Ostalo / Grad Zadar

Degustacija maslinovog ulja

'Antičko ulje u antičkom staklu'

'Antičko ulje u antičkom staklu'

Degustacija pod nazivom 'Antičko ulje u antičkom staklu', uključivala je i kratko predavanje o proizvodnji maslinovog ulja u antička vremena, koje je s naših prostora bilo iznimne kakvoće, a nazivalo se 'Liburnsko'

Na terasi Muzeja antičkog stakla, jučer je upriličena vođena degustacija maslinovog ulja, u organizaciji Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja 'Olea' iz Zadra.

Degustacija pod nazivom 'Antičko ulje u antičkom staklu', uključivala je i kratko predavanje o proizvodnji maslinovog ulja u antička vremena, koje je s naših prostora bilo iznimne kakvoće, a nazivalo se 'Liburnsko'. Takvo je ulje na stolove ljudi u antičko vrijeme dolazilo u staklenim posudicama kakve se mogu danas vidjeti u fundusu Muzeja.

'Ako se prije dvije tisuće godina  radilo kvalitetno ulje i kvalitetno staklo, zašto se to i danas ne bi činilo? Maslinovo ulje i antičko staklo itekako imaju puno toga zajedničkog', kazao je Darko Dujela, vlasnik zadarske uljare 'Dujela' i senzorski analitičar maslinovog ulja.

O načinu kušavanja i ocjenjivanja maslinovog ulja, više je kazala prehrambena tehnologinja Anastazija Milardović, otkrivši kako je idealna temperatura za degustaciju ulja oko 28 stupnjeva celzijevih. Prije samog kušavanja, poželjno je najprije pomirisati ulje, a kvaliteta se prepoznaje u raznim mirisima koje ulje otkriva - najčešće po travi, zelenom bajamu, artičokama ili rajčicama, otkrila je prof. Milardović.


Reci što misliš!