Ostalo / Euro 08

Skupina C

Van Basten naj-izbornik “oranjea” poslije rata!

Van Basten naj-izbornik “oranjea” poslije rata!

Marco van Basten (44), nekoć legendarni nizozemski centarfor, odradio je na klupi iste reprezentacije protiv Francuske svoju 50. utakmicu i pobijedio 34. put.

Debitirao je 18. kolovoza 2004. godine u prijateljskom dvoboju protiv Švedske (2-2). Na klupu je stigao bez ikakvog iskustva vođenja seniorskih momčadi.

Trener koji će nakon Eura “zasukati rukave” i primiti se posla u posrnulome amsterdamskom divu Ajaxu ovom je pobjedom postao najuspješniji izbornik “narančastih” nakon Drugoga svjetskog rata. Ispred njega je još samo po broju pobjeda ostao Bob Glendenning, koji je između 1923. i 1940. reprezentaciju vodio 88 puta i skupio 37 pobjeda.

Da bi ga prestigao, Van Basten bi u Austriji i Švicarskoj morao – nakon prve dvije – pobijediti i u preostale četiri utakmice. Preciznije, osvojiti naslov prvaka s maksimalnih šest pobjeda! Time bi se popeo do broja od 38 trijumfa.

Kad su u pitanju nastupi na klupi, Van Basten trenutačno drži četvrto mjesto. Ispred njega su, osim Glendenninga, Dick Advocaat (55 nastupa) i pokojni Rinus Michels (53). Uđe li u finale, Van Basten će prestići Michelsa, trenera s kojim je osvojio europski naslov kao glavni igrač prije dvadeset godina u Njemačkoj.

Najuvjerljivije je na klupi Nizozemaca Van Basten pobjeđivao sa 4-0, i to u tri navrata (Finska, Andora i Irska). Najteži je poraz doživio u prijateljskoj utakmici 12. studenog 2005. godine, kada su Talijani, kasniji svjetski prvaci, u amsterdamskoj Areni slavili 3-1.


Reci što misliš!