Lifestyle

Nutricionistica upozorava

Tri vrste hrane koje povisuju razinu kortizola

Tri vrste hrane koje povisuju razinu kortizola
Pexels

Kortizol, često poznat i kao "hormon stresa", ima ključnu ulogu u odgovoru tijela na stres.

Kada smo pod stresom, razina kortizola raste, pripremajući tijelo za reakciju borbe ili bijega. Međutim, kronični stres i stalno povišene razine kortizola mogu negativno utjecati na zdravlje, što može dovesti do problema poput povećanja tjelesne težine, anksioznosti i probavnih tegoba.

Određene namirnice i vrste hrane mogu pogoršati ovaj proces uzrokujući oscilacije razine šećera u krvi, potičući upale ili dodatno stimulirajući proizvodnju kortizola. Nutricionistica Miranda K. Smith izdvojila je tri takve vrste hrane koje bismo trebali izbjegavati jer povisuju razinu kortizola u krvi.

1. Prerađeni ugljikohidrati

Prerađeni ugljikohidrati, poput bijelog kruha, peciva i slatkih grickalica, "brzo se razgrađuju u šećer, uzrokujući nagli porast razine glukoze u krvi", kaže nutricionistica za SheFinds. Ovaj nagli skok prati nagli pad, što može dovesti do osjećaja razdražljivosti, umora i stresa.

2. Pržena hrana

Pržena hrana često je bogata nezdravim transmastima i omega-6 masnim kiselinama koje mogu povećati upalu u tijelu. Smith objašnjava da se kronična upala smatra stresorom za tijelo, a kako bi se nosilo s time, tijelo oslobađa kortizol, primarni hormon stresa. Pržena hrana također je masna i teška za probavni sustav što može uzrokovati nadutost, probavne smetnje i nelagodu.

3. Prezasoljena hrana

Hrana s visokim udjelom soli može dovesti do zadržavanja tekućine, prisiljavajući tijelo da zadrži višak vode. To može izazvati "stanje dehidracije ili neravnoteže elektrolita", navodi nutricionistica, što tijelo doživljava kao stresor. Kao odgovor, tijelo oslobađa kortizol kako bi reguliralo ravnotežu tekućine i održalo krvni tlak što može dodatno povećati razinu stresa.


Reci što misliš!