#zdravlje
Pet fermentiranih namirnica koje su ključne za poticanje probave
Fermentirana hrana je upravo ono što naziv sugerira: hrana koja je očuvana procesom fermentacije, pri čemu bakterije i kvasac razgrađuju šećere. Čak i ako niste svjesni, vjerojatno već unosite fermentirane namirnice u svoju prehranu.
Ovih pet fermentiranih namirnica ključno je za poticanje probave:
1. Tempeh
Najbolji prijatelj tofua, tempeh se pravi od fermentiranih sojinih zrna koja su stisnuta u čvrsti blok, piše Mirror.
Uobičajen je u Indoneziji, a nedavno ga je Zapad prihvatio i promovirao kao savršenu zamjenu za meso za vegetarijance i vegane zbog visokog sadržaja proteina.
2. Kruh od kiselog tijesta
Kruh od kiselog tijesta jedan je od najstarijih oblika fermentacije žitarica, a vjeruje se da potječe iz drevnog Egipta.
Kruh od kiselog tijesta je bogatiji hranjivim tvarima u usporedbi s običnim kruhom, manje vjerojatno uzrokuje skok razine šećera u krvi i obično je lakši za probavu zbog niže razine glutena.
3. Kombucha
Nekoliko studija na životinjama sugerira da konzumacija ovog pića, koje se obično pravi od zelenog ili crnog čaja, može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja uzrokovanih izlaganjem štetnim kemikalijama – dok druga istraživanja pokazuju da kombucha može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i “lošeg” kolesterola.
4. Miso
Ima jedinstven okus i odlično se slaže u juhi zajedno s mekanim tofuom i norijem.
Dobrobiti misa su brojne, a jedno istraživanje iz 2003. godine povezalo je konzumaciju miso juhe s nižim rizikom od raka dojke kod Japanki.
Druga istraživanja sugeriraju da miso može pomoći u zaštiti zdravlja srca normalizacijom razine krvnog tlaka, a unatoč svojoj slanoći, nije dokazano da povisuje krvni tlak.
5. Mlaćenica
Mlaćenica nastaje tijekom procesa izrade maslaca i sadrži devet grama proteina.
Često je lakša za probavu od običnog mlijeka zbog bakterija koje razgrađuju laktozu i pretvaraju je u mliječnu kiselinu.
Također je bogata probioticima koji mogu pomoći u probavi i obnovi crijevne flore.
Izdvojeno
-
Najviše vrijednosti na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 23 i 25 °C. Popodne i navečer porast naoblake, zatim i kiša
-
Kako proslaviti rođendan, onako kako oni to najbolje znaju, radno. Ovog vikenda za 10.rođendan kluba BBK Pakoštane bilo je domaćini Nacionalnog prvenstva MTB-a u kategoriji maraton.
-
Domaćini su od početka bili bolja momčad, s raznovrsnijom i strpljivijom igrom, dok je Zadar sve više zaostajao kako je vrijeme prolazilo...
-
Fermentirana hrana je upravo ono što naziv sugerira: hrana koja je očuvana procesom fermentacije, pri čemu bakterije i kvasac razgrađuju šećere. Čak i ako niste svjesni, vjerojatno već unosite fermentirane namirnice u svoju prehranu.
Reci što misliš!