Ostalo / Intervjui

Što nas očekuje ove godine?

Festival smokava: Od Poljica do BBC-a

Festival smokava: Od Poljica do BBC-a

Prošla je godina bila tako u znaku Adama i Eve, a ovaj je put moto "Svi u smokve"

Bliži nam se festival koji slavi kraljicu voća - omiljenu nam smokvu, koji će se održati u Zadru od 8. do 20. rujna 2014. godine.

Bogati program donosi niz zanimljivih događanja među kojima je i program naslovljen Smokve na tovaru šetaju Kalelargom. Centralni dani su 11. i 12. rujna kada će se na Trgu pet bunara održati Sajam smokava.

Inače, cilj festivala je vratiti smokvu na zasluženo mjesto, probuditi svijest ljudi o njezinoj vrijednosti i potaknuti ugostitelje na ulistavanje smokve u gastro-ponudu. Kroz festival se dodatno brandiramo „Šinjorina Smokva“ kao već prepoznatljiv ekološki proizvod od smokava zadarske županije.

Kako je krenula njihova priča?

"Živjeli smo u Zagrebu. Alan je radio kao turistički vodič, a ja na HTV-u kao novinarka. Kad nam se 2003. godine rodilo prvo dijete Maura, priželjkivala sam promjenu, nije imalo smisla vratiti se na stari posao, na neuredno radno vrijeme s malim djetetom i suprugom koji izbiva....", piše Sandra na stranici njihovog OPG-a

Više o ovogodišnjem programu i novitetima rekla nam je Sandra Damjanić - Babac, jedna od organizatorica i incijatorica ove ukusne manifestacije.

"Kostur festivala uvijek čini Sajam smokava, Gastro smokva, Dan otvorenih vrata (posjet nekom smokviku u županiji), dječja radionica i stručno predavanje. Svake godine nastojim napraviti neki zanimljivi dodatak, tako smo prije dvije godine imali izložbu zadarskih fotografa na temu smokve, modnu reviju 'Indigo planeta' iz Splita koji je posebno za nas napravio haljine, suknje i majice sa smokvom kao motivom, a reviju su nosile učenice Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića", objašnjava nam Sandra.

Prošla je godina bila tako u znaku Adama i Eve, a ovaj je put moto "Svi u smokve".

"Novinari su jako bitna komponenta u promociji ove kraljice voća, pa ćemo im malo produbiti ili proširiti neka znanja, uostalom, tko zna kakvi talenti čuče u njima. Dovodimo smokve i u grad, ali na tovaru, u košarama. Ovu epizodu nazvala sam "Smokve šeću Kalelargom" gdje će uz Damira Štulinu koji vodi ranč Dar-Mar, biti i Rade Bobanović u ime zadruge Mas-Vin iz Polače sa svojim sježim i suhim smokava."

Sajam smokava i ove će godine trajati  dva dana, četvrtak i petak 11. i 12. rujna, i to dvokratno od 9 do 14 i od 17 do 20 h. Bit će to odlična prilika za sve posjetitelje da kupe prerađevine od smokava na jednom mjestu. Na Sajmu smokava predstavit će se i Tvornica kruha Zadar koja će specijalno za ovu prigodu pripremiti iznenađenje iz njihova proizvodnog pogona, dakako, u kombinaciji sa smokvom.

Za festival su posebno izrađeni sapuni sa smokvom za koje je zaslužan OPG Delić koji ih prodaje pod brandom 'Rustica'. Bit će tu uobičajeno Šinjorina smokva, koja je zaslužna za pokretanje festivala, ali i drugi džemovi, umaci, marmelade od smokava, smokva u Prošeku, rakija smokovača, smokvenjaci , viški hib, džem od smokve Indiane (što je zapravo jedna vrsta kaktusa), majice s motivima smokve, sladoled od smokve,... Čak je i Gligora najavio mogućnost sudjelovanja s paškom skutom sa smokvama u sklopu Gastro smokve.

U restoranu Pet bunara upriličit će se tradicionalno degustiranje jela u kombinaciji sa smokvama koja će prirediti kuhari i šefovi kuhinja zadarskih restorana i okolice na čelu sa šefom Pet bunara - Marijem Arbanasom.

Gastro smokva održat će se u petak 12. rujna prijepodne, a dan prije će na sajmu biti predstavljena mini-sušara na solarni pogon za sušenje voća, pa tako i smokava. Sušaru je priskrbila zadarska HGK i njihovi predstavnici će zainteresiranima demonstrirati način rada i prednosti koje ta sušara donosi. U subotu se ide u posjet jednom smokviku u Poličniku, kod obitelji Grgurica, najavljuje nam Sandra.

Festival počinje i završava u Gradskoj knjižnici Zadar, koja je sve ove godine divna podrška OPG-u Damjanić - Babac u svemu, od ljudi, tehnike do  prostora. Festival se službeno otvara izložbom likovnih radova Smokva u oku djeteta učenika OŠ Bartola Kašića pod ravnanjem njihovih mentora, profesora Dinka Marina i Emine Mijatović.

Festival završava u utorak, 16. rujna stručnim predavanjem o problemima koji prate uzgoj smokava danas, konkretno stanje na terenu u proteklih godinu dana, s osvrtom na stanje u susjednoj Hercegovini koja je poznata po smokvarstu. Iz Agromediteranskog Zavoda dolazi gost-predavač Miro Barbarić, a zadarsku Savjetodavnu službu zastupat će Gordana Dragun. U ime HGK, Petar Pedisić će se kratko osvrnuti na spomenutu solarnu sušaru za smokve (voće).

OPG Damjanić - Babac: Jedinstvena razglednica Zadra i Zadarske županije u svijetu

"Dolaze nam odasvuda, od Njemačke, do juga Dalmacije; traže informaciju, savjet, i slično. Neki su krenuli našim stopama potaknuti primjerom al', isto rako, ima trenutaka kad bih digla ruke od svega tako da nije nevažno u kom trenutku me netko pita za savjet, hehe."

"Sve u svemu, zahvalila bih se Gradu i Županiji što nas podržavaju, kao i svima koji na neki način sudjeluju i doprinose da Festival ima lijepo ozračje i prepoznatljivost. Evo za Zadar i Fig festival se čulo prošle godine diljem svijeta jer je informaciju o početku festivala prenio i BBC: Croatia - Zadar - Fig festival - Adam & Eve...."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.