zlatna medalja na noćnjaku
Božena Krep zna kako predstaviti "Blago našeg kraja"!
Jedna od zvijezda međunarodnog skupa "Noćnjak" koji je ove godine bio itekako važan za zadarske maslinare i uljare je i Božena Krep, s kojom smo porazgovarali o proizvodnji, brendiranju i izazovima upuštanja u avanturi "sam svoj šef"!
Božena Krep je nositeljica vlastitog OPG-a nepune dvije godine i u tom periodu usko se kvalificirala za sadnju, proizvodnju i distribuciju kulture smokve i maslina (proizvodi i delicije od suhih smokava te ekstra djevičanskog maslinovog ulja i kantarionovog ulja).
Božena, čestitke na prvom zlatnom priznanju!
''Uz iznimnu podršku oca i nositelja OPA-a Eugen Novaković, oformili smo brend BLAGO NAŠEG KRAJA kako bi osvijestili naše kolege poljoprivrednike o blagodatima koje se mogu dobiti od specifičnih sorti za zadarsko podneblje.
Ovo je prva godina mog OPG-a koja se prvi put bavi preradom maslina i proizvodnjom maslinovog ulja, stoga me iznimno veseli i moje prvo zlato sljubljenih sorti u kategoriji za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja kao i još jedna osvojena zlatna medalja mog oca Eugena Novakovića''.
Kako si se odlučila upustiti u ovu dimenziju poduzetništva?
''Uz očevo povjerenje, kontrolu te učenje kroz dugi niz godina o sadnji, održavanju, branju te preradi maslina, ohrabrila sam se na potez poduzetništva i u toj grani gospodarstva gdje je velika konkurencija naših kolega maslinara.
Moram napomenuti da je i ovo prva godina da su i moja djeca Amelie (3) i Željko (4) skupa sa ostatkom obitelji brala naše masline pa ovo zlato upravo posvećujem njima''.
A u čemu je tvoja "specijalnost" i kako se nositi s izazovima tržišta?
''Moj OPG usmjeren je na proizvodnju i distribuciju suhih smokava i delicija od smokava van Hrvatske s čim se izrazito ponosim jer uspješno poslujemo sa par delikatesnih dućana u Beču tako da su naše delicije poznate i van granica Lijepe naše.
U postupku smo i dobivanja košer certifikata gdje također otvaramo novu granu u poslovanju pod kontroliranim procesom rabina. Veliki porast naše prodaje primjetili smo brendiranjem naših prozvoda jer su jedinstveni i specifični tako da se možemo pohvaliti da naši proizvodi putuju čak do dalekog Japana i Amerike''.
Koliko je uopće žena u ovoj vrsti posla?
''Ovim putem pozdravljam sve kolege koji su se okrenuli starim kulturama našeg kraja te pozivam sve mlade zainteresirane poduzetnike za sadnju, proizvodnju i prodaju smokava i maslina, naročito ženskog spola kako ne bih bila u manjini kao i do sada''.
Kako je bilo na tvom prvom Noćnjaku?
''Iskustvo na mom prvom Noćnjaku (19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara) je svakako jedinstveno i toplo preporučam svim kolegama da se prijave na idući.
Svaki Noćnjak odvija se svake godine na drugoj lokaciji što je odlična prilika da se upozna razlika u regijama o uzgoju maslina.
Uz fizikalno-kemijska svojstva te senzorska analiza uzoraka našeg ulja kojeg odobravaju članovi profesionalnih panelista (12 kušača) te koji svojim iskustvom preispituju nutritivne vrijednosti ulja (voćnost, pikantnost i gorčinu) naučili smo i o posljedicama niskih temperatura koje su nas zadesile ove zime, bolestima paunovog oka te rodnosti i obnovi maslinika i poljoprivrednog zemljišta.
Ove godine Noćnjak se odvijao na otoku Hvaru, sa sjedištem u Jelsi od 23.-26.og ožujka. U tih par dana imali smo priliku prisustvovati sajmu maslinarstva i ulja, izložbi maslinovih ulja, proizvoda od masline, ljekovitog bilja i proizvoda sa oznakom „HOP“ te razne degustacije i prezentacije maslinovih ulja. Prisustvovali smo radionicama, predavanjima pod vodstvom Lordana Ljubenkova, predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije te ostalih agronoma savjetodavaca s kojima smo razmijenili svoja iskustva i znanja.
Moram pohvaliti mnoštvo zajedničkih izleta po cijelom Hvaru (obilazak gradske tvrđave „Fortica“, gradske lođe, obilaske vinarija Bastijan, Staroga Grada...) kao i završnu večer „BAL ŠAMPIONA“ tj. dodjelu priznanja za proizvode od maslina, kvalitetu i izgled maslinovih ulja i proglašenje šampiona Noćnjaka 2017.''
Vezane vijesti
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ceste Zadarske županije d.o.o., dana 2. svibnja (četvrtak), u vremenu od 08:00 pa do 12:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Crno, Ulica Crno, od kućnog broja 5 pa do kućnog broja 36.
-
U Zadru je jučer predstavljena kandidacijska lista grupe birača na čelu s nositeljem liste g. Ladislavom Ilčićem.
-
Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.
-
Ive Miletić, glavni tehničar županijskog Zavoda za hitnu medicinu, kaže kako je svake godine isti problem - nedostatak liječnika te dodaje kako je sezona vrlo iscrpna za djelatnike hitnog prijema.
Izdvojeno
-
Prema statistici, u prosjeku dnevno unosimo oko 22 žličice šećera. Ipak, unos ne smije biti veći od 14 jer šećer u velikim količinama uništava naše zdravlje i figuru. Međutim, ako volite slatko, to bi vam moglo biti teško.
-
Talijanski tenisač Jannik Sinner i Španjolac Carlos Alcaraz, prvi i drugi nositelji zemljanog ATP Masters 1000 turnira u Madridu, teškom su mukom prošli svoje prepreke u osmini finala.
-
Proslavljena hrvatska košarkašica Danira Nakić-Bilić bit će uvrštena u Fibinu kuću slavnih na svečanosti koja će biti održana u rujnu ove godine u Singapuru, priopćili su u utorak iz Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).
-
Učenice Gimnazije Vladimira Nazora, Nikolina Trninić i Lia Štambuk, juniorke ambasadorice EU parlamenta, predstavljale su svoju školu u Supetru na Braču na vrlo važnom događaju za otok i zajednicu.
Reci što misliš!