#saznajte
Kako smanjiti otpad od hrane u ugostiteljskom sektoru?
Otisak otpada od hrane ima šire utjecaje, pridonoseći 16 posto emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji povezanih s lancem opskrbe hranom. Stručnjaci ističu da bačena hrana rasipa vrijedne resurse poput vode, energije i rada te šteti okolišu.
Ogromna količina otpada rezultat je neučinkovitog lanca opskrbe hranom, od proizvodnje do potrošnje. Krajem prošle godine objavljen je podatak kako se najviše hrane u Europskoj uniji baca na Cipru – po osobi gotovo 294 kilograma godišnje. U Hrvatskoj je taj broj mnogo manji, ali nije zanemariv.
Prema podacima iz 2022. godine, prosječni Cipranin po otpadu od hrane uvelike premašuje europski prosjek od 132 kilograma. Zapanjujuća količina bačenih namirnica proizlazi iz neučinkovitosti u lancu opskrbe – od proizvodnje do potrošnje – te povećava ekonomske i ekološke troškove.
Ministarstvo zaštite okoliša ove otočne zemlje istaknulo je kako je bacanje hrane jedno od najhitnijih ekoloških pitanja. Otisak otpada od hrane ima šire utjecaje, pridonoseći 16 posto emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji povezanih s lancem opskrbe hranom. Stručnjaci ističu da bačena hrana rasipa vrijedne resurse poput vode, energije i rada, šteteći i gospodarstvu i okolišu.
Diljem EU bacanje hrane u 2022. iznosilo je više od 59 milijuna tona što je, prema statistici Europske komisije, jednako financijskom gubitku od 143 milijarde eura.
Ovo rasipanje, pogoršano prekomjernom proizvodnjom i lošim upravljanjem rokovima uporabe, predstavlja stalni izazov – obzirom da sukladno ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, europske zemlje nastoje prepoloviti količinu otpada od hrane po glavi stanovnika do 2030.
Gospodarenje otpadom na Cipru
Cipar je kao odgovor na to pokrenuo svoj Plan gospodarenja komunalnim otpadom (2022.-2028.) kako bi se uhvatio u koštac s otpadom od hrane i drugim organskim materijalima, prenio je In-Cyprus.com u studenom 2024.
Prema planu, lokalne vlasti moraju provoditi politiku “plati koliko baciš”, time potičući kućanstva da odvajaju otpad za ponovnu upotrebu ili recikliranje.
Inače, Europski tjedan smanjenja otpada koji je trajao od 16. do 24. studenoga 2024. godine, podrazumijevao je lokalne inicijative za promicanje svijesti o bacanju hrane pod sloganom “Razbacivanje hrane je neukusno”.
Ciparske vlasti daju veliku važnost projektima kao što je LIFE FoodPrint za informiranje potrošača i poduzeća u sektoru hrane, ugostiteljstva i turizma o najboljim praksama za smanjivanje otpada. Inicijativa je razvila praktične alate, uključujući kalkulator otpada od hrane i obrazovne resurse za ugostiteljske stručnjake.
Izdvojeno
-
Najviši sadašnji i bivši američki dužnosnici, predstavnici američkog poslovnog svijeta, suradnici i obitelj novoizabranog američkog predsjednika okupili su se u ponedjeljak u rotondi američkog Kongresa kako bi u podne po lokalnom vremenu svjedočili prisezi Donalda Trumpa za 47. američkog predsjednika.
-
“Imaš 15 minuta? Pridruži nam se i daruj krv – spasi život!”, objavili su na svojoj Facebook stranici iz Gradskog društvo Crvenog križa Biograd Na Moru.
-
Mladi nogometaši NK Paga, 2014. i 2015. godište, u onome što već sad mediji zovu Paška renesansa malog nogometa u zimskom periodu, nastupili su na 1. Cataleya Indoor Cupu u Sv. Filip i Jakovu.
-
Rezultati studije iz 2019. godine, objavljeni u časopisu Journal of Neuroscience upućuju na to da osobe koje osjećaju umor češće posežu za nezdravom hranom te troše više novca na kupnju slanih ili slatkih grickalica, prenosi Medical News Today.
Reci što misliš!