Ostalo / Euro 08

Skupina B

Šuker: Nijemci bi nam trebali zahvaljivati zbog poraza u Francuskoj

Šuker: Nijemci bi nam trebali zahvaljivati zbog poraza u Francuskoj

Zadnji veliki uspjeh Hrvatske bila je bronca na SP-u u Francuskoj

Davor Šuker je dao veliki intervju njemačkom dnevniku Welt u kojem se podsjetio na zvjezdane trenutke hrvatskog nogometa, ali i dao rezime viđenog na Europskom prvenstvu.

Ne baš blistava pobjeda 1-0 na otvaranju Eura. Kakve su vaše impresije o hrvatskoj igri?

- Slabo smo igrali. Bio sam na stadionu. Prvo poluvrijeme još je bilo pristojno, no najvažnija su tri osvojena boda. Vrlo je važno bilo pobijediti, ostalo je u drugom planu.

Njemačka?

- Bit će to mnogo teža utakmica od one protiv Austrije. Ako mene pitate, Njemačka ima najviše izgleda za osvajanje europskog prvenstva. Imate jaku momčad koja igra vrlo dobro.

Što Hrvatska mora popraviti u toj utakmici i mislite li da će biti promjena u sastavu za utakmicu protiv Njemačke?

- Mnogo toga, posebice igru u veznom redu. Moramo bolje zadržavati loptu, a to pokazuje i statistika prema kojoj su Austrijanci imali bolji posjed lopte. To se ne bi smjelo događati. Ne protiv Austrije! Sto posto sam siguran da ćemo protiv Njemačke odigrati bolju utakmicu Uvijek igrate bolje protiv jačih momčadi. Ishod ove utakmice vrlo je važan za obje reprezentacije, zato se nadam podjeli bodova. Bio bi to uspjeh za našu zemlju.

Može li Luka Modrić čuvati Michaela Ballacka?

(Smijeh) - Lakše nego da igraju košarku. Nije visok niti 175 centimetara, ali dokazuje da to nije presudno za nogomet. No, nije to utakmica jedan na jedan, slavit će momčad koja će bolje kontrolirati sredinu terena.

Zadnji veliki uspjeh Hrvatske bila je bronca na SP-u u Francuskoj. Dobro se utabali put sljedećim generacijama.

- Ne volim usporedbe. U nogometu se jedino može uspoređivati statistika i naslovi. Statistički ova je momčad dovoljna jaka da ponovi naše uspjehe, no za takvo što moraju biti sjajni na Euru i Svjetskom prvenstvu za dvije godine.

Njemačka nema dobra iskustva s Hrvatskom. U četvrtfinalu SP-a 1998. slavili ste 3-0.

- Nijemci bi nam trebali biti zahvalni na tom porazu. To vam je bio pozitivni šok nakon kojeg ste igrali finale Svjetskog prvenstva 2002. godina, a četiri godine kasnije bili ste treći.

Sada možete priznati, je li crveni karton Christiana Wörnsa iz 40. minute bio zaslužen?

- Apsolutno. Nisam ga dugo vidio. Pozdravite ga, još uvijek osjećam koljeno u koje me udario.

Do Šukera su došli i novinari njemačkog Bilda, a u razgovoru za njih "zlatna kopačka" iz Francuske, kazao je kako vjeruje da će utakmica protiv Njemačke završiti 1-1, te da je hrvatska reprezentacija prepuna potencijala, po kojem prednjače Modrić i Rakitić.

- U Hrvatskoj je reprezentacija svetinja, a Njemačka poput starijeg brata pred kojim se želimo dokazati, jer od njega se može mnogo toga naučiti. Primjerice o želji za pobjedom, koncentraciji i disciplini.

Šuker je karijeru okončao igrajući za München 1860, pa nije mogao izbjeći pitanje na temu bivšeg kluba.

Možete li pomoći "lavovima"?

- Žele li mlade, jeftine igrače uvijek me mogu nazvati. Inače, nemam se namjere mješati u njihov posao.


Reci što misliš!