Ostalo / Grad Zadar

"Tjedan upoznavanja groblja Europe"

Organizirani obilazak Gradskog groblja u Zadru

Organizirani obilazak Gradskog groblja u Zadru

Pod vodstvom udruge ASCE svake godine se održava "Tjedan upoznavanja groblja Europe" gdje svi članovi organiziraju ture i različite manifestacije upravo na svojim grobljima.

Ovogodišnji "Tjedan" održava se u periodu od 27. svibnja do 5. lipnja 2016. godine, a Nasadi kao najmlađi članovi udruge, ali i povodom obilježavanja 195 godina od prvog ukopa, priključuju se "Tjednu upoznavanja groblja Europe" te svim zainteresiranim građanima omogućavaju stručno vodstvo Gradskim grobljem.

- Groblja su galerije na otvorenom, a upoznavanjem njihovih vrijednosti potičemo na očuvanje i zaštitu. U korak sa europskim trendovima, željeli bi građanima približiti ljepotu i važnost groblja, kažu iz Nasada.

Zadarsko Gradsko groblje se može pohvaliti najstarijim dijelom - poznatim pod nazivom talijansko groblje s brojnim kamenim spomenicima poznatih Zadrana, te umjetničkih djela poznatog kipara Ivana Rendića. Mnogi i ne znaju da je taj dio groblja 1974. godine stavljen pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine.

Iako je ovo pomalo neobičan europski, ali i svjetski trend obilaska groblja kao kulturne ponude grada, te važan dio njegove turističke ponude, iz Nasada pozivaju sve zainteresirane građane da im se pridruže u periodu od 1. do 3. lipnja na organiziranim obilascima zadarskog groblja s početkom u 11 sati kod glavnog ulaza u groblje te upoznavanjem njegove kulturne i hortikulturne vrijednosti. (ec)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.