#kužina
Domaći maslac iz vaše kuhinje: Jednostavan vodič za početnike
Cijene maslaca u posljednje su vrijeme drastično porasle pa se mnogi obožavatelji ove namirnice pitaju isplati li se napraviti vlastiti maslac. Dobra vijest je da izrada domaćeg masaca nije samo jednostavna, nego je i odlična prilika da uživate u proizvodu koji neće sadržavati nepotrebne aditive. Sve što trebate je kvalitetno vrhnje i malo strpljenja.
Pravljenje domaćeg maslaca je jednostavan i zabavan proces koji ne zahtijeva puno sastojaka. Sve što vam je potrebno je vrhnje za šlag, malo strpljenja i nekoliko osnovnih alata. U nastavku donosimo detaljne upute kako u samo nekoliko koraka pripremiti kremasti domaći maslac u vlastitoj kuhinji.
Sastojci
500 ml vrhnja za šlag (idealno je punomasno vrhnje, ono će dati
bogatiji maslac)
Sol (po želji)
Potrebni alat
Mikser (ili kuhinjski aparat za miješanje)
Cjedilo ili gazu za odvajanje tekućine
Posuda za zadržavanje tekućine
Drvena žlica ili lopatica
Zdjela s hladnom vodom
Postupak
Priprema vrhnja
Ako koristite hladno vrhnje iz trgovine, ostavite ga na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
Tako će biti lakše napraviti maslac. Možete koristiti i vrhnje koje je malo duže stajalo jer će bolje reagirati na proces.
Miksanje
U veću posudu stavite vrhnje i počnite ga miksati mikserom (po mogućstvu na srednjoj ili većoj brzini).
Na početku će se stvoriti pjena, a kasnije će se početi formirati čvršća smjesa. To traje oko 5-10 minuta, ovisno o snazi miksera.
Odvajanje maslaca i mlaćenice
Nakon nekoliko minuta miksanja, smjesa će se početi odvajati na dva dijela: Maslac i tekućinu (mlaćenicu).
U trenutku kada se maslac počne stvarati, prestanite miksati.
Mlaćenica je tekućina koja ostaje nakon što se odvoji maslac, a možete je koristiti za pripremu peciva, palačinki ili je jednostavno piti.
Ispiranje maslaca
Stavite maslac u cjedilo ili gazu i dobro ga isperite hladnom vodom. To će pomoći ukloniti preostalu mlaćenicu, koja može uzrokovati da se maslac brže pokvari.
Dok ispirete, lagano pritisnite maslac drvenom žlicom ili lopaticom da iz njega izađe što više tekućine.
Oblikovanje maslaca
Kada je višak vode odstranjen, možete oblikovati maslac prema želji. Ako volite maslac sa soli, dodajte je u ovoj fazi i dobro izmiješajte.
Pohrana
Domaći maslac možete staviti u hermetički zatvorenu posudu i pohraniti u hladnjak. On će biti svjež nekoliko dana do tjedan dana. Ako želite da traje dulje, možete ga i zamrznuti.
Dodatni savjeti
Za kremastiji maslac: Ako želite da maslac bude još kremastiji,
možete dodati malo maslinovog ulja ili malo mlijeka tijekom
procesa.
Za aromu: Možete dodati različite začine ili bilje (poput
češnjaka, peršina ili limunove korice) kako biste dobili
aromatičniji maslac.
Izdvojeno
-
U 101. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 11, 14, 18, 35, 42 – 4, 11, koji su igraču iz Zagreba donijeli dobitak 5+1 u iznosu od 213.487,00 eura.
-
Film redatelja Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), Čovjek koji nije mogao šutjeti, uvršten je na tkz. shortlistu od 15 kratkometražnih igranih naslova iz cijeloga svijeta koji su u utrci za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.
-
Brazilski reprezentativac i napadač Real Madrida Vinicius Jr. dobitnik je Fifine nagrade "The Best" za najboljeg nogometaša svijeta u ovoj godini, dok je najboljom nogometašicom drugu godinu zaredom proglašena igračica Barcelone i španjolska reprezentativka Aitana Bonmati.
-
Kazališna udruga Igrajmo se zaključit će ovu uspješnu godinu premijerom predstave UPITNIK i dodjelom nagrade NOBI za najbolja glumačka ostvarenja u 2024. godini koja će se dogoditi u petak, 20. prosinca u HNK ZADAR.
Reci što misliš!