Ostalo / Intervjui

uoči koncerta

Edi Maružin (Gustafi): Na Vir donosimo vagon veselja!

Edi Maružin (Gustafi): Na Vir donosimo vagon veselja!

Zapamtili smo ih prošle godine kada su binu Ljetne pozornice na „Virskim maškarama“ okupirali dobrom glazbom, silnom energijom i zaraznim hitovima. Gustafi se vraćaju večeras!

Vodnjanski „Gustafi“, jednostavno rečeno, opće su mjesto hrvatske estrade kada je u pitanju zabava i sjajna svirka, pa makar je prvi čovjek benda Edi Maružin elegantno izbjegao upasti u riječi samohvale. Dakle, jesu li „Gustafi“ prvo zabavljačko ime u Hrvata?

„Uh. Pogrešno adresirano pitanje, trebalo bi to pitati nekog drugog. Ja znam koliko smo mi dobri, jer se noću zbog toga budim u nevjerici koliko smo dobri, ha, ha, ha. Ne volim baš govoriti o sebi, neka moja djela i moji nastupi govore o meni“, kaže nam Edi u najavi subotnjeg koncerta na Viru. Večer ranije odradio je „Noć muzeja“, a u subotu će „Virske maškare“. Neće mu biti prvi put, jer je prošle godine po prilici u isto vrijeme s „Gustafima“ rasturio sjajnom atmosferom.

„Pamtim vrlo ugodnu atmosferu, neočekivano dobar prijem i zadovoljstvo ponovnim pozivanjem. Nakon tog virskog koncerta, odradili smo još pet-šest nastupa u tim krajevima. Kao da je to bio okidač za druge pozive. Inače, osim Zadra, i nismo dosad bili u tim zadarskim krajevima. Volio bih doći i malo van karnevalskih prigoda“, priznaje nam Maružin.

Pretpostavljamo kako ih pozornica „Virskog ljeta“ spremno čeka, i to ne samo zbog želje za novim nastupom, već i zbog činjenice kako je puno veća od one za „Virske maškare“.

A „Gustafa“ ima, brat-bratu, poput manje brigade glazbenika.

„Nismo formalna skupina, pa često do zadnjeg trenutka ne znam tko će otputovati, a ponekad se dogodi da netko otkaže u zadnji tren. Naravno, ne od baznih glazbenika, ali zna se dogoditi da nedostaje netko od puhača, pjevača ili udaraljkaša. Jednostavno javi da ne može. Po planu bi nas trebalo biti devet u Viru. Što se pozornice tiče, teško je naći toliko malu da mi ne stanemo, ha, ha, ha. Zguramo se svugdje“, veli nam najpoznatiji od „Gustafa“ i jedan od trojice koji su ostali od originalne postave iz daleke 1980. godine.

Maružinu zato nije problem obećati dobru zabavu ili odgovoriti na pitanje – što od istarskog benda možemo očekivati na koncertu?

„Dosta često pitanje, a uvijek je isti odgovor. Ono što mogu garantirati je da ćemo dati sve od sebe, kako se to znalo 70-ih i 80-ih govoriti. Donosimo cijeli vagon veselja, energije, pozitive i plesa, i ne može biti lošije nego zadnji put. A sad ostaje ipak ona stara: 'kom sviđa – sviđa, nekom – ne sviđa. Ja vjerujem da će doći najviše onih kojima se Gustafi sviđaju, a onda zbilja neće biti problema“, kaže, pa ga podsjećamo na jednu ne tako davnu izjavu kako na koncertima „Gustafa“ nitko ne razbija čaše. Je li se u međuvremenu makar jedna polomila od veselja? 

„Ha, ha, ha, pa tko će na to paziti?! Imam ja i previše toga o čemu moram misliti i paziti na koncertu. Prvo na svoju izvedbu, pjevanje i sviranje, potom na svoj 'ples', pa na bend, jer i njima treba dirigent i vođa, a onda i na publiku. Ne smiješ ni njihov osjećaj zaboraviti, tako da zbilja ne pazim na to. Na kraju, po tim svirkama zna biti od više stotina pa na gore posjetitelja, i tko će onda paziti razbijaju li se čaše? Pored toga, u načelu sam apsolutno protiv devastacije i razbijanja, pa tko me poznaje i cijeni, nastoji mi po tom pitanju izaći u susret“.

Za kraj i pitanje o tomu kako glazbenici danas žive: sve je lako i dostupno na internetu, pa je i glazbenicima teško živjeti od prodaje CD-ova. Jednom je Maružin rekao kako je budućnost glazbe u živim svirkama, a evo što je sada odgovorio:

„Ma, od prodaje CD-ova ne žive više ni diskografi, a kamoli muzičari. Sve je u živim svirkama (a i njih je sve manje) i airplayu, tj. autorskim pravima. Ali i tu je 'mafija' uplela prste i sada je teže do etera na radijskim stanicama ili na TV-u, jer je i to djelomično kontrolirano od strane diskografa. Ako nemaš jakog diskografa kojemu moraš prepustiti dio kolača, nema ni toga previše. Od najšireg tržišta – interneta – nema još koristi, a to je sve još divlji zapad. Tako da je sve teže i teže, posebno mladim muzičarima“.


Reci što misliš!