Lifestyle

za kožu i zglobove

Kupine pomažu u proizvodnji kolagena

Kupine pomažu u proizvodnji kolagena

Kupine su izvrstan izvor vitamina C koji, osim što pomaže u održavanju mladolikog izgleda kože, igra ključnu ulogu u zaštiti kolagena u kostima i zglobovima.

Nakon 25. godine života tijelo prirodno smanjuje proizvodnju kolagena, što rezultira pojavom bora i smanjenom elastičnošću kože. Osim toga, smanjenje kolagena utječe i na zdravlje zglobova jer je kolagen ključan protein za njihovo normalno funkcioniranje. Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda koji obećavaju vraćanje kolagena u tijelo, mnogi ne znaju da voće iz svakodnevne prehrane može pomoći u poticanju njegove proizvodnje.

Postoji mnogo voća bogatog hranjivim tvarima koje, iako ne sadrže izravan kolagen, pomažu u stimulaciji njegove proizvodnje u tijelu. Kupine su posebno bogate vitaminom C, koji je ključan za sintezu kolagena, kao i brojnim antioksidansima koji štite stanice od oštećenja.

Kolagen je ključan protein u tijelu koji održava kožu čvrstom, glatkom i elastičnom. Osim za kožu, kolagen je neophodan za zdravlje zglobova, kostiju i tetiva. Smanjenje kolagena s godinama ne uzrokuje samo pojavu bora, nego može pridonijeti i slabljenju zglobova te povećanju rizika od ozljeda i bolesti poput osteoartritisa.

Upravo zato važno je unositi hranjive tvari koje potiču proizvodnju kolagena kako bi se očuvala elastičnost kože i zdravlje zglobova. Jedan od najučinkovitijih načina da to postignete jest kroz pravilnu prehranu bogatu voćem koje sadrži vitamine i antioksidanse potrebne za sintezu kolagena.

Kupine – voće koje potiče proizvodnju kolagena
Među voćem koje pomaže u poticanju proizvodnje kolagena, posebno se ističu kupine. Prema Španjolskoj nutricionističkoj zakladi, kupine su bogate vitaminom C, E i folatima te imaju snažna antioksidativna svojstva. Vitamin C ključan je za sintezu kolagena jer potiče stvaranje novih kolagenskih vlakana, dok antioksidansi štite kožu i zglobove od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Kupine su izvrstan izvor vitamina C koji, osim što pomaže u održavanju mladolikog izgleda kože, igra ključnu ulogu u zaštiti kolagena u kostima i zglobovima. Redovitom konzumacijom kupina možete smanjiti rizik od bolesti kostiju i zglobova, poput osteoartritisa. Također, kupine pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i poboljšavaju apsorpciju željeza u tijelu, što je važno za cjelokupno zdravlje.

Koliko kupina trebate konzumirati?
Preporučuje se konzumirati jednu šalicu kupina dnevno kako biste iskoristili sve njihove zdravstvene prednosti. Najbolje ih je jesti sirove jer kuhanje može uništiti dio hranjivih tvari, osobito vitamin C. Međutim, ako imate specifične zdravstvene potrebe ili pitanja o prehrani, uvijek je dobro posavjetovati se s liječnikom prije nego što uvedete nove namirnice u svoju prehranu.


Reci što misliš!