Ostalo / Grad Zadar

Potencijalna bomba za gradski proračun

Blokada gradskog računa zbog ilegalnog deponija na prostoru nekadašnjeg kamenoloma GP Jadran!?

Blokada gradskog računa zbog ilegalnog deponija na prostoru nekadašnjeg kamenoloma GP Jadran!?

Grad nije smio mijenjati prostorni plan tog područja prije rješavanja pitanja statusa kamenoloma

Evidentirano je čak trideset lokacija divljih odlagališta otpada na području Grada Zadra a prema procjenama gradskih stručnih službi za ova pitanja procjenjuje se da je na njima odbačeno skoro 60 tisuća prostornih metara otpada.

Samo par takvih odlagališta je sanirano, nekoliko djelomično, a ostalo čeka "da se steknu uvjeti" odnosno da se osiguraju sredstva za njihovu sanaciju. Radi se o ogromnim sredstvima, za razvrstani građevinski otpad ta je cijena 20 kuna po toni, plus prijevoz.

Gradsko vijeće je proljetos usvojilo mjere za sprječavanje odbacivanje otpada za deset najugroženijih lokacija (Gaženica sjeverno od Biogradske ceste, pored Sojare, šuma Musapstan, bivši kamenolom GP Jadran na Ploči, Novi Bokanjac uz makadamsku cestu...) koje se uglavnom svode na edukativne akcije i redovitu kontrolu. A za uklanjanje - nema novca u gradskom proračunu, čekaju se sredstva Fonda za zaštitu okoliša. 

Komunalci žmirili, otpad bacan na privatni teren 

Međutim, inspekcija za zaštitu okoliša utvrdila je da samo na području Ploče, odnosno bivšeg kamenoloma GP Jadran, ima preko 600 tisuća prostornih metara otpada i naložila Gradu uklanjanje tog materijala. Oko ovoga bi ovih dana mogao izbiti veći problem jer se radi o prostoru koji je još uvijek u registru kamenoloma na području Zadarske županije, koji ima svog vlasnika i koji traži od Grada hitne mjere za uklanjanje otpada pod prijetnjom sudske tužbe! Jer su komunalne službe godinama tolerirale ilegalno bacanje otpada unatoč upozorenjima vlasnika. A sad je i inspekcija dala nalog Gradu Zadru, a ne vlasniku terena, da materijal ukloni.

Vlasnik prostora veličine oko sto tisuća četvornih metara ponad Supernove je tvrtka Bili galeb d.o.o. koja traži od Grada Zadra hitno rješavanje ne samo problema otpada nego i prostorno-planske situacije oko tog terena. Prema njihovim procjenama odvoženje otpada s tog prostora moglo bi koštati preko 250 milijuna kuna.

Budući da se još uvijek radi o kamenolomu, o terenu koji je u nadležnosti rudarskih zakona jer je teren u kategoriji kamenoloma dok se ne provede njegova sanacija, Grad nije smio mijenjati prostorni plan tog područja prije rješavanja pitanja statusa kamenoloma. A to je nedavno učinjeno izmjenama Prostornog plana Grada Zadra.

Hipoteka Mariborske banke 

Zbog svega toga mogao bi nastati značajan problem za Grad Zadar jer je ovaj teren pod hipotekom Nove kreditne banke Maribor, prema podacima iz zemljišnih knjiga za iznos od 6,8 milijuna eura. A pred mariborskim sudom se upravo raspetljava cijela zamršena priča oko kredita te banke po Hrvatskoj.

Teren je zajedno s propalom tvrtkom GP Jadran svojedobno Damir Dado Jurjević prodao Bilom galebu, tvrtki registriranoj najprije u Vukovaru pa sad u Benkovcu. Kupac je bio zapravo slovenski poduzetnik Samo Majcenovič, jasno uz kredit NKBM. Majcenovič je to kupio kao građevinsko zemljište kako je to bilo po tadašnjim planovima, sigurno imao planove kako to iskoristiti.  No tamo se nasipao otpad, mijenjao prostorni plan. Sad je između ostalih koji su u Hrvatskoj sudjelovali u takvim poslovima s NKBM i Jurjeviću blokirana sva imovina jer Slovenci računaju da je ovim poslom oštetio NKBM za 4,8 milijuna eura.

Polovina traži intervenciju Kalmete 

Proteklih dana se kod gradskih pročelnika Darka Kasapa i Matka Segarića održalo niz sastanaka kako da se riješi ovaj problem, a na kraju je zastupnik Bilog galeba Dušan Polovina Lungo zatražio hitnu intervenciju gradonačelnika Božidara Kalmete.

Sve u cilju da se nađu protumjere za korake koje NKBM namjerava poduzeti za zaštitu svog kreditnog plasmana. Naime, postoji mogućnost da se kao i u slučaju fizičkih osoba kojima je blokirana imovina poput Damira Jurjevića, temeljem odredbi Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU i račun Grada Zadra dođe pod svojevrsnu blokadu zbog ovog terena.

Na pitanje o rješavanju ovog spora iz gradske smo uprave dobili suhoparan odgovor o mjerama koje se poduzimaju i nedostatku novca u kojoj je najviše što je do sada učinjeno - postavljanje table s natpisom o zabrani odlaganja otpada: 

Gradske mjere - postavili tablu o zabrani odlaganja otpada 

- Predmetna lokacija je pod nazivom „Ploče, bivši kamenolom GP Jadran", sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, uvrštena u Izvješće o lokacijama i količinama odbačenog otpada te troškovima uklanjanja odbačenog otpada na području Grada Zadra u 2015. godini, (KLASA: 351-01/16-01/21, URBROJ: 2198/01-1-16-3 od 2. ožujka 2016.) te je Odlukom o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada (KLASA: 351-01/16-01/22, URBROJ: 2198/01-1-16-3 od 2. ožujka 2016.) utvrđena kao jedna od lokacija na kojima će se provoditi posebne mjere sprječavanja odbacivanja otpada a što uključuje učestaliju i redovitu kontrolu, označavanje lokacije znakom upozorenja o zabrani odbacivanja otpada te informiranje građana o odgovornom postupanju s otpadom. S tim u svezi, u travnju 2016. godine na predmetnu lokaciju postavljena je tabla: „Zabranjeno odlaganje otpada" te je u istom razdoblju izvršen obilazak lokacije od strane komunalnih redara i predstavnika Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša. 

Grad Zadar svjestan je veličine problema ovog divljeg odlagališta te ga je u tom smislu i uvrstio u gore navedenu evidenciju lokacija odbačenog otpada, no zbog ograničenih sredstava u Proračunu, trenutno nije u mogućnosti izvršiti sanaciju istog ali provodi aktivnosti za realizaciju Rješenja insp. Zaštite okoliša, navodi se u odgovoru Grada Zadra.

Problem je po svemu sudeći velik makoliko ga gradske službe bagatelizirale, a kako će se sve ovo završiti znat će se uskoro kad u Zadru stignu mjere koje NKBM provodi radi zaštite svojih plasmana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.