#kužina
Ova ulja se ne smiju koristiti za prženje
Neka ulja se odlično ponašaju na visokim temperaturama i mogu se koristiti za prženje i pečenje, dok se ona s nižim točkama dimljenja više koriste samo kao preljevi.
Poznavanje različitih tipova ulja i njihovih svojstava ključno je za zdravu pripremu hrane. Odabirom pravog ulja prema točki dimljenja možete poboljšati okus jela i izbjeći stvaranje štetnih tvari tijekom kuhanja, piše net.hr.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima težak, karakterističan gorkast ukus koji ima note začina, voća ili trava, ovisno o vrsti maslina.
Točka dimljenja za ovo ulje je od 130 do 175 Celzijevih
stupnjeva, što znači da nije pogodno za prženje i pečenje, već za
salate.
Može se dodati u jogurt, a neki čak prave i sladoled s ovim
uljem. U sladoled od vanilije dodaje se malo maslinovog ulja i
trunčica morske soli.
2. Rafinirano maslinovo ulje izdvaja se na uređajima od nehrđajućeg čelika. Laganije je i mnogo blažeg ukusa u odnosu na djevičansko maslinovo ulje.
3. Sezamovo ulje ima specifičan okus i odlično je kao preljev za egzotična jela. Sezamovo ulje sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.
4. Laneno ulje ima specifičan okus, koristi se u salatama i mora se čuvati u hladnjaku. Bogato je omega-3 masnim kiselinama i ne koristi se za kuhanje nego samo za preljeve.
5. Maslac ima točku dimljenja na 150 do 170 stupnjeva i zbog toga se dodaje jelu pri kraju kuhanja na nižim temperaturama. Najbolje je pržiti ga na laganoj vatri te dodati malo vode ili umake koji pomažu da ulje ne dostigne točku dimljenja. Kada se degradira, postaje štetno i mijenja okus jela.
Izdvojeno
-
U četvrtak opet sunčanije i većinom manje hladno, premda u unutrašnjosti uz mraz, mjestimičnu maglu, na Jadranu lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
U petak 10. siječnja 2025. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Adriana Branka Pojatina, je javno obranila doktorski rad pod naslovom Umreženost identitetskih i turističkih prostora na primjeru štovanja Gospe od Sniga u Kukljici
-
Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.
-
PD Paklenica poziva sve zainteresirane na predstavljanje monografije i prigodnu izložbu “PD Paklenica – 125 godina planinarstva na zadarskom području” koje će se održati u četvrtak, 16. siječnja,u 18 h u atriju Providurove palače.
Reci što misliš!