Lifestyle

Kratki vodič za roditelje

Kako očuvati mentalno zdravlje djece

Kako očuvati mentalno zdravlje djece

​Sve ubrzanija vremena sa sobom nose puno više briga, stresa i neizvjesnosti što može negativno utjecati na svakoga pa i na djecu. Zbog sve većih školskih i akademskih pritisaka u kojima se traži ništa osim izvrsnosti mentalno zdravlje djece postaje sve važnija tema u današnjem svijetu.

Sve manje socijalnih odnosa i sve češće promjene u obitelju samo su neki od izazova s kojima se današnja djeca suočavaju, a kako im olakšati i pomoći im pri zdravom mentalnome razvoju savjetuje nas Unicef.

1. Stvorite zdravu okolinu

Osnovna stvar koja svakom djetetu treba kako bi se pravilno metalno razvijalo je osjećaj sigurnosti takav da bez srama i nelagode priča o svojim osjećajima. Takva otvorena komunikacija pomoći će da shvatite kroz što vaše dijete prolazi, kako reagira na nastale situacija u njegovom životu te kako mu najlakše pomoći.

Kako to postići?

1. Redovito razgovarajte s djecom o njihovom danu, kako u školi, tako i kod kuće

2. Postavljajte pitanja koja potiču dijete da razmisli o svojim osjećajima i iskustvima, poput "Kako si se osjećao/la danas?"

3. Izbjegavajte osuđivanje ili omalovažavanje njihovih problema – ponekad se problemi odraslima mogu činiti sitnima, ali za dijete mogu biti vrlo ozbiljni

Ovaj pristup omogućuje djetetu da razvije povjerenje i bude otvorenije u trenucima kada se osjeća nesigurno ili preplavljeno emocijama. Emocionalnu potpora roditelji bi trebali pružiti u trenutcima kada se dijete bori s raznim izazovima s kojima se susreće. Važno je da se dijete razgovarajući s vama osjeća sigurno te da ima osjećaj da ste mu vi oslonac. Ne rješavajte njegove probleme unaprijed zato što se dijete mora na zdrav i konstruktivan naučiti nositi s vlastitim izazovima.

Kako biti oslonac:

1. Slušajte ih bez prekidanja i pokazujte empatiju prema njihovim osjećajima, čak i kada se čine iracionalnima

2. Ponudite im savjete kada ih traže, ali ih nemojte forsirati. Ponekad djeca samo trebaju nekoga tko će ih saslušati

3. Pomažite im razvijati vještine suočavanja, poput tehnika disanja, rješavanja problema ili strategija suočavanja sa stresom

2. Postavite rutine i granice

Kao sva ostala živa bića i djeca također trebaju određenu strukturu kako bi se osjećala sigurno i stabilno. U ovim ludim vremenima upravo te granice i rutina pomažu djetetu u smanjivanju stresa, nepredvidivost i anksioznosti.

Rutina je najvažnije održavati u svakodnevne aktivnostima djece poput večere koja je svaki dan u isto vrijeme ili putem odlaska u krevet uvijek u isto vrijem ali i kroz održavanje istog raspored aktivnosti izvan kuće. Rutina će djetetu dati osjećaj kontrole nad vlastitim životom. Granice služe da djeca znaju što mogu očekivati i što se od njih očekuje, osjećaju se sigurnije i manje preplavljeno promjenama.

3. Potičite fizičku aktivnost i zdrav način život

Fizički i mentalni aspekt života nemoguće je odvojiti stoga je važno djetetu usaditi zdrave navike koje imaju ogroman pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje djece. Redovita fizička aktivnost osim što će dijete učiti odgovornosti također će smanjiti razinu stresa, povećati osjećaj sreće i poboljšati kvalitetu spavanja.

Kako uključiti fizičku aktivnost?

1. Osigurajte da vaše dijete ima dovoljno vremena za igru na otvorenom ili sudjelovanje u sportskim aktivnostima

2. Učinite fizičku aktivnost dijelom obiteljske rutine – zajedničke šetnje, biciklizam ili jednostavne igre na otvorenom mogu biti odlični načini za stvaranje zdravih navika

3. Pazite na prehranu, osiguravajući da djeca imaju uravnotežen unos hranjivih tvari koji podržava njihov fizički i mentalni razvoj

4. Budite primjer djeci

Kako bi djetetu mogli biti oslonac i nit vodilja moraju vas cijeniti i poštovati. Postavljanje granica jasno će im dati do znanja tko vodi priču, a na vama je da ostanite dosljedniji u provođenju svojih odluka. Česte promjene u granicama zbunit će djecu i zato je dosljednost najvažnija kod odgoja i kod stvaranja mentalno zdravog djeteta.

Dijete će raditi isto što i vi, stoga su djeca pušaća u većini i sami pušači, a djeca sportaša u većini slučajeva sportaši. Osim fizičkih i drugih zdravih navika pokušajte i vi s djecom dijeliti svoje osjećajte kako bi se stvorio uzajamna odnos povjerenja i sigurnosti.

Osim navika u fizičkom smislu važno je djecu naučiti, a ujedno im i pokazati koji je zdrav odnosi prema svim drugi aspektima života. Brinite o svom zdravlju te im kroz primjer pokažite da se ne moraju bojati doktora i stomatologa kroz redovite odlaske kod istih te ih putem praktičnih primjera i razgovora učite o novcu i prehrani.

5. Ograničite vrijeme provedeno pred ekranima

Televizija, računalo ili pametni telefon, sve su to izvori bijele svjetlosti koji ako se koriste u prevelikoj količini mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje djece. Prema istraživanjima pretjerana upotreba tehnologije dovodi do problema s koncentracijom, anksioznošću i poremećajima spavanja, što se može odraziti i na mentalno zdravlje djeteta.

Kako balansirati vrijeme pred ekranima?

1. Postavite ograničenja na vrijeme koje dijete provodi pred ekranima, posebno u večernjim satima.

2. Potičite aktivnosti koje ne uključuju tehnologiju, poput čitanja knjiga, igranja društvenih igara ili provođenja vremena na otvorenom.

3. Budite uzor – ako djeca vide da i vi imate zdrave navike vezane uz korištenje tehnologije, lakše će ih usvojiti.

Očuvanje zdravlja i metalnoga zdravlja djece zahtijeva pažnju, strpljenje i razumijevanje. Otvorena komunikacija, postavljanje rutina, pružanje podrške, poticanje fizičke aktivnosti i balansiranje vremena pred ekranima ključni su elementi koji mogu pomoći vašem djetetu da razvije emocionalnu stabilnost i zdravu perspektivu prema životu. Kao roditelji, najvažnije je biti prisutan i pružati sigurnu, podržavajuću okolinu u kojoj dijete može rasti i razvijati se te  biti primjer svojim ponašanjem.

Počnite primjenjivati ove savjete već danas i budite aktivni sudionici u očuvanju mentalnog zdravlja vašeg djeteta. Razgovarajte s njima, postavljajte granice, potičite fizičku aktivnost i pokažite im da su njihovi osjećaji važni.


Reci što misliš!