Ostalo / Intervjui

Lokalni izbori 2009. - intervju

Ingrid Antičević Marinović: Izaberimo poštenu, odgovornu i socijalno osjetljivu vlast!

Ingrid Antičević Marinović: Izaberimo poštenu, odgovornu i socijalno osjetljivu vlast!

Formirat ćemo Antikorupcijsko vijeće

U nedjelju 17. svibnja održati se Lokalni izbori 2009. na kojima će se po prvi put neposredno birati načelnici, gradonačelnici i župani, i tim povodom porazgovarali smo sa kandidatkinjom SDP-HNS-SHUS za gradonačelnicu grada Zadra, Ingrid Antičević Marinović.

U svim predizbornim javnim istupima pozivate građane na izlazak na izbore. Smatrate li da su ovi izbori važniji od ranijih zato što su to prvi neposredni izbori?    

- Na ovim lokalnim izborima prvi put birat ćemo neposredno, imenom i prezimenom, osobu koja će u sljedeće četiri godine voditi grad. Svaki građanin, svjestan da zaslužuje bolje, da zaslužuje veća socijalna prava, da zaslužuje mjesto za svoje dijete u vrtiću, javnu rasvjetu u svojoj ulici, pravodobno rješavanje svog predmete u upravnom postupku, i u konačnici da zaslužuje poštenu i odgovornu vlast, ima priliku na ovim izborima za sebe i svoju djecu izabrati upravo takvu budućnost.

Nezadovoljnih građana je mnogo,  a ovi su izbori prilika da se situaciju u Zadru promijeni i da se jednom stane na kraj politici pogodovanja različitim lobijma i rođačkoj politici, sklapanju poslova ispod stola i krčmljenju javne imovine.

Što će se promijeniti ako 17. svibnja postanete gradonačelnica Zadra?

- Gradska vlast ne pripada jednoj stranci, nego građanima; svima, a ne samo njima. Svaki građanin ima prvo znati kako se troši proračunski novac i kako se sklapaju poslovi s Gradom. U prvom redu građanima jamčim da će vlast biti transparentna, te da ćemo sve resurse, materijalne i druge, staviti na raspolaganje građana.

Formirat ćemo Antikorupcijsko vijeće u kojem će građani, a ne političari, kontrolirati kako se zapošljava u Gradu Zadru i gradskim poduzećima, kako se dobivaju poslovi s Gradom Zadrom. Svaki zahtjev prema gradskoj upravi bit će riješen u roku od 15 dana. Oformit ćemo Info centar putem kojeg će građani moći pravodobno dobiti besplatne informacije i pravne savjete, radno vrijeme gradske uprave prilagoditi ćemo potrebama i radnom vremenu građana i uvesti i poslijepodnevne smjene.

Gradska poduzeća ćemo informatizirati i restrukturirati kao bi bila efikasnija. Današnji ustroj je preskup, neracionalan i neefikasan, suviše financijski „težak", podložan pogodovanju pojedincima, prikrivanju nerada i netransparentnom trošenju novca poreznih obveznika. Ogromni su troškovi po gradski proračun, a tvrtke su nekonkurentne i posluju s gubitcima.

* Od strane vaših protukandidata može se nerijetko čuti kakao je radi razvitka Zadra važno da vlast na razini države, garda i županije pripada istoj stranci. Kako gledate na tu tezu?

- Mogu oni govoriti što hoće i kititi se tuđim perjem, ali brojke pokazuju da nisu u pravu. Po službenoj državnoj statistici najviše je novca uloženo u Zadar u vrijeme Račanove vlade. Samo u dvije godine, 2002. i 2003., u Zadarsku županiju je uloženo 3,5 milijardi kuna. Iznimno sam ponosna na to što se nikad, ni prije ni poslije, u Zadar nije uložilo toliko koliko u vrijeme Račanove Vlade u kojoj sam bila ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Tada smo otvorili Prekršajni sud u Zadru, osigurali novac koji je autocestu doveo u Zadar. Tada su osigurana sredstva za uređenje Istarske obale. Tada, 2003. godine, već je bio završen projekt luke Gaženica. Posljednji stanovi iz programa poticane stanogradnje na Bilom Brigu izgrađeni su 2003. godine. Tada su iz državnog proračuna izdvojena sredstva za izgradnju Tehničke škole.

U svojem izbornom programu inzistirate na tome da Zadar može postati grad socijalne sigurnosti. Na koji način to planirate realizirati?

- Stav od kojeg polazimo u našem programu jest da je životni standard svakog građanina mjerilo uspješnosti svake vlasti.  Grad Zadar do sada nije u potpunosti zadovoljavao svoju socijalnu funkciju, i danas se, više nego ikad, osjeća jaz između bogatih i siromašnih, zdravih i bolesnih, starih i mladih.

Mi nećemo graditi skupe spomenike, i nećemo dopustiti da naši siromašni i socijalno ugroženi sugrađani budu prepušteni sami sebi. Udvostručit ćemo proračunska davanja za starije osobe i umirovljenike, nezaposlene osobe bez obrazovanja, samačka kućanstva i jednoroditeljske obitelji i omogućiti većem broju potrebitih građana da dođu do direktne pomoći za podmirivanje životnih troškova kao što su plaćanje komunalnih usluga, stanovanja, prehrane, gradskog prijevoza, ogrijeva, i sličnog.

Izgradit ćemo 100 socijalnih stanova namijenjenih siromašnim građanima, 100 POS-ovih stanova za mlade obitelji i stanove za najam. Svaka majka dobit će odmah iz gradskog proračuna 1.500 kn naknade za rođeno dijete. U svakoj četvrti grada izgradit ćemo vrtić i školu. Svako dijete imat će osiguran subvencionirani smještaj u jaslicima i vrtiću. Izgradit ćemo novi dom umirovljenika. Umirovljenici će iz gradskog proračuna dobiti mjesečni dodatak od 100 kuna na mirovinu.

U svojem programu nudite i viziju Zadra kao grada mladih, zdravih ljudi i uređene infrastrukture. Koji su vaši prioriteti?

- Naš grad je nažalost još uvijek grad crnih jama i imamo gubitak vode od preko 75%. Zato ćemo odmah ići u izgradnju cjelovitog kanalizacijskog sustava. One koji žele proizvoditi, Grad će osloboditi svih naknada i omogućiti im bespovratna sredstva iz predpristupnih fondova EU.

Inzistiramo na ravnopravnosti svih građana, na tome da Zadar postane grad jednakih mogućnosti za sve; za osobe s invaliditetom i za osobe slabijeg imovinskog stanja, i grad u kojem siromaštvo više neće imati žensko lice. Na našoj listi za Gradsko vijeće je 14 žena. Tu su i radnici i obrtnici, u Europi dokazani poduzetnici, studenti i sveučilišni profesori.

To dokazuje da mi znamo kako to učiniti. Kandidat za mojeg zamjenika dr. Miro Morović autor je programa "Zadar zdravi grad" koji je usmjeren na ulaganje u zdravlje svakog pojedinca, od njegova djetinjstva i mladosti, preko otvaranja studentske ambulante, do reproduktivnog zdravlja žena i skrbi za starije osobe, te prevencije ovisnosti.

Grad Zadar mladima može i mora ponuditi puno više, prije svega participaciju u vlasti putem Vijeća mladih, te kroz izdvajanje većih sredstava za stipendiranje učenika i studenata i za rad udruga mladih. Osigurat ćemo sredstva za ono što svaki moderan grad već ima; za skate park, klub mladih, različite radionice, za besplatan i siguran prijevoz svih učenika i studenata koji imaju prebivalište na području grada Zadra, za sufinanciranje školske prehrane, za izgradnju biciklističkih i pješačkih staza, za povećanje broja linija u gradskom prijevozu. 


Reci što misliš!