Lifestyle

#saznajte

Znate li što se događa s vašim tijelom nakon samo jedne krigle piva? Moglo bi vas iznenaditi

Znate li što se događa s vašim tijelom nakon samo jedne krigle piva? Moglo bi vas iznenaditi
Pixabay

Jedna boca ili krigla piva vas neće potpuno "oboriti", ali promjene u vašem tijelu i umu počinju već od prvog gutljaja.

Ako mislite da to uopće ne utječe na vas, možda biste trebali preispitati svoju percepciju. Od trenutka kada popijete to prvo piće, vaše tijelo počinje reagirati, mijenjajući način na koji mislite i fizički se osjećate. Već sat vremena nakon popijenih pola litre piva u vašem se tijelu događa nekoliko značajnih promjena, prenosi Krstarica.

Prvo, i prije nego što primijetite bilo kakve učinke, ispijanje piva oslobađa dopamin – hormon dobrog osjećaja. Taj dopamin aktivira moždane centre za nagrađivanje, ali upozorava da nakon samo jednog piva šećer u krvi može lagano pasti, pogotovo ako se pije na prazan želudac.

“To može uzrokovati blagu vrtoglavicu i želju za grickalicama”, objasnili su u YouTube videu s Yahooa.

Zanimljivo je da muškarci i žene različito reagiraju na alkohol, čak i nakon što popiju istu količinu. Prema istraživanjima, žene su 30 – 40 posto više pijane od muškaraca nakon iste doze alkohola, što je povezano s razlikama u sastavu tijela, poput omjera vode i masti.

Psihijatar dr. Daniel Amen objasnio je i učinak alkohola na mozak tinejdžera koji je bio pod utjecajem alkohola: “Skenirali smo mozak mladića koji je bio trijezan, a potom pijan, te smo primijetili da su mu prednji režnjevi praktički nestali.”

Zašto je to važno?

Prednji dio mozga ključan je za fokus, razmišljanje, prosuđivanje, kontrolu impulsa, planiranje i empatiju – sve te sposobnosti praktički nestaju pod utjecajem alkohola.

Državni ured New Yorka za ovisnost o ovisnosti (OASAS) dodaje:

“Kada alkohol utječe na prednje režnjeve mozga, osoba može imati poteškoća s kontroliranjem svojih emocija i impulsa.”


Reci što misliš!