osobina. Međutim, pati li klub zbog te štedljivosti na sportskom planu? Odnosno, je li u nekom trenutku trebalo ''odriješiti kesu'' i potpisati nekog skupljeg igrača koji bi jamčio rezultat?

Ha ha, još otkako sam bio zaposlenik Zagrebačke pivovare, prati me glas ''Škota''. Ali, u ovih godinu i pol dana otkako sam u klubu kao predsjednik Uprave, uvijek se gleda, po pitanju potpisivanja ugovora, možemo li to ispoštovati ili ne. Izbor igrača ostaje na sportskom direktoru i treneru, te ga oni moraju odabrati unutar zacrtanog budžeta. Što se tiče ''odrješivanja kese'', ako ćemo iskočiti iz zadanih okvira, onda to nije ništa drugo nego neki budući dug. A upravo se s takvim načinom poslovanja iz prošlosti danas borimo i bilo bi neodgovorno da krenemo tim smjerom. 

Što bi, financijski gledajući, za Zadar značilo ispadanje u ABA 2 ligu?

Ja sam optimist i vjerujem u igrače i trenera i odbijam razmišljati o takvom scenariju. Ali ako ćemo biti realni, nije ni ABA 2 kraj svijeta. Možda bismo dobili novu priliku za konsolidaciju s nešto jeftinijom momčadi koja bi, vjerujem, izborila povratak u prvu ligu. Možda bi tako dobili i priliku za afirmaciju nekog domaćeg igrača. Ne zaboravimo da imamo sigurne sponzorske ugovore u kojima nema klauzule o raskidu u slučaju ispadanja. Bi li se oni svejedno odučili odustati od ugovora? Ne vjerujem jer prostorno gledajući, ABA 2 liga je isto tržište kao i ABA. Međutim, to je sve teoretski, ja čvrsto vjerujem u ostanak.

Između Kluba i lokalnih vlasti postoji neraskidiva veza, pogotovo otkako je Grad postao većinski vlasnik. Koliko politika utječe na svakodnevne, ili pak dugoročne odluke koje se u klubu donose? Odnosno, postoje li ikakvi politički pritisci prema klupskom rukovodstvu?

Apsolutno nema nikakvog pritiska. Naš posljednji djelatnik Ivan Ištuk je dokaz tome. Da se malo pohvalim, na jednom sastanku s Tornadom, dečki su istaknuli zadovoljstvo što je zaposlen netko bez stranačke ili rođačke linije. Gradonačelnik će mi recimo prije zamjeriti što ne potrošim neku kunu koju sam možda mogao, nego što ne zaposlim nekog stranačkog čovjeka. Mogu slobodno reći da imam odriješene ruke i odgovorno tvrdim da nema nikakvog pritiska.

Za kraj, što smatrate svojim najvećim uspjehom u dosadašnjem mandatu, a što najvećom greškom?

Najveći uspjeh? Smatram da je to financijska konsolidacija jer danas smo na dobrom putu i želja mi je da se tako nastavi. A greška? Svi smo mi subjektivni kad su vlastite greške u pitanju i ne znam što bih točno naveo. Ali siguran sam da ima kritičara koji će ih bez problema pronaći. Svjestan sam da je najveća zamjerka upućena meni rastanak s Prestonom Knowlesom. On je profesionalac i tako se trebao ponašati. Napravio je ogroman gaf i za to nema opravdanja. Je li ga trebalo zadržati? Pazite, netko je tu trebao presjeći i to sam bio ja. I ove sezone imamo jedan mali konflikt po pitanju Maria Littlea. I to bih riješio bez pardona na isti način, ali trener je u ovom slučaju bio taj koji je s njim razgovarao i odlučio o njegovom ostanku. 

Da se vratim na Prestona, meni je žao što je do toga došlo jer možda bi klub nešto bolje prošao, ali mi smo i s njim u sastavu izgubili u Kupu, tako da nam on nije bio garancija. Ali reda je moralo biti, klub je iznad svih, uključujući i mene. Zbog ostalih igrača moramo voditi računa da se svaka trula jabuka odstrani iz košare. Little je s druge strane iskazao veliko žaljenje i želju za povratkom i to smo prihvatili. Međutim, bilo kakvo ponašanje koje unosi nemir u svlačionicu ne smije biti dozvoljeno.


Reci što misliš!