Ostalo / Euro 08

Skupina C

Najteži poraz Francuza od 1958. godine

Najteži poraz Francuza od 1958. godine

Posljednji put četiri zgoditka Francuzi su primili daleke 1982. godine od Poljaka

Na velikim natjecanjima francuska nogometna reprezentacija ovako uvjerljivo kao u petak protiv Nizozemske (4-1) nije izgubila pedeset dugih godina.

Posljednji poraz iz takve kategorije Francuze je zadesio u polufinalu Svjetskog prvenstva u Švedskoj 1958. godine.

Brazilci su predvođeni 17-godišnjim Peleom slavili 5-2, kao i u finalu protiv Švedske. Upravo je Pele, tada još samo čudo od djeteta, bio francuski “krvnik”. Zabio im je hat-trick!

Osim što na velikom natjecanju, Euru odnosno Mundialu, s tri pogotka razlike nisu izgubili ravno pedeset godina, Francuzi su porazom od Nizozemske srušili čitav niz negativnih rekorda.

Posljednji je put francuska nogometna reprezentacija četiri gola inkasirala u prijateljskoj utakmici na Parku prinčeva 1982. godine, kada su ih Poljaci predvođeni Zbigniewom Boniekom šokantno deklasirali 4-0!

Nadalje, nitko na velikim natjecanjima Francuzima nije zabio niti tri gola od Nizozemaca 2000. godine na Euru u Nizozemskoj i Austriji. Tada su u srazu sa sudomaćinima izgubili 3-2, no radilo se o nevažnoj utakmici (obje su reprezentacije u skupini izborile nastup u četvrtfinalu nakon dvije prve utakmice), koje su igrale druge momčadi.

Za sljedeću utakmicu na kojoj su Francuzi primili tri gola na velikom natjecanju treba se vratiti skroz do 1982. godine u Španjolskoj. U polufinalu SP-a “trikolori” Michela Hidalgoa tada su ispali nakon penala od SR Njemačke. Do raspucavanja je bilo 3-3, s tim da je nakon devedeset minuta utakmica završila rezultatom 1-1. Također, utakmicu za treće mjesto na istom turniru Francuzi su od Poljaka izgubili 3-2.

Četiri gola koja su primili od Nizozemaca mogu se mjeriti samo s porazom od Jugoslavije, također 4-1, u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1968. godine. 


Reci što misliš!