Ostalo / Grad Zadar

Tjedan upoznavanja groblja Europe

Nasadi svim zainteresiranim građanima omogućavaju stručno vodstvo Gradskim grobljem

Nasadi svim zainteresiranim građanima omogućavaju stručno vodstvo Gradskim grobljem

Gradsko groblje Zadar obilježava 195 godina prvog ukopa

Tvrtka Nasadi d.o.o. 2015. godine pridružila se grupaciji ASCE (Association of Significant Cemeteries of Europe) - Udruga znamenitih groblja Europe koja je osnovana 2001. godine, te okuplja sva važnija groblja Europe, ali i šire s namjerom da se promoviraju groblja kao važnost i temelj kulturne ostavštine. 

U Europi se javio trend turističkih obilazaka groblja kao važnih spomeničkih i arhitekturnih atrakcija, što Udruga i promovira.

Danas udruženje broji 179 groblja iz 22 europske države, a zadarsko Gradsko groblje uz Zagreb, Rijeku, Varaždin, Dubrovnik i Karlovac je jedno od njih.

U rujnu prošle godine u Bukureštu održana je godišnja skupšitina ASCE-a, gdje su se Nasadi kao novi članovi grupacije predstavili s kratkom prezentacijom Gradskog groblja. 

Pod vodstvom udruge ASCE svake godine se održava "Tjedan upoznavanja groblja Europe" gdje svi članovi organiziraju ture i različite manifestacije upravo na svojim grobljima. Ovogodišnji "Tjedan" održava se u periodu od 27. svibnja do 5. lipnja 2016. godine, a Nasadi kao najmlađi članovi udruge, ali i povodom obilježavanja 195 godina od prvog ukopa, priključuju se "Tjednu upoznavanja groblja Europe" te svim zainteresiranim građanima omogućavaju stručno vodstvo Gradskim grobljem. 

- Groblja su galerije na otvorenom, a upoznavanjem njihovih vrijednosti potičemo na očuvanje i zaštitu. U korak sa europskim trendovima, željeli bi građanima približiti ljepotu i važnost groblja, kažu iz Nasada. 

Zadarsko Gradsko groblje se može pohvaliti najstarijim dijelom - poznatim pod nazivom talijansko groblje s brojnim kamenim spomenicima poznatih Zadrana, te umjetničkih djela poznatog kipara Ivana Rendića. Mnogi i ne znaju da je taj dio groblja 1974. godine stavljen pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine. 

Iako je ovo pomalo neobičan europski, ali i svjetski trend obilaska groblja kao kulturne ponude grada, te važan dio njegove turističke ponude, pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u periodu od 1. do 3. lipnja na organiziranim obilascima zadarskog groblja s početkom u 11 sati kod glavnog ulaza u groblje te upoznavanjem njegove kulturne i hortikulturne vrijednosti.  (ec)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.