Ostalo / Grad Zadar

Podsjetimo se...

Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom

Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom

Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom spomendan je u Republici Hrvatskoj  se obilježava 25. rujna.

Jedan je od pet spomendana u Hrvatskoj propisanih zakonom.

Dana 23. rujna 2005. godine Hrvatski sabor je dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH proglasio 25. rujna kao dan spomena značajan za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija.

Naime, 25. i 26. rujna 1943. u Pazinu je zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, a tom je prigodom donesena i potvrđena Odluka o pripajanju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj.

Okružni NOO za Istru kao nositelj nove vlasti objavio je politički manifest s odlukom o priključenju matici zemlji i proglašenju ujedinjenja s ostalom našom hrvatskom braćom. U proglasu pod nazivom Istarski narode stoji da je Istra oslobođena snagom vlastita oružja i masovnog dragovoljnog pristupanja partizanskim postrojbama te voljom naroda.

Proglas poručuje da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati te označava kraj fašističke i talijanske vlasti na prostoru Istre, smjenu sustava i početak legalnog djelovanja nove izvršne narodne vlasti.

Odluka od 26. rujna bila je na tragu Odluke od 13. rujna 1943. koja je bila logičan slijed u općem ustanku naroda Istre od 9. rujna 1943., podignutom dan nakon kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu 8. rujna 1943. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.