Ostalo / Euro 08

Skupina C

Donadoni: Poraz me obvezuje na izmjene u momčadi

Donadoni: Poraz me obvezuje na izmjene u momčadi

Najteži poraz talijanske reprezentacije u posljednjih 25 godina

Talijanski izbornik Roberto Donadoni priznao je vlastite zablude i najavio da će u momčadi napraviti nekoliko izmjena.

- Poraz od Nizozemske obvezuje me na promjene u momčadi. To ne znači da sam izgubio vjeru u igrače koji su zaigrali od početka, no definitivno sam natjeran stvari postaviti na sasvim dručkiji način – kazao je Donadoni odbivši precizirati na koje igrače i kakve promjene cilja.

- Moramo se oporaviti od ovoga teškog poraza, najgorega u dvadeset posljednjih godina – dodao je.

Radi se zapravo o najgorem porazu u posljednjih 25 godina, obzirom da su 3-0 posljednji put u službenoj utakmici Talijani poraženi 1983. godine, kada ih je u Napulju pobijedila Švedska 3-0. Bio je to kvalifikacijski dvoboj za Euro 1984. godine u Francuskoj, na kojem se Talijani nisu pojavili, premda su samo dvije godine ranije postali svjetski prvaci u Španjolskoj.

Kad su pak u pitanju velika natjecanja (EP i SP), trideset osam godina Italija nije poražena s tri razlike u završnicama. Zadnji je tvorac tako visoke pobjede nad poslovično tvrdim Talijanima bio Brazil.

Od europskih momčadi, samo je Nizozemska 9. lipnja 2008. izvela takav pothvat. U finalu Svjetskog prvenstva 1970. u Meksiku, najslavniji je Brazil, s Peleom, Rivelinom, Jairzinhom, Gersonom, Tostaom i plejadom drugih asova nadjačao Italiju s 4-1, ali je tada neizvjesnost trajala dugo: poluvrijeme je završilo s 1-1!

Tek su 16 godina nakon toga Azzurri pretrpjeli idući neugodniji poraz, 0-2 od Francuske u osmini finala Mundiala održanom opet u Meksiku. I 1988., u polufinalu Eura u Njemačkoj, plave je zadesio "težak" poraz po njihovim kriterijima – 0-2 od Sovjetskog Saveza.

Na idućim natjecanjima, Italija je vrlo rijetko gubila u 90 ili 120 minuta. Na Svjetskim prvenstvima 1990., 1994. i 1998. od 19 izgubila samo jednu utakmicu u igri, a tri je puta pokleknula na jedanaesterce. Na Eurima, pala je samo od senzacionalne Češke s 1-2 1996. te s istim rezultatom od Francuske u finalu 2000.

Iznimka je bilo Svjetsko prvenstvo 2002., gdje je Italija doživjela čak dva poraza, od Hrvatske 1-2 i od Južne Koreje 0-1, ali oba, istini za volju, nezaslužena.

Na prošlom je Euru u Portugalu ostala bez poraza, ali je ispala u prvoj rundi zahvaljujući "krajnje slučajnom" raspletu utakmice Danska-Švedska, koja je završila s 2-2 tako da su dalje otišle obje nordijske momčadi.

Ni na Mundialu u Njemačkoj Italija nije poražena, već je dapače s dva neriješena i pet pobjeda osvanula na vrhu svijeta.

Iz ovakve je bilance jasno zašto su Talijani danas osupnuti zbog čak tri pogotka manjka u srazu s "paklenim narančama". A Nizozemci, češće od drugih, nalaze recepta za Azzurre: u kvalifikacijama za Euro 1976. također su svladali rivale s Apenina s 3-0 i zaustavili ih na putu prema završnici.


Reci što misliš!