O dječjoj prehrani
Anita Šupe: Dajte djeci maslac, pancetu i jaja- uključite mudrost, razum i znanost
Odlučili smo pisati o prehrani, da vas potaknemo da vodite računa o sebi i svojim bližnjima. Tražimo ljude koji su nam bliski i s kojima dijelimo sličnosti, a koji su pozitivvni i uspješni u onom što rade
Jedna od njih je Anita Šupe- poznata nutricionistkinja, rodom iz Šibenika. U dogovoru s Anitom, svako malo ćemo vam napisati nešto drugo, da zajedno učimo i brinemo o sebi. Njena knjiga „Istine i laži o hrani" me se jako dojmila, kao i blog koji sam dugo proučavala, no bila sam skeptična dok je nisam upoznala „licem u lice". Zato sada, ovo što pišem i prenosim- prenosim provjereno.
Oduševila me logičnošću, jednostavnošću i otvorenošću. Veliki trud je iza nje u pomaganju ljudima, te u pokušavanju otklanjanja nekih starih obrazaca i uvjerenja o prehrani koji nam ne nose baš dobro.
Nadam se da će vam koristiti informacije. Očekujemo Anitu i u našem gradu, što i uvijek pokažemo velikim interesom za njene posjete i susrete. Započet ću tekstove s najmlađima, a i njenom zadnjom knjigom koju je izdala „Velika knjiga o prehrani i njezi djece."
Knjiga razmatra različite pristupe u prehrani, njezi i odgoju djece, te nudi recentne znanstvene informacije koje potvrđuju vrijednost i važnost povratka prirodnom uzgoju, prirodnoj, industrijski neprerađenoj prehrani i netoksičnim načinima tretiranja bolesti. Na tragu toga- s njom smo i razgovarali.
Prije svega da predstavim Anitu:
Anita Šupe, nutricionistkinja iz Šibenika, diplomirala je na Geteborškom sveučilištu u Švedskoj gdje je živjela 10 godina. Pionirka je Paleo i LCHF modela prehrane u Hrvatskoj i autorica popularnih knjiga "Istine i laži o hrani" i "Prva hrvatska LCHF kuharica".
Za razliku od većine nutricionista, Anita ne podržava službeno prihvaćene zastarjele prehrambene smjernice, te smatra da se stručnjaci trebaju neprekidno dodatno usavršavati i samostalno educirati prateći novija saznanja.
Sa svojim popularnim knjigama i blogom kojeg vodi od 2010. god., kao i neumornim gostovanjima, predavanjima i promocijama u cilju edukacije, Anita je u našim krajevima pokrenula pravu malu prehrambenu revoluciju za povratak prirodnom izvornom načinu prehrane. 2013. godine se s obitelji iz Švedske vraća u rodni Šibenik gdje osniva izdavačku kuću Tragom, kroz koju djeluje kao autor, edukator i izdavač.
Zamolila sam je da nam kaže korisne savjete o prehrani djece, evo što nam je Anita rekla:
Većina roditelja tvrde da djecu hrane zdravo jer "već svi vrapci na grani znaju što je zdrava hrana". Nažalost, ovaj izraz "zdravo" se zloupotrebljava, možda i više nego bilo koji drugi. Potrebno je zastati i preispitati neke općeprihvaćene tvrdnje i smjernice. Previše smo se prepustili struji i slijepo vjerujemo u informacije koje dobivamo preko medija, a zaboravili smo tradicionalne mudrosti koje su se generacijama čuvale i prenosile na slijedeće naraštaje.
Mnoge tradicionalne namirnice, neophodne za pravilan rast i razvoj djece, neopravdano se smatraju nezdravima. Možda se sjećamo neke hrane iz djetinjstva, koju su nam pripremale naše bake, a koja je odavno isčezla iz naših kuhinja. Zabaione - šato od tučenih sirovih jaja, domaće punomasno mlijeko, pravi maslac, prženu jetricu, masnu kokošju juhu i svinjsku mast na kruhu - zamijenile su pahuljice, krafne, sojino mlijeko, margarin, industrijska pašteta, juha iz vrećice i nutela.
Čini nam se da smo kao društvo napredovali, jer imamo automobile s kojima se možemo odvesti u supermarkete koji su prepuni razne hrane, jer imamo internet na kojem možemo pročitati što god hoćemo i jer imamo stručnjake za koje vjerujemo da će nam dati prave savjete kako hraniti našu djecu. Ali u svemu tome smo nazadovali, jer smo zaboravili misliti svojom glavom i postali poslušni konzumenti bez osobnog mišljenja. Zaboravili smo da se sve općeprihvaćene tvrdnje mogu i trebaju preispitivati, pa i naše navike u skladu s tim mijenjati.
Danas postoji dovoljno dokaza da je industrijska procesirana hrana prepuna toksičnih i štetnih sastojaka, pa ako djeci dajemo sve ono što je dostupno na tržištu hrane, mi ih doslovno trujemo. Zbog pogrešnih informacija s kojima smo bombardirani, ali i zbog vlastitog komoditeta, djeci ne dajemo nutritivno bogatu hranu koja sadrži građevinski materijal potreban za njihov pravilan rast i razvoj.
Bojimo se masnoća, kolesterola, iznutrica, mesa, jaja, morskih plodova, punomasnih mliječnih proizvoda, orašastih plodova - svega onoga što je priroda dizajnirala kao ljudsku hranu, a ne bojimo se djeci dati hrenovku u tijestu, čips, kekse i gumene bombone. Ne treba se onda čuditi što je sve više raznih bolesti, što djeca pate od alergija, astme, atopijskog dermatitisa, iskrivljenih čeljusti i zubi, poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, pa čak i autoimunih bolesti i dijabetesa već u ranoj dobi. Kako će ta djeca rasti i pravilno se razvijati, ako ih pravilno ne hranimo? Zar će potrebne nutrijente dobiti iz čokolina, nutele ili pereca?
Da skratim priču: trebamo se samostalno educirati po pitanju pravilne prehrane za našu djecu. Ne možemo vjerovati da će mediji, plaćeni stručnjaci i prehrambena industrija bolje znati od nas što je zaista zdravo i potrebno našoj djeci.
Principi zdrave prehrane za optimalan rast i razvoj djece temelje se na tradicionalnim mudrostima, zdravom razumu i modernoj znanosti.
Zahvalni smo kao portal i kao grad jer se Anita odlučila davati nam svoje korisne informacije. Educirajmo se zajedno!
Osim na njezinoj popularnoj Facebook stranici, možete ju pratiti i na web stranici Tragom - Znanjem do zdravlja te na blogu Istine i laži o hrani .
Vezane vijesti
-
Sedma godina djelovanja Kino Zone otvara se u srijedu 15. siječnja dugo iščekivanom gotičkom horor dramom Roberta Eggersa -"Nosferatu"!
-
Nakon što su vatrogasci ugasili požar u stanu 46-godišnje vlasnice, na mjestu događaja je proveden očevid kojim je utvrđeno kako je požar izbio na balkonu stana uslijed kvara na električnom uređaju
-
Republika Hrvatska je na današnji dan prije 33 godine, 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata država, a istoga datuma, 15. siječnja, ali 1998. završena je i mirna reintegracija kojom je u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno dotad okupirano hrvatsko Podunavlje.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
Izdvojeno
-
U četvrtak opet sunčanije i većinom manje hladno, premda u unutrašnjosti uz mraz, mjestimičnu maglu, na Jadranu lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
U petak 10. siječnja 2025. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Adriana Branka Pojatina, je javno obranila doktorski rad pod naslovom Umreženost identitetskih i turističkih prostora na primjeru štovanja Gospe od Sniga u Kukljici
-
Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.
-
PD Paklenica poziva sve zainteresirane na predstavljanje monografije i prigodnu izložbu “PD Paklenica – 125 godina planinarstva na zadarskom području” koje će se održati u četvrtak, 16. siječnja,u 18 h u atriju Providurove palače.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.