Ostalo / Grad Zadar

Olujni zapadni vjetar učinio štetu

Započela sanacija Morskih orgulja

Započela sanacija Morskih orgulja

Grad je napravio projekt obnove rive vrijedan oko 50 milijuna kuna

Olujni zapadni vjetar 'pulenat', koji je proteklog vikenda puhao na zadarskom području i stvarao desetak metara visoke valove, oštetio je kamene blokove Morskih orgulja i rivu ispred zgrade zadarskog Sveučilišta.

U utorak ujutro počela je djelomična sanacija i procjena štete, a nastavak radova ovisi o vremenskim prilikama.

"Komunalni odjel gradske uprave evidentirao je štetu i započeo s manjim radovima, a temeljita procjena i sanacija napravit će se kada dopuste vremenske prilike.

Sada se tamponira dio između između zelenog i obalnog pojasa. Na Morskim orguljama nije pričinjena znatnija materijalna šteta, veći je problem riva s dugotrajnim oštećenjima koja se, zbog nedostatka novca, povremeno saniraju.

Grad je napravio projekt obnove rive vrijedan oko 50 milijuna kuna i namjeravamo ga kandidirati na natječaj EU fondova", Hini je kazala je Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje u Uredu Grada Zadra.

Posljednje oštećenje Morskih orgulja treće je koje je prouzročilo olujno nevrijeme. Ovoga puta pomaknuti su kameni blokovi, a jedan je završio na dnu mora.

Morske orgulje u Zadru izgrađene su 2005. kao jedinstveno arhitektonsko ostvarenje te zanimljiv i originalan spoj arhitekture i glazbe.

Za razliku od običnih orgulja pogonjenih mjehovima ili zračnim pumpama, zvuk Morskih orgulja nastaje pod utjecajem energije, odnosno valova te plime i oseke. Nalaze se na zapadnom dijelu zadarske rive.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.