mljac
Najbrži recept za mekane i mirisne fritule
Fritule su slastica koja nalikuje malim krafnama, a u Primorju i Istri je običaj da se rade u dane Božića. Obično im se dodaje rakija i korica limuna, a mogu sadržavati i grožđice.
Ovo je super jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača.
Brze fritule s jogurtom gotove su za čas posla.
Umjesto kvasca koristila sam prašak za pecivo, pa tijesto ne mora odstajati već se odmah može pržiti.
Sastojci
1 jaje
180 ili 200 ml tekućeg jogurta
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 čep rakije može i bez tog
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
po želji: limunova korica, jabuka, cimet...
Priprema:
Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom - drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje.
Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.
Pjenjačom izmješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.
Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule.
Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.
Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti.
Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Recept smo našli na linku
Izdvojeno
-
Hrvatska je druga najangažiranija država u svijetu (u odnosu na broj stanovnika), čije civilno društvo šalje humanitarnu pomoć u Ukrajinu, zahvaljujući uvelike predanom, angažiranom i stalnom radu 300 volontera udruge DOBRO DOBRIM DoDo.
-
Marko Pupić Bakrač bavi se temom zdravstva u Zadru, njegov dopis donosimo u cjelosti
-
Republika Hrvatska je na današnji dan prije 33 godine, 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata država, a istoga datuma, 15. siječnja, ali 1998. završena je i mirna reintegracija kojom je u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno dotad okupirano hrvatsko Podunavlje.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
Reci što misliš!