Ostalo / Grad Zadar

Smart City

Grad Zadar uključen u pilot projekt integriranih teritorijalnih ulaganja

Grad Zadar uključen u pilot projekt integriranih teritorijalnih ulaganja

"Smart Cities 2016: Pametni gradovi - budućnost počinje sada" naziv je konferencije održane u četvrtak u Zagrebu gdje je predsjednik Udruge gradova Željko Turk rekao da se u mnogim hrvatskim gradovima koriste pametna rješenja za probleme u prometu i s parkirnim mjestima, zatim u javnoj rasvjeti, za odlagališta otpada i drugom.

"Da bismo imali pametna rješenja, moramo imati i pametne ljude u javnoj upravi koja ih znaju implementirati u gradovima", dodao je, a s tvrdnjom da bez pametne gradske uprave i sposobnih gradonačelnika nema niti pametnih gradova, složio se i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

Tolušić je upozorio i da u njegovom ministarstvu do prije par dana nisu imali bazu projekata koje imaju općine, gradovi, komunalna poduzeća i javne isntitucije.

Na skupu je rečeno da oko 70 posto stanovnika EU živi u gradovima i da se tu 'vrti' dvije trećine javnih investicija u EU.

Podsjetivši kako je Hrvatskoj u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, ministar Tolušić je najavio da će u drugoj polovici ove godine krenuti pilot projekt integriranih teritorijalnih ulaganja za sedam hrvatskih gradova: Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula, za što je osigurano 345 milijuna eura.

"To će biti prvi sustav decentraliziranja EU sredstava na lokalnu razinu i svaki od tih gradova će dobiti dio tog 'kolača'", rekao je Tolušić.

Izrazio je nadu da će njegovo ministarstvo, zajedno s Europskom komisijom, krajem godine uspjeti mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja proširiti i na sve veće gradske centre u zemlji.

"Gradovi moraju biti nosioci razvoja zemlje, kako kroz nacionalnu priču tako i kroz korištenje EU fondova", poručio je.

Istaknuo je i da će se iz EU fondova decentralizirati 120 milijuna eura za razvoj pet područja stradalih u Domovinskom ratu. Također, najavio je da je veći iznos sredstava predviđen za razvoj i integriranje e-uprave na svim razinama te da gradove u ovoj godini očekuju natječaji za centre kompetencija, a početkom svibnja bit će raspisani i natječaji za poduzetničke centre.

Sudionicima konferencije - gradonačelnicima i ostalim zainteresiranim stručnjacima za razvoj pametnih gradova - predstavljeni su trendovi razvoja pametnih gradova i međunarodni standardi pa je tako Renato Gherghinescu (Smart City Wien Agentur) predstavio način na koji je Beč postao primjer najboljeg "pametnog grada".

Gradonačelnici Pule, Rijeke, Koprivnice, Duge Rese i Kutine predstavili su projekte kojima su u svojim gradovima putem internet aplikacija omogućili i olakšali pristup mnogim uslugama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.