Ostalo / Gastro

'Tjedan mozga'

Mediteranska prehrana čuva zdravlje

Mediteranska prehrana čuva zdravlje

'Tjedan mozga' održava se i u Zadru

'Mediteranska prehrana - zdrava hrana za zdrav mozak', naziv je predavanja koje je održala doc. Dr. sc. Marijana Matak Sarić s Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru. Riječ je o edukativnom događaju organiziranom povodom 'Tjedna mozga'.

Za pravilno funkcioniranje mozga važni čimbenici su: mentalna aktivnost, tjelesna aktivnost, socijalni aspekti života, te kontrola faktora rizika kao što su tlak, kolesterol - zbog toga je važno paziti u odabiru namirnica.

Osim kvalitete, važna je kvantiteta - količina hrane koju svakodnevno unosimo. Poželjna je umjerenost.

'Hrvatska je geografski i gastronomski mediteranska zemlja, što znači da prevladava uglavnom poluvegetarijanska i niskoenergetska prehrana, mješovitost balastnih tvari, te mnogo vode, a to mozak voli' - istaknula je dr. Matak Sarić.

Studije su pokazale da je kod populacije koja je odabrala mediteransku prehranu stopa smrtnosti manja, nego na Zapadu.Ona redovito uključuje svježe voće, povrće, kao i maslinovo ulje - najbolji odabir u izboru masnoća.

'Ne možemo utjecati na genetiku, no prehrana je naš izbor', kazala je Matak-Sarić, te navela što sve uključuje pravilan odabir hranjivih namirnica, koje utječu na zdravlje funkcija mozga. Ovdje treba istaknuti i raspored konzumiranja hrane, gdje se preporuča više manjih obroka na dan, radi kontrole šećera u krvi.

Također, važnu ulogu ima i tjelesna aktivnost, a kako se nalazimo u području koje broji mnogo sunčanih dana, poželjno je iskoristiti lijepo vrijeme i kretati se najmanje pola sata dnevno.

Predavanja u 'Tjednu mozga' nastavljaju se i danas. U 18 sati u Multimedijalnoj dvorani GKZD na programu je 'Tehnika oslikavanja mozga'. Predavač jedr. Pavle Valerjev.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.