Renato Kraljev: Za dobre rezultate treba mnogo rada, truda i ljubavi prema poslu
Nagrada HTZ-a za djelatnika godine, u kategoriji kuhara, ove je godine otišla u Zadar, točnije u ruke Renata Kraljeva, šefa kuhinje u restoranu "Kornat" i predsjednika Udruge kuhara Zadarske županije. Renato se, osim poslu koji voli, posvetio i promoviranju kuharske struke. Organizacijom brojnih manifestacija, kuharsku struku podigao je na višu razinu i brojne mlade zainteresirao za ovo zanimanje. U svemu nikada nije izostala dobra spiza, kao ni dobra zabava.
U razgovoru za eZadar, Renato je otkrio planove za budućnost, jer nagrada "Plavi cvijet", koja je nakon niza medalja, stigla kao kruna njegova rada, razlog je za još veći angažman i kvalitetniji rad.
eZadar: Nakon brojnih gastro-manifestacija, 29. studenoga, očekuje nas još jedna. Svi koji se tog dana nađu na kalelargi, dobit će komad kilometarske štrudle od jabuka. Odakle ideja za izradu 1.000 m štrudle, i kako će izgledati Kalelarga 29. studenoga?
Renato Kraljev: Ideja je moja. Želio sam da napravimo nešto više za promociju kuharske struke koja je u deficitu, te da istovremeno ojačamo suradnju s voćarima Zadarske županije, trgovačkim lancima, i brojnim sponzorima. Prvi plan bila je kandidatura za Guinnessovu knjigu rekorda, no za takvo što treba se mnogo više potruditi i prijaviti godinu dana unaprijed, a i sama prijava stoji oko 5.000 dolara, tako da to baš i nije tako jednostavno.
Organizacija svega je prilično tzahtjevna. Treba sve povezati; voćare, trgovačke kuće, institucije, restorane,...Kada se sve to realizira, trebalo bi biti jako dobro. Kao što je već poznato, radit će se savijača od 800 - 1.000 metara, preko cijele Kalelarge. Sve će biti popraćeno i zabavnim programom, koji će se odvijati na tri punkta - na Narodnom trgu, kod crkve Sv. Šime i negdje na sredini Kalelarge. Uz te tri bine, na kojima će biti i voditelji programa, na trg bi došla i "Podravka", koja bi na licu mjesta također radila štrudlu i, toplu sa peći dijelila ju našim građanima. Plan je da se i na pet ili šest punktova uz štrudlu dijeli i topli čaj, u čemu će nam pomoći dućan zelenih čajeva. Uglavnom, očekujemo veliku promociju struke, ali i našeg grada, sada kada je sezona gotova i kada je u Zadru manje gostiju.
eZadar: Je li teže doći do ideje, ili do novca kojim bi se ideja realizirala?
Renato Kraljev: Kada čovjek ima volje i želje da nešto napravi, ideje se rađaju same, a tada treba pronaći financijska sredstva, što je jako teško. Svima treba dobro objasniti i predočiti svoju ideju. Primjerice, u ovom konkretnom slučaju radi se o otprilike 7 sponzora, 6 institucija, 40-ak restorana i 10-ak voćara. Prvo ih je potrebno sve zainteresirati, a kasnije i povezati.
Ovom bih se prilikom zahvalio TZ Grada i Županije, Gospodarskoj komori, Gradu Zadru i Županiji, Cehu ugostitelja te brojnim sponzorima koji podržavaju naše projekte, jer bez njihovog sluha, ne bi bilo ovih manifestacija.
eZadar: Posljednja manifestacija, "Zlatna tuna", protekla je vrlo dobro, kao i sve dosadašnje gastro-manifestacije, stoga nema razloga za sumnjati u uspješnost štrudle "Kalelarga". Uz sve to, bogati su i planovi za budućnost...
Renato Kraljev: Tako je. Mi smo se uključili u manifestaciju "Prosinac na Poluotoku", i ova štrudla biti će samo uvertira u niz događanja. Što se tiče konkretno Udruge kuhara, u prosincu planiramo natjecanje u fritulama. S tom feštom od fritula zaključit ćemo ovu godinu, a onda krećemo dalje.
Ove godine imali smo pet manifestacija, a u 2009. godini planiramo ih 10-ak. Kao Udruga, do sada smo dosta radili na području Zadra, a sada radimo na osnivanju ispostava u županiji; na otoku Ugljanu, Pašmanu i Pagu, a što se tiče gradova u Benkovcu, Biogradu... Na taj način manifestacije bi mogli organizirati u cijeloj županiji, a naglasak će uvijek biti stavljen na autohtost jela naše županije. Znači da se vratimo na stara, zaboravljena jela.
U ožujku, već tradicionalno, održat će se "Dani gastronomije", "Zlatna tuna" ostaje u listopadu, i u studenom ponovno savijača, s tim da bi za nju već trebali započeti s pripremama kako bi ju prijavili za Guinnessovu knjigu rekorda. Koliko sam upoznat, tu konkurencije nema, no ako treba, napravit ćemo ju oko cijelog Poluotoka.
eZadar: Otkud uopće ovoliki angažman u svemu ovome? Je li to iz ljubavi prema kuharskom zanimanju, pa u skladu s tim i iz straha što opada interes za ovo zanimanje?
Renato Kraljev: Jasno, kada se s nečim počneš baviti, onda želiš napraviti što više. Uvijek te vuče na nešto novo. Normalno tu je velika ljubav prema kuhanju, ali i želja da bude što više kadra. Već smo rekli da je broj kuhara u opadanju, a upoznati smo da će se kroz 4 do 5 godina otvoriti nove hotelske kuće i da će trebati kadra, a nama je u interesu da bude zaposleno što više domaćeg kadra, jer nitko ne može osjetiti i prezentirati ovo naše podneblje kao domaći čovjek.
eZadar: Sve godine truda ipak su se isplatile. Naime, poznato je kako je u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi upisan cijeli jedan razred kuhara više...
Renato Kraljev: Tako je. Mi smo ponosni i to nam je najveća nagrada, iako bilo bi nam drago i da je ta brojka još veća, ali i razred više, puno znači. Moram naglasiti kako su se u sve uključile i naše hotelske kuće, koje su u suradnji s Ministarstvom turizma dodijelile 20-ak stipendija. na tome treba što više poraditi. Već na proljeće treba napraviti da Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, s Udrugom kuhara i Obrtničkom komorom, sama sebe prezentira po osnovnim školama. Ta je struka zaista zanemarena, a dobar kuhar danas je i cijenjen i dobro plaćen.
eZadar: Kada spominjemo učenike, hoće li i oni biti uključeni u nabrojane manifestacije?
Renato Kraljev: Normalno. Pokušavamo učenike angažirati u svim našim manifestacijama, no sve ovisi o tome koliko su oni u mogućnosti. Sve u svemu, razumijevanje postoji, kao i dobra suradnja s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom.
eZadar: Koliko je teško doći do statusa kojeg, primjerice, imate vi? Koliko je porebno rada, truda, učenja i naravno ljubavi?
Renato Kraljev: Potrebno je mnogo rada i truda. Najgore je zadržati se stalno na istom mjestu. Mislim da mladi čovjek, dok može, treba proći razne lokale, zemlje i kulture i naravno, posvetiti se gostu. Gost je taj koji odlučuje, a ako nešto pripremate s ljubavlju, gost itekako osjeti.
eZadar: U planu je još jedan veliki korak, a to je otvaranje Kuharske akademije, koja će zasigurno mnogo značiti kako za kuharsku struku tako i za Zadar...
Renato Kraljev: Postoji plan za otvaranje Akademije, no detalje još nećemo otkriti. Radi se o Akademiji kakve nema u Hrvatskoj, pa možda ni u Europi. Riječ je dakle o velikom planu, a naglasak je stavljen na edukaciju. educirali bi se mladi i domaćice, a radilo bi se i na većim stupnjevima edukacije kuhara, no za sada ću reći samo toliko.
eZadar: Ima li kuharsko zanimanje dobru perspektivu?
Renato Kraljev: Jako dobru, pogotovo u našoj županiji, gdje će se kao što smo već rekli otvoriti velik broj hotela u kojima će se ti ljudi moći zaposliti. Biti će posla za sve. Nakon razgovora s nekim ljudima koji otvaraju hotele, mogu reći kako ima interesa i za zapošljavanje stranaca, no većini je želja da to ipak bude domaći kadar.
eZadar: Jeste li osobno, kao kuhar, zadovoljni činjenicom da se, barem na prvi pogled, ipak polako događaju promjene u gastro ponudi. Čini se kako neki restorani ipak sa menija brišu ćevape, pljeskavice, pizze...
Renato Kraljev: Od samog početka rada saveza i Udruge, naglasak je bio na autohtonosti jela, ali i prezentaciji na jedan novi način. Još uvijek nisam zadovoljan ponudom u Zadarskoj županiji. Imamo 2-3 lokala koji su počeli raditi na promjeni i vidjeli da je to dobro. Gosti žele da se mijenja karta, da se ponudi nešto novo...Vjerujem kako će i ostali ugostitelji vidjeti da je to dobro iodlučiti se za to da za svoj lokal naprave nešto novo.
eZadar: U svakom slučaju, u budućnosti će se dobro jesti?
Renato Kraljev: Da, ali onaj tko je spreman to i platiti.
Vezane vijesti
-
Dvorana HNK Zadar je čak dva puta bila rasprodana s predstavom koja je poučna za sve, posebno za mlade.
-
Centar za poslovnu etiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u suradnji sa Sveučilištem u Scrantonu (Pensivlanija, USA), Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: "Turizam, ekonomija i poslovna etika".
-
Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj dana rast naoblake, osobito na otocima.
-
U sklopu programa Bebinim koracima primalja Ivana Mencinger, bacc.med.tech., savjetnica za dojenje i postpartum doula upoznala je roditelje sa sve popularnijom metodom dohrane beba.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!