Ostalo / Grad Zadar

Državni revizori pretresli Grad

Grad Zadar skresao troškove za 60 milijuna kuna

Grad Zadar skresao troškove za 60 milijuna kuna

Za 105 milijuna kuna Grad je proveo predviđene postupke naplate, ali je 41,1 milijun kuna potraživanja ostao izvan tih mjera

Državni su revizori pretresli poslovanje Grada Zadra u 2010. godini i dali mu već tradicionalno “uvjetno mišljenje” s poznatim zamjerkama o slaboj naplati, nepostojanju financijskog plana povrata glavnice gradskih obveznica i nenamjenskom trošenju sredstava za socijalne i POS stanove, piše slobodnadalmacija.hr

Tradicionalno, “uvjetno mišljenje” nikoga nije pretjerano zabrinulo. Grad je imao 161 milijun kuna nenaplaćenih potraživanja, od čega je bilo 146 milijuna dospjelih potraživanja. Za 105 milijuna kuna Grad je proveo predviđene postupke naplate, ali je 41,1 milijun kuna potraživanja ostao izvan tih mjera.

- Slabija naplata nije bila posljedica naše aljkavosti i neodgovornosti. Mi smo svjesno izbjegavali prisilnu naplatu jer smo htjeli biti obzirni prema obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, kako ih ne bismo zagušili obvezama - objasnio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Namještanja nije bilo Glavnica gradskih obveznica prije 15-ak dana isplaćena je zahvaljujući kreditu koji je dobiven po “nezapamćeno, iznimno povoljnim uvjetima”, kako je to rekao Vrančić koji je potom kroz nenamjensko trošenje novca za POS i socijalne stanove “protrčao” izjavom da će “Grad Zadar za godinu-dvije u te svrhe investirati značajna sredstva”.

Ipak, Vrančić je htio poentirati na jednoj drugoj ocjeni državnih revizora pa je debelo podvukao nalaz po kojemu je “nabava roba i usluga” obavljena u skladu sa zakonom. Revizija nije imala primjedbi, to treba istaknuti, rekao je Vrančić vidno zadovoljan jakim argumentom koji će ubuduće držati u ruci pri svakoj raspravi i priči o “namještanju javnih natječaja”.

S obzirom na to da je uspio skresati proračunsku potrošnju za 60 milijuna kuna i ostvariti šestomjesečni višak prihoda od 2,7 milijuna kuna, Vrančić se obratio i neimenovanim korisnicima gradskog proračuna tražeći i od njih štednju, pa ih je zamolio za “malo više zahvalnosti i uviđavnosti” u vremenu odricanja.

Vrančić je institucije iz kojih stalno viču “dajte nam, dajte nam” pozvao da se “unutar svojih kuća ponašaju obazrivije i štedljivije, a manje zavlače ruku u gradsku blagajnu”.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.