Lifestyle

saznajte

Tajne skladištenja namirnica: Kako produžiti rok trajanja šećeru, brašnu i prašku za pecivo

Tajne skladištenja namirnica: Kako produžiti rok trajanja šećeru, brašnu i prašku za pecivo
Pixabay

Iako sastojci poput šećera, brašna i praška za pecivo imaju značajan rok trajanja, te namirnice obično mogu trajati duže od navedenog. No, u tom slučaju je važno kako ih pravilno skladištiti.

Brašno

Kada je riječ o pravilnom skladištenju ovih namirnica, obično ćete čuti da im je mjesto na hladnom, suhom mjestu i u hermetički zatvorenoj posudi, navodi klix.

Bijelo brašno obično traje jednu do dvije godine. Nakon otvaranja čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu, a možete ga držati u hladnjaku ili zamrzivaču kako biste mu produljili rok trajanja.

Brašno od cjelovitog zrna ima puno kraći rok trajanja jer sadrži klice mekinja koje s vremenom oksidiraju. Ova brašna će trajati od tri mjeseca do jedne godine, dok brašna od orašastih plodova i brašna bez glutena obično traju od tri do šest mjeseci. Nakon otvaranja čuvajte ih u hladnjaku ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim spremnicima.

Šečer, soda bikarbona i prašak za pecivo

Šećer može trajati dugo jer ne podržava rast mikroba, ali ima rok trajanja oko dvije godine. Šećer također lako upija mirise i vlagu, pa hladnjak nije idealno mjesto za njegovo čuvanje. Čuvajte na hladnom i suhom mjestu poput smočnice u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili stvaranje grudica.

Prašak za pecivo i soda bikarbona trajat će oko dvije godine na hladnom i suhom mjestu kao što je smočnica. Budući da se radi o aktivnim sastojcima, trebali biste voditi računa o roku valjanosti.

Dobar trik da provjerite je li soda bikarbona još uvijek aktivna je dodati malo vruće vode i octa. Ako se pojave mjehurići, ispravno je. Isto možete učiniti i za prašak za pecivo s vrućom vodom, ocat nije potreban.

Kvasac

Suhi aktivni kvasac ima rok trajanja oko godinu dana, dok će instant kvasac trajati oko dvije godine. Svježi kvasac traje oko dva tjedna u hladnjaku i ne smije se zamrzavati. Aktivni ili instant kvasac može se koristiti nakon isteka roka trajanja ako se pravilno skladišti.

Kako biste vidjeli je li kvasac još uvijek aktivan, isprobajte dodavanjem jedne žličice šećera s malo kvasca u jednu četvrtinu šalice tople vode. Pričekajte 10 minuta i ako se pojave mjehurići, još uvijek je dobro za upotrebu.


Reci što misliš!