Lifestyle

#kužina

Ovo je najzdraviji sir za one s visokim tlakom

Ovo je najzdraviji sir za one s visokim tlakom

To je jedan od razloga zbog kojih biste trebali pažljivo birati hranu koju jedete. A ako ste obožavatelj sira, mogli biste pretpostaviti da se morate odreći jedne od svojih omiljenih namirnica. Srećom nije tako: Samo morate odabrati sir koja snižava krvni tlak, poput mozzarelle.

Zašto je mozzerella pametan izbor ako se borite s hipertenzijom? Jana Greene Hand, osnivačica Helping Hand Nutritiona, ima odgovor: Jer sadrži malo soli i prepuna je hranjivih tvari.

Kako za Health Digest objašnjava Hand, mozzarella ima manje od polovice natrija od feta sira i parmezana i niži je udio natrija od većine drugih sireva. Previše natrija u prehrani može dovesti do visokog krvnog tlaka, zadržavanja vode, srčanih bolesti i bolesti bubrega. Dodaje da je “mozzarella bogata kalijem koji pomaže u uravnoteživanju razine natrija u tijelu i opuštanju stijenki krvnih žila. Osim toga, Hand spominje da sir mozzarella svakom jelu donosi respektabilnu količinu proteina i kalcija.

Gdje stoji mozzarella, što se tiče natrija? Ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazuje da 100 grama mozzarelle napravljene od punomasnog mlijeka sadrži 486 miligrama natrija. Za usporedbu, USDA navodi da ista veličina porcije feta sira donosi 1140 miligrama natrija. S obzirom da Američka agencija za hranu i lijekove preporučuje da većina odraslih ograniči unos natrija na 2300 miligrama dnevno, mozzarella je očito bolja opcija.


Reci što misliš!