Lifestyle

#kužina

Ovih šest vrsta voća biste uvijek trebali kupovati zamrznuto

Ovih šest vrsta voća biste uvijek trebali kupovati zamrznuto
Pexels

Nije tajna da je voće sastavni dio uravnotežene prehrane - puno je esencijalnih nutrijenata. Međutim, svježe voće je vrlo kvarljivo, pa nije uvijek jednostavno imati ga pri ruci. Srećom, mnoga voća su dostupna i u zamrznutom obliku, a neka su čak i zdravija zamrznuta.

Suprotno uvriježenom mišljenju, zamrznuto voće nije nutritivno inferiorno u odnosu na svježe. Zapravo, mogu biti jednako hranjivi – ako ne i više – od svježeg voća.

Zamrznuto voće se “bere na vrhuncu zrelosti, kada su razine hranjivih tvari najviše, zatim se brzo zamrzava kako bi se te hranjive tvari zadržale”, objašnjava dijetetičarka Kristen Lorenz. I dok može doći do neznatnog gubitka vitamina topivih u vodi (kao što je vitamin C) tijekom procesa zamrzavanja, ukupna nutritivna vrijednost voća ostat će netaknuta, dodaje Lorenz.

Nasuprot tome, svježe voće se bere prije nego što potpuno sazrije. To sprječava da prezrelo voće dospije na police, jer omogućuje sazrijevanje voća tijekom transporta i skladištenja. Međutim, svježe voće gubi hranjive tvari što se dulje čuva, pa zapravo može sadržavati manje hranjivih tvari od smrznutih verzija.

Iako je dolje navedeno voće jednako ukusno svježe, mnoge voćke su sezonske, skupe, brzo sazrijevaju, teško ih je pripremiti i manje su hranjive kada se kupuje svježe u trgovini.

1) Mango

Guljenje i rezanje svježeg manga može biti teško, ali sa smrznutim mangom najteži dio posla je već obavljen. Također je savršeno sazrio prije zamrzavanja, osiguravajući da svaki put dobijete onaj slatki tropski okus. Osim toga, mango pruža obilje esencijalnih hranjivih tvari, uključujući vitamin C za imunološku funkciju, vitamin A za zdravlje očiju i vlakna za probavu.

2) Ananas

Ananas je prepun vitamina C i mangana, koji podupiru imunitet i zdravlje kostiju. Također sadrži bromelain, enzim koji može pomoći probavi i smanjiti upalu, piše RS.

3) Bobičasto voće

Bobičasto voće je porozno, pa će vjerojatno brže od drugog voća upiti vlagu i razviti plijesan. Iz tog razloga može biti teško uvijek imati svježe bobičasto voće pri ruci i tada su zamrznute verzije idealne.

Smrznuto bobičasto voće može trajati mjesecima, što olakšava uživanje u njihovom bogatom nutritivnom profilu antioksidansa koji se bore protiv bolesti, vitamina C koji jača imunitet i vlakana pogodnih za crijeva.

4) Višnje

Višnje su bogate antioksidansima zvanim polifenoli, koji štite stanice i bore se protiv upala u tijelu. Međutim, uklanjanje njihovih koštica može biti neugodno, osobito ako trebate upotrijebiti veliku količinu. Smrznute višnje su odlične jer su već bez koštica, što znači da ih možete ubaciti u smoothie ili na zdjelicu od jogurta i pojesti takve.

5) Acai bobice

Acai bobice su vrlo osjetljive, pa se nikad ne prodaju svježe u trgovinama. Umjesto toga, dostupne su u obliku praha i smrznutog pirea, od kojih je potonji savršen za zgušnjavanje smoothieja i smoothie zdjelica. Štoviše, acai je bogat omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima antocijanima.

6) Pitaja ili zmajsko voće

Smrznut pitaja već je oguljena i narezana na kockice, što olakšava uživanje u ovom tropskom voću. Također je obično jeftinija od svježe vrste, koju je teško pronaći u trgovinama. Pitaja je posebno bogata vlaknima koja djeluju kao prebiotici za izgradnju naših crijevnih bakterija. Također je dobar izvor antioksidansa, poput betalaina i karotenoida.


Reci što misliš!