Lifestyle

Mario Markešić Maneto kantautor i kreativan dizajner raznih predmeta od drva

Mario Markešić Maneto kantautor i kreativan dizajner raznih predmeta od drva
Vesna Benić

Mario Markešić Maneto tijekom cijele godine sa svojom obitelji posjećuje Zadar a ponajviše odlaze na Vir gdje imaju i vikendicu.

Maneto je kantautor iz Duge Rese a nedavno smo ga imali prilike upoznati u Zadru na međunarodnom drugom Festivalu glazbe „Glas kantautora“ gdje je osvojio nagradu za najbolji tekst za pjesmu naziva “Igra bez imalo stila”.

Stoga nam je bilo neopisivo drago iznova ga sresti u Zadru kao i njegovu bolju polovicu prekrasnu Ivanu. Naravno sjeli smo u Foruma, popili kavu, i opušteno ćakulali i saznali da je Maneto uz što je glazbenik, kantautor, tekstopisac i veoma nadarena i kreativna osoba.

U Karlovcu je pohađao srednju školu za zvanje “Drvodjeljski tehničar-dizajner”. Iako je kasnije studirao i diplomirao menadžment na Veleučilištu u Karlovcu, te se okušao u raznim poslovima, naposljetku se ipak odlučio dizajnirati i izrađivati neke posebne predmete od drva. Opremio je malu radionicu sa raznim alatima i strojevima sa ciljem da neke svoje ideje pokuša realizirati.

Jedna od njegovih mnogih ideja bila je i izrada akustičnih gitara. Od te ideje nije odustao i nada se da će ih imati priliku još više izrađivati. U toj svojoj maloj radionici provodi sve svoje slobodno vrijeme iako ga, uz obitelj, djecu i ostale obaveze ne može odvojiti koliko bi htio ali ipak je uspio realizirati i dizajnirati neke posebne komade i zanimljive predmete od drva.

Na primjer, tabure Historia izrađen je od stoljetne hrastovine u kombinaciji sa ručno tkanim platnom koje se koristilo u vrijeme naših djedova i baka za izradu narodnih nošnji, a uzorak cvijeta ručno je ušiven starinskom metodom koja se naziva “šlinganje”.

- Što se tiče Historie htio sam iskoristiti neke komade jako starih greda koje su bile od jedne stare drvene kuće i napraviti nešto novo i posebno. Kad je tabure bio pri kraju dosjetio sam se da bi sjedište moglo biti tapecirano, ali pod uvjetom da to bude opet nešto posebno i drugačije. Punica mi je našvingla cvijet na starinsko ručno tkano platno i to je bilo idealno rješenje za Historiu, govori nam Maneto.

Maneto nam je i objasnio kako ljubav koju ima prema drvetu je urođena kako su se njegovi djedovi bavili radom sa drvom.

- Jedan je bio tesar, a drugi bačvar. Iako nisam imao prilike s ni jednim od njih raditi niti učiti od njih još uvijek posjedujem i čuvam neke njihove stare alate. Kao klinac volio sam samostalno izrađivati igračke i slične stvari i drvo mi je oduvijek bila ljubav, kazuje Maneto i dodaje kako je za njega osmišljavanje i dizajniranje jedan dio umjetnosti a pošto se i sam bavi skladanjem i pisanjem vjeruje da tu postoji neka čvrsta veza.

- Drvo je jedinstven materijal. Gotovo svaka vrsta drva ima svoje čari kroz svoju boju, oblik, tvrdoću, izgled godova, otpornost i slično. Za mene osobno orah je drvo koje mi je nekako najljepše i najdraže a radeći sa njim došao sam do spoznaje da ako se malo poigraš s njegovim kontrastima, godovima možeš izraditi jako zanimljive dizajne od drva. Kao npr, stolić od bajadere koji je nastao sasvim spontano, objasnio je Mario Markešić Maneto. Stolić Bajadera izrađen je od domaćeg oraha od odabranih prošaranih komada, posebno obrađenih i spojenih kako bi nastao ovakav jedinstveni primjerak.

Obzirom da je Mario Markešić Maneto vrhunski glazbenik a njegovi tekstovi čista poezija nije ni čudo da je izradio i jedinstvene zvučnike. Dizajner je bio Zoran Ozimec, priznati stručnjak za zvuk i akustiku, a Mario je imao priliku izraditi zvučnike po njegovim nacrtima i zahtjevima. Radi se o potpuno inovativnom “ConceptOne” modelu.

Moramo objasniti kako je Mario Markešić Maneto svoje radove javno objavljivao, počeli su i upiti za izradu stolova, komoda, stolica i različitog ostalog namještaja iz usluge pa se Mario ohrabrio  pokrenu svoj posao i naposlijetku, uz ogromnu podršku svoje obitelji, pokrenuo je posao produkcije visokokvalitetnog namještaja po mjeri. 

Sav svoj rad predstavlja pod jedinstvenim imenom “ArtiliaDesign”. Kako se u Hrvatskoj sve više potiče stvaralaštvo mladih a jedan od programa Vlade Republike Hrvatske je i stvaranje preduvjeta za ostanak mladih U Hrvatskoj vjerujemo da će Manetina zvijezda na nebu i dalje sijati jer njegova kreativnost to i zaslužuje.


Reci što misliš!