Ostalo / Euro 08

Polufinale: Španjolska - Rusija

Španjolska lakoćom preko Rusije u finale

Španjolska lakoćom preko Rusije u finale

Gdje su večeras nestali Rusi?

Španjolska će igrati u finalu Europskoga nogometnog prvenstva u Austriji i Švicarskoj protiv Njemačke. Izabranici Luisa Aragonesa izborili su to pobjedom protiv Rusa (3-0).

Momčad Guusa Hiddinka, koja je oduševila u dvobojima sa Šveđanima i Nizozemcima, u polufinalu, na stadionu Ernsta Happela u Beču, nije pokazala ništa.

Niti Aršavin, niti Pavljučenko nisu se zamjećivali. Samo jednom Rusi su puknuli u okvir Casillasova gola. Učinio je to Zirjanov u 88. minuti. Preostala četiri udarca nisu bila precizna.

Španjolci su jalovu igru svojih suparnika propustili kazniti već u prvih 45 minuta, koje su Hiddinkovi igrači uspjeli sačuvati bez golova. Samo je Pavljučenko u 31. minuti zaprijetiuo iz daljine. U 34. minuti zbog ozljede je iz igre morao izići najbolji španjolski strijelac David Villa. No, niti to nije pomoglo Rusima. Štoviše, Cesc Fabregas još je više pripomogao potonuću Rusa.

Španjolci su put k pobjedi trasirali u 51. minuti. Akciju Barceloninih veznjaka Xavija i Inieste završio je ovaj prvospomenuti, koji je ubacivanje Inieste u 16-erac sjajno iskoristio uklizavanjem na udarac i produživanjem lopte potplatom u mrežu Akinfejeva, kojemu je lopta prošla kroz noge.

U 63. minuti Torres je propustio zapečatiti sudbinu Rusa na ubacivanje odličnog Sergija Ramosa s desne strane.

Zato to nije propustio Daniel Güiza, napadač Mallorce i najbolji strijelac Primere u prošloj sezoni. Kombinaciju Ramosa i Fabregasa okrunio je golom u 73. minuti plasiravši loptu u mrežu preko istrčalog Akinfejeva. Fernanda Torresa Güiza je zamijenio u 69. minuti.

Rusi niti nakon drugoga španjolskog gola nisu reagirali. Treći i posljednji gol dobili su u 82. minuti, nakon što je u kontranapadu po lijevoj strani Fabregas u 16-ercu pronašao Silvu, koji je lijevom nogom treći put matirao mladoga ruskog vratara.

U dvije su utakmice na Euru Rusi od Španjolaca primili nevjerojatnih sedam golova. Drugu su utakmicu, ovu polufinalnu, odigrali daleko lošije od premijerne u skupini D, koju su izgubili 4-1.

Španjolci su pobijedili lakoćom, a Rusi kao da su se unaprijed predali. Finale će Španjolska u nedjelju igrati protiv Njemačke na Ernst Happel stadionu u Beču.

EP u Austriji i Švicarskoj, polufinale:

Španjolska – Rusija 3-0 (0-0)

Strijelci: Xavi 50, Güiza 73, Silva 82

Rusija: Akinfejev - Anjukov, Ignaševič, V. Berezutskij, Žirkov - Semak - Saenko (od 57. Sičev), Semšov (od 56. Biljaletdinov), Zirianov - Aršavin, Pavljučenko

Španjolska: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Marcos Senna - Iniesta, Xavi (od 69. Xabi Alonso), Silva - Villa (od 35. Fabregas), Fernando Torres (od 69. Güiza)

Reci što misliš!