Ostalo / Intervjui

zlatna medalja na noćnjaku

Božena Krep zna kako predstaviti "Blago našeg kraja"!

Božena Krep zna kako predstaviti

Jedna od zvijezda međunarodnog skupa "Noćnjak" koji je ove godine bio itekako važan za zadarske maslinare i uljare je i Božena Krep, s kojom smo porazgovarali o proizvodnji, brendiranju i izazovima upuštanja u avanturi "sam svoj šef"!

Božena Krep je nositeljica vlastitog OPG-a nepune dvije godine i u tom periodu usko se kvalificirala za sadnju, proizvodnju i distribuciju kulture smokve i maslina (proizvodi i delicije od suhih smokava te ekstra djevičanskog maslinovog ulja i kantarionovog ulja).

Božena, čestitke na prvom zlatnom priznanju!

''Uz iznimnu podršku oca i nositelja OPA-a Eugen Novaković, oformili smo brend BLAGO NAŠEG KRAJA kako bi osvijestili naše kolege poljoprivrednike o blagodatima koje se mogu dobiti od specifičnih sorti za zadarsko podneblje.

Ovo je prva godina mog OPG-a koja se prvi put bavi preradom maslina i proizvodnjom maslinovog ulja, stoga me iznimno veseli i moje prvo zlato sljubljenih sorti u kategoriji za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja  kao i još jedna osvojena zlatna medalja mog oca Eugena Novakovića''.

Kako si se odlučila upustiti u ovu dimenziju poduzetništva?

''Uz očevo povjerenje, kontrolu te učenje kroz dugi niz godina o sadnji, održavanju, branju te preradi maslina, ohrabrila sam se na potez poduzetništva i u toj grani gospodarstva gdje je velika konkurencija naših kolega maslinara.

Moram napomenuti da je i ovo prva godina da su i moja djeca Amelie (3)  i  Željko (4) skupa sa ostatkom obitelji brala naše masline pa ovo zlato upravo posvećujem njima''.

A u čemu je tvoja "specijalnost" i kako se nositi s izazovima tržišta?

''Moj OPG usmjeren je na proizvodnju i distribuciju suhih smokava i delicija od smokava van Hrvatske s čim se izrazito ponosim jer uspješno poslujemo sa par delikatesnih dućana u Beču tako da su naše delicije poznate i van granica Lijepe naše.

U postupku smo i dobivanja košer certifikata gdje također otvaramo novu granu u poslovanju pod kontroliranim procesom rabina. Veliki porast naše prodaje primjetili smo brendiranjem naših prozvoda jer su jedinstveni i specifični tako da se možemo pohvaliti  da naši proizvodi putuju čak do dalekog Japana i Amerike''.

Koliko je uopće žena u ovoj vrsti posla?

''Ovim putem pozdravljam sve kolege koji su se okrenuli starim kulturama našeg kraja te pozivam sve mlade zainteresirane poduzetnike za sadnju, proizvodnju i prodaju smokava i maslina, naročito ženskog spola kako ne bih bila u manjini kao i do sada''.

Kako je bilo na tvom prvom Noćnjaku?

''Iskustvo na mom prvom Noćnjaku (19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara) je svakako jedinstveno i toplo preporučam svim kolegama da se prijave na idući.

Svaki Noćnjak odvija se svake godine na drugoj lokaciji što je odlična prilika da se upozna razlika u regijama o uzgoju maslina.

Uz fizikalno-kemijska svojstva te senzorska analiza uzoraka našeg ulja kojeg odobravaju članovi profesionalnih panelista (12 kušača) te koji svojim iskustvom preispituju nutritivne vrijednosti ulja (voćnost, pikantnost i gorčinu) naučili smo i o posljedicama niskih temperatura koje su nas zadesile ove zime, bolestima paunovog oka te rodnosti i obnovi maslinika i poljoprivrednog zemljišta.

Ove godine Noćnjak se odvijao na otoku Hvaru, sa sjedištem u Jelsi od 23.-26.og ožujka. U tih par dana imali smo priliku prisustvovati sajmu maslinarstva i ulja, izložbi maslinovih ulja, proizvoda od masline, ljekovitog bilja i proizvoda sa oznakom „HOP“ te razne degustacije i prezentacije maslinovih ulja. Prisustvovali smo radionicama, predavanjima pod vodstvom Lordana Ljubenkova, predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije te ostalih agronoma savjetodavaca s kojima smo razmijenili svoja iskustva i znanja.

Moram pohvaliti mnoštvo zajedničkih izleta po cijelom Hvaru (obilazak gradske tvrđave „Fortica“, gradske lođe, obilaske vinarija Bastijan, Staroga Grada...) kao i završnu večer „BAL ŠAMPIONA“ tj. dodjelu priznanja za proizvode od maslina, kvalitetu i izgled maslinovih ulja i proglašenje šampiona Noćnjaka 2017.''

 

 


Reci što misliš!