Lifestyle

#zdravlje

Pet fermentiranih namirnica koje su ključne za poticanje probave

Pet fermentiranih namirnica koje su ključne za poticanje probave
Davor Javorović/PIXSELL

Fermentirana hrana je upravo ono što naziv sugerira: hrana koja je očuvana procesom fermentacije, pri čemu bakterije i kvasac razgrađuju šećere. Čak i ako niste svjesni, vjerojatno već unosite fermentirane namirnice u svoju prehranu.

Ovih pet fermentiranih namirnica ključno je za poticanje probave:

1. Tempeh

Najbolji prijatelj tofua, tempeh se pravi od fermentiranih sojinih zrna koja su stisnuta u čvrsti blok, piše Mirror.

Uobičajen je u Indoneziji, a nedavno ga je Zapad prihvatio i promovirao kao savršenu zamjenu za meso za vegetarijance i vegane zbog visokog sadržaja proteina.

2. Kruh od kiselog tijesta

Kruh od kiselog tijesta jedan je od najstarijih oblika fermentacije žitarica, a vjeruje se da potječe iz drevnog Egipta.

Kruh od kiselog tijesta je bogatiji hranjivim tvarima u usporedbi s običnim kruhom, manje vjerojatno uzrokuje skok razine šećera u krvi i obično je lakši za probavu zbog niže razine glutena.

3. Kombucha

Nekoliko studija na životinjama sugerira da konzumacija ovog pića, koje se obično pravi od zelenog ili crnog čaja, može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja uzrokovanih izlaganjem štetnim kemikalijama – dok druga istraživanja pokazuju da kombucha može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i “lošeg” kolesterola.

4. Miso

Ima jedinstven okus i odlično se slaže u juhi zajedno s mekanim tofuom i norijem.

Dobrobiti misa su brojne, a jedno istraživanje iz 2003. godine povezalo je konzumaciju miso juhe s nižim rizikom od raka dojke kod Japanki.

Druga istraživanja sugeriraju da miso može pomoći u zaštiti zdravlja srca normalizacijom razine krvnog tlaka, a unatoč svojoj slanoći, nije dokazano da povisuje krvni tlak.

5. Mlaćenica

Mlaćenica nastaje tijekom procesa izrade maslaca i sadrži devet grama proteina.

Često je lakša za probavu od običnog mlijeka zbog bakterija koje razgrađuju laktozu i pretvaraju je u mliječnu kiselinu.

Također je bogata probioticima koji mogu pomoći u probavi i obnovi crijevne flore.


Reci što misliš!